Hellenic Cypriot Press Agency

Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2025

Π. Μαρινάκης: Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με εταίρους και συμμάχους για ειρήνη και ασφάλεια

 


«Οι εξελίξεις στην περιοχή μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς ακόμη μια κρίση προστίθεται σε ένα ήδη ταραγμένο γεωπολιτικό τοπίο. Η περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή ενέχει κινδύνους σοβαρής ανάφλεξης

με σοβαρές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Από την πρώτη στιγμή, βρισκόμαστε στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Ισραήλ και το Ιράν, παρέχοντας κάθε δυνατή συνδρομή. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, συνομιλούμε με χώρες της περιοχής, με εταίρους και συμμάχους, με στόχο την αποκλιμάκωση. Το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία κρίσης».

Αναφέρθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός το Σαββατοκύριακο με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Ωστόσο, επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να αναζητηθεί μέσω της διπλωματίας. Ακόμη, τόνισε στον Ισραηλινό ομόλογό του την ανάγκη για άμεση εκεχειρία στη Γάζα, την απελευθέρωση των ομήρων και την απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός συνομίλησε ακόμη με τον πρίγκιπα διάδοχο και πρωθυπουργό της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τις τελευταίες εξελίξεις. Συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση. Είπε επίσης ότι «εντός της ημέρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επικοινωνήσει με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα ΙΙ και τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ Αλ Ναχιάν».

«Παραμένουμε σε εγρήγορση για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή», τόνισε ο κ. Μαρινάκης. «Η Ελλάδα θα συνεχίσει να συνομιλεί με εταίρους και συμμάχους προς όφελος της ειρήνης και της ασφάλειας. Ο δρόμος για την περιφερειακή σταθερότητα περνά μέσα από τη διπλωματία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τη νέα πρόεδρο του Πανεπιστημίου Yale Μόρι Μακίνις πριν λίγη ώρα ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου. «Το Yale είναι ένα από τα 63 πανεπιστήμια, μαζί με το Harvard, το Columbia και το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης του εξωτερικού των οποίων οι προτάσεις συνεργασίας με τα ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια εγκρίθηκαν από την ΕΘΑΕ», είπε επισημαίνοντας ότι «αφορμή για τη συνάντηση είναι το Κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα με τίτλο "Παγκόσμιες Περιβαλλοντικές Επιστήμες και Δημόσια Υγεία" που ξεκινούν από κοινού το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Yale».

Ο κ. Μαρινάκης είπε επίσης ότι «με μια ιστορικής σημασίας απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματικό τον νόμο του υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την εγκατάσταση και λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών τμημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα. Η χώρα μας, αποτελούσε για χρόνια εξαίρεση, μαζί με την Κούβα, εξαιτίας των ιδεοληψιών του πολιτικού χώρου της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, που αρνούνταν να δώσουν την δυνατότητα σε Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι το επιθυμούσαν να σπουδάσουν σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο χωρίς να χρειαστεί να φύγουν στο εξωτερικό. Από τα 13 πανεπιστήμια που έκαναν αίτηση, τα 4 βρίσκονται σε κατάταξη υψηλότερη από τα ελληνικά ΑΕΙ, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται στον μέσο όρο των ελληνικών πανεπιστήμιων».

Υπογράμμισε ότι «οι κινήσεις της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν βελτιώσει την εικόνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια στα εκπαιδευτικά ιδρύματα με τις καταλήψεις να εκκενώνονται με την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και η χρηματοδότηση των δημόσιων Πανεπιστημίων έχει φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ».

Είπε ακόμη ότι «τα Mη Kρατικά Πανεπιστήμια θα αναβαθμίσουν περισσότερο το επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα, δίνοντας ευκαιρίες στους υποψήφιους φοιτητές, φέρνοντας επιπλέον έσοδα στη χώρα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, προσελκύοντας καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό στη χώρα μας και ανοίγοντας το δρόμο στους Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην πατρίδα τους».

Το επόμενο θέμα της ενημέρωσης ήταν η έναρξη αποστολής των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους κατ' οίκον σε όποιον ασθενή το επιθυμεί σε ολόκληρη την επικράτεια. «Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης "Σήμερα λαμβάνει χώρα μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών Υγείας. Με τον τρόπο αυτόν μπαίνει τέλος στην ταλαιπωρία των ασθενών και των συγγενών τους στις ουρές της ντροπής είτε μέσα στη ζέστη είτε μέσα στο κρύο". Ακόμα, ο υπουργός προανήγγειλε πως οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και με την άμεση συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τα ιδιωτικά Φαρμακεία».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε, χθες, η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων για την φετινή αντιπυρική περίοδο. «Συνολικά έγιναν περίπου 702.000 δηλώσεις. Ο αριθμός αυτός αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό δείγμα, που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του μέτρου και θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ιδιαίτερα θερμών συνθηκών που ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιάς. Επιπλέον, με την συμβολή του υπουργείου Εσωτερικών, κατέστη εφικτό να εγγραφεί στην πλατφόρμα σχεδόν το 100% των Δήμων ανά την επικράτεια, σε σχέση με πέρσι που είχε εγγραφεί μόλις το 55%. Ο καθαρισμός των οικοπέδων αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην αντιμετώπιση της πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, ιδιαίτερα πλησίον αστικών περιοχών. Στόχος του μέτρου δεν είναι η τιμωρία, αλλά η συμμόρφωση των πολιτών με μια κουλτούρα πρόληψης, η οποία θα λειτουργήσει ενισχυτικά προς το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και των εναέριων μέσων επιτήρησης και κατάσβεσης».

Το επόμενο θέμα ήταν η αναβάθμιση τους Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος το οποίο «ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ, όπου περνάει η ευθύνη για τη διενέργεια των ελέγχων. Στόχος της ενοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών είναι ο εντοπισμός της διακίνησης "μαύρου" χρήματος του οικονομικού εγκλήματος, της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ενίσχυσης και "θωράκισης" των ελέγχων. Για την κυβέρνηση η μάχη κατά του "μαύρου" χρήματος και της φοροδιαφυγής αποτελεί εθνική υποχρέωση, γι' αυτό και συνεχίζει τις πρωτοβουλίες σ' αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κλείνοντας με το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι «σήμερα, στις 18:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας που θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του κόμματος με αντικείμενο την εκλογή νέου γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής. Η πρόταση του πρωθυπουργού, ως προέδρου της ΝΔ, είναι ο βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας».

Για εμάς είναι εμβληματικής σημασίας να αλλάξει το άρθρο 16 του Συντάγματος

«Με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το άρθρο 16 μπαίνει μία σφραγίδα σε μία από τις πιο ιστορικές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας μεταπολιτευτικά, με αυτή τη μεταρρύθμιση η κυβέρνηση γράφει ιστορία, θα το είχαμε κάνει νωρίτερα, εάν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει τότε μία ιστορική κυβίστηση. Αξίζει να ανατρέξετε στις τοποθετήσεις των ηγεσιών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί ακόμη μία πανηγυρική διάψευση της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς στη χώρα δεν υπάρχει μία σοβαρή αντιπολίτευση. Πολλές φορές το πολιτικό σύστημα στη χώρα θεωρεί ότι όλα περιστρέφονται γύρω από εμάς, καταντήσαμε να είμαστε εμείς και η Κούβα οι μόνες εξαιρέσεις. Με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα υπάρξουν άλλες χαμένες ευκαιρίες, εάν ένα παιδί θέλει να φοιτήσει στη χώρα του θα μπορεί να το κάνει», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σχετικά με την ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων.

Επιπλέον σημείωσε ότι «για εμάς είναι εμβληματικής σημασίας να αλλάξει το άρθρο 16, ελπίζουμε αυτή τη φορά, σίγουρα το ΠΑΣΟΚ, γιατί όχι και τα υπόλοιπα κόμματα να συμφωνήσουν. Θα είναι μία από τις πρώτες και κυριότερες προτάσεις της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Η ιστορία έχει δείξει ότι η χώρα μας δεν αντέχει περισσότερα χαμένα χρόνια». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσέθεσε, δε, ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τους περισσότερους φοιτητές στο εξωτερικό συναρτήση του πληθυσμού της, καθώς και ότι από τα 13 Πανεπιστήμια, που έχουν κάνει αίτηση, τα 4 από αυτά βρίσκονται σε υψηλότερη κατάταξη από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

 

Σε ερώτηση για το εάν ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική διαδικασία σύστασης της Προανακριτικής Επιτροπής για τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή, ο κ. Μαρινάκης αρκέστηκε να δηλώσει ότι το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ανακοινώνεται την προηγούμενη ημέρα και αναφορικά με την κρίσιμη ψηφοφορία τόνισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας είναι η πιο συμπαγής Κοινοβουλευτική Ομάδα κυβέρνησης, δεύτερης 4ετίας. «Οι υπόλοιποι 154 βουλευτές (πλην του Κώστα Καραμανλή) θα στηρίξουν την πρόταση αυτή και θα διαψεύσουν αυτούς, που διακινούν σενάρια, που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Σε ερώτηση για τους χειρισμούς της Ελληνικής διπλωματίας στον απόηχο της σύγκρουσης Ισραήλ - Ιράν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «δεν κάνουμε τίποτα αφελώς και αποσπασματικά. Θα συνεχίσουμε σε αυτή τη λογική με κάθε κίνηση να είναι μετρημένη, με στόχο την αποκλιμάκωση και την απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με συνθήματα. Έχουμε σχέδιο, δεν νιώθουμε ότι αυτή τη στιγμή διατρέχουμε ως χώρα πολύ μεγάλο κίνδυνο, αλλά δεν εφησυχάζουμε σε καμία περίπτωση».

 

Σε ερώτηση για το κατά πόσον η Ελλάδα ανησυχεί για το ρόλο, που επιχειρεί να διαδραματίσει η Τουρκία στο φόντο της νέας σύρραξης στη Μέση Ανατολή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν ανησυχούμε, γιατί η θέση της χώρας είναι στο καλύτερο επίπεδο». Προσέθεσε, δε, ότι δεν υπάρχει προς ώρας πληροφόρηση για επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ολλανδία την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ διέψευσε δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών περί αμερικανικής πρωτοβουλίας για Ελληνοτουρκικό διάλογο με στόχο την επίλυση της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το διαψεύδουμε, δεν έχουν καμία βάση, καμία πρόταση δεν έχει έλθει στην Ελλάδα, δεν θα υπάρξει καμία παρέκκλιση από τη θέση μας ότι η επίλυση της διαφοράς θα γίνει επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

 

Σε ερώτηση για την προοπτική ίδρυσης νέων κομμάτων από τους πρώην πρωθυπουργούς, Αλέξη Τσίπρα και Αντώνη Σαμαρά ο κ. Μαρινάκης απάντησε ότι δεν ανησυχεί την κυβέρνηση μία τέτοια προοπτική επισημαίνοντας ότι «το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δική μας αποτελεσματικότητα. Είμαστε η πρώτη χώρα σε ρυθμό μείωσης της ανεργίας στην Ευρώπη. Η πολιτική είναι πολιτικές και όταν είσαι στην κυβέρνηση πρέπει αυτές να είναι αποτελεσματικές. Από αυτό θα κριθούμε».

 

Σε ερώτηση, τέλος, για το τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση, εάν διαπιστωθούν μεγάλες ανατιμήσεις εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «εάν οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες θα επιβληθούν πρόστιμα. Εάν παρατηρηθεί η ανάγκη στήριξης των πολιτών σε ρεύμα ή καύσιμα, όπως το έχουμε ξανακάνει, το κράτος θα παρέμβει, δεν είμαστε εκεί όμως, έχουμε αποδείξει, πάντως, ότι όταν υπάρχει η ανάγκη τότε το Κράτος θα καλύψει αυτές τις αυξήσεις».