Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025

Εκτελέστηκε στο Ιράν άνδρας που είχε καταδικαστεί για συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ


Το Ιράν εκτέλεσε κρατούμενο, ο οποίος κατονομάστηκε ως ο Μοχαμάντ Αμίν Σαγεστέχ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ Μοσάντ, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim,

εν μέσω του πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Σαγεστέχ είχε συλληφθεί στα τέλη του 2023 και, σύμφωνα με το Tasnim ήταν "ο επικεφαλής κυβερνοομάδας που συνδεόταν με τη Μοσάντ".

"Ο Μοχαμάντ Αμίν Μαχνταβί Σαγεστέχ απαγχονίστηκε σήμερα το πρωί για συνεργασία σε θέματα πληροφοριών υπέρ του σιωνιστικού καθεστώτος", ανακοίνωσαν παράλληλα οι δικαστικές αρχές του Ιράν, τις οποίες επικαλέστηκε το AFP, αναφερόμενες στο Ισραήλ.

Οι ιρανικές δικαστικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο Μοχαμάντ Αμίν Μαχνταβί Σαγεστέχ συνδεόταν με τη Μοσάντ.

Ο εκτελεσθείς κατηγορείτο εξάλλου ότι συνεργάστηκε με το τηλεοπτικό δίκτυο που μεταδίδει στην περσική, το Iran International, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Λονδίνο, και ασκεί κριτική στην ιρανική ηγεσία.

Οι ιρανικές αρχές θεωρούν ότι το δίκτυο αυτό συνδέεται με το Ισραήλ.

Στη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2022, που πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο υπό κράτηση της Μαχσά Αμινί, οι ιρανικές αρχές χαρακτήρισαν το Iran International "τρομοκρατική οργάνωση".

Η νεαρή αυτή Ιρανή είχε συλληφθεί κατηγορούμενη για έλλειψη σεβασμού στον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του Ιράν.

Το Ιράν ανακοινώνει συχνά τη σύλληψη και την εκτέλεση πρακτόρων που κατηγορεί ότι εργάζονται για τις υπηρεσίες πληροφοριών άλλων χωρών, ιδίως του ορκισμένου εχθρού του, του Ισραήλ.

Η ιρανική ηγεσία δεσμεύτηκε χθες, Κυριακή, να επιταχύνει τις δίκες.

"Οι υποθέσεις που συνδέονται με την ασφάλεια, ιδίως με την υποστήριξη του καταχρηστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και με το γεγονός ότι δρουν ως πέμπτη φάλαγγα του εχθρού, θα εξεταστούν πιο γρήγορα", δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο επικεφαλής της δικαστικής εξουσίας Γολαμχοσεΐν Μοχσενί Εζεΐ.

Το Ιράν είναι η χώρα που προβαίνει στον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων μετά την Κίνα, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.