Hellenic Cypriot Press Agency

Ο Τραμπ ενδέχεται να επιβάλει δασμούς 25% σε εισαγωγές αλουμίνιου και χάλυβα * Εμ. Μακρόν: Οι Ευρωπαίοι να είναι έτοιμοι να ανταποδώσουν τους αναμενόμενους τελωνειακούς δασμούς του προέδρου Τραμπ * Το Πεκίνο επιταχύνει την κατάρτιση του κανονιστικού πλαισίου για τον συντονισμό και την ψηφιοποίηση του τομέα των μεταφορών * Τις πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα παρουσιάσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 10-13 Φεβρουαρίου * Το Ιράν τιμά την 46η επέτειο από την Ισλαμική Επανάσταση * Η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας λέει ότι η εφαρμογή DeepSeek συλλέγει προσωπικά στοιχεία "υπέρμετρα" * Σερβία-Κόσοβο: Δεν εξασφάλισε αυτοδυναμία στις βουλευτικές εκλογές ο Αλ. Κούρτι, αλλά δηλώνει αισιόδοξος για το σχηματισμό κυβέρνησης * Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 Συναντήσεις με ιθύνοντες εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης είχε σήμερα στο Παρίσι ο Κυρ. Μητσοτάκης * ΟΗΕ: Η Ντι Κάρλο συζήτησε στην Κύπρο την προετοιμασία της άτυπης διευρυμένης συνάντησης

Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Κ. Τσουκαλάς: «Η αναπτυξιακή αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα θα βάλει φρένο στη δημογραφική κρίση»


 

«Η αναπτυξιακή αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα θα βάλει φρένο στη δημογραφική κρίση», υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Τσουκαλάς,

μιλώντας στο Open, με αφορμή και την επικείμενη κατάθεση επίκαιρης ερώτησης προς τον πρωθυπουργό από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα και την ερήμωση της υπαίθρου.

   

   «Θέλουμε να συζητηθεί το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Εμείς μιλάμε για μια Ελλάδα που θα παράγει», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή, αντίθετα, έχουμε ένα παραγωγικό μοντέλο μονοκαλλιέργειας βασισμένο στο real estate και τον τουρισμό, που στερεί από τη χώρα μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες». «Βλέπουμε αυξημένα παραγωγικά και ενεργειακά κόστη, που επιβαρύνουν το αγροτικό εισόδημα. Τα θέματα αυτά ο Πρωθυπουργός τα έχει ξεχάσει, τα θυμήθηκε προχθές σε μια συνέντευξη», σχολίασε. Ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τις ενεργειακές κοινότητες όπου παραγωγοί, μεταποιητές και συνεταιρισμοί θα έχουν κατά προτεραιότητα όρους σύνδεσης.

   

   Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε σε πρόσφατη ΚΥΑ, «που αλλάζει την αρχιτεκτονική του επιδόματος ανεργίας». Ανέφερε ότι «αυτή η πιλοτική εφαρμογή που θα ισχύσει με επέκταση από του χρόνου, θα μειώνει το επίδομα ανεργίας. Θα φτάσει από 509 ευρώ που είναι σήμερα για τους νέους εργαζόμενους που έχουν λίγα εργάσιμα χρόνια, στα 332 και 415 ευρώ μετά τα πρώτα δυο τρίμηνα που θα είναι αυξημένο». Είπε ακόμη ότι «το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων από 200 ευρώ καταργείται και τη δεύτερη χρόνια το ποσό που θα λαμβάνουν αν έχουν τις αυξημένες προϋποθέσεις θα πάει στα 166 ευρώ». «Έχουμε έναν κοινωνικό ρατσισμό σε βάρος της νεολαίας οδηγώντας σε ανέργους δυο ταχυτήτων» σημείωσε.

   

   Ως προς την προεδρική εκλογή, ο κ. Τσουκαλάς επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ έφερε αυτό το έθιμο, όταν πρότεινε τον Κωστή Στεφανόπουλο και από τότε είθισται όταν κυβερνά η μια από τις δυο μεγάλες παρατάξεις, να επιλέγεται Πρόεδρος Δημοκρατίας από την άλλη για να υπάρχει μια πολιτική εξισορρόπηση». «Νομίζω ότι όλοι οι Πρόεδροι - ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο Κάρολος Παπούλιας και ο Προκόπης Παυλόπουλος- στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ως Πρόεδροι. Κάτι που δείχνει ότι είναι μια σωστή παράδοση από την οποία το πολιτικό σύστημα βγήκε κερδισμένο», ανέφερε. Τόνισε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να συμπυκνώνει τρία χαρακτηριστικά: να εκφράζει την εθνική ενότητα, την πολιτική εξισορρόπηση και να εγγυάται τη θεσμική ομαλότητα». «Κατά την εκτίμηση μας αυτά μπορεί να τα εκφράσει ένα πρόσωπο που θα προέρχεται από την κεντροαριστερά», σημείωσε ο κ. Τσουκαλάς, προσθέτοντας ότι βεβαίως κάθε πρόσωπο έχει το δικό του αυτοτελές φορτίο και αξιολογείται.