O νέος Σύρος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, τόνισε ότι "ένας από τους κύριους στόχους της νέας κυβέρνησης είναι να επιστρέψουν στην χώρα τους τα εκατομμύρια των Σύρων προσφύγων
που βρίσκονται στο εξωτερικό, διότι η εμπειρία τους και το ανθρώπινο κεφάλαιό τους θα επιτρέψει στην Συρία να ανθίσει και πάλι"."Απευθύνω έκκληση στους συμπατριώτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η Συρία είναι μια ελεύθερη χώρα η οποία κέρδισε και πάλι την αξιοπρέπεια και την περηφάνια της. Γυρίστε", δήλωσε ο Μπασίρ στην Corriere.
Παράλληλα, τόνισε ότι "ο σημαντικότερος στόχος είναι να υπάρξει και πάλι σταθερότητα και ασφάλεια σε όλες τις πόλεις της χώρας".
"Είμαστε μουσουλμάνοι, αλλά η λανθασμένη συμπεριφορά ορισμένων ισλαμιστικών ομάδων ώθησε πολλούς στην Δύση στο να ταυτίσουν τους μουσουλμάνους με την τρομοκρατία. Υπήρξαν λάθος συμπεριφορές και έλλειψη κατανόησης. Παρερμηνεύθηκε η σημασία του Ισλάμ, η οποία είναι θρησκεία της δικαιοσύνης. Ανήκουμε στο Ισλαμ και, ακριβώς για τον λόγο αυτο, θα εγγυηθούμε τα δικαιώματα όλων των λαών και των κατοίκων της Συρίας", πρόσθεσε ο προσωρινός πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος, με αναφορά στην οικονομία της χώρας, δεν έκρυψε την ανησυχία του.
"Η οικονομική κατάσταση είναι ιδιαίτερα προβληματική. Με ένα αμερικανικό δολάριο αγοράζεις 35.000 δικά μας νομίσματα. Δεν έχουμε ξένο νόμισμα για δάνεια και ομόλογα, ακόμη όμως δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα συνολικά στοιχεία", είπε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με την διάρκεια της νέας κυβέρνησης, ο Αλ Μπασίρ τόνισε: «θα παραμείνουμε μόνο μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Το οικονομικό χρέος είναι τεράστιο και η πρόκληση γιγαντιαία, αλλά έχουμε την εμπειρία του Ιντλίμπ, όπου πετύχαμε. Μια περιφέρεια δεν είναι το ίδιο πράγμα με όλη την χώρα, αλλά μπορούμε να βελτιώσουμε την Συρία. Θα χρειαστεί χρόνος, αλλα θα τα καταφέρουμε".
Ο νέος Σύρος πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμα οτι έχουν επικηρυχθεί πρόσωπα τα οποία ευθύνονται για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την επανάσταση η οποία έλαβε χώρα το 2011, "άτομα που επί δεκαετίες εξαφάνισαν μέσα στις φυλακές χιλιάδες πολίτες". "Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ευθύνες τους αποδεικνύονται από διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Θα κριθούν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίαςτος νόμου", δήλωσε ο αλ Μπασίρ.
Σε σχέση, τέλος, με την εξωτερική πολιτική που εννοεί να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση, ο Μοχάμεντ Αλ Μπασίρ απάντησε στον Ιταλό απεσταλμένο: "Από την αρχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων αποταθήκαμε σε χώρες, όπως το Ιράκ, την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και άλλες, για να εξηγήσουμε ότι η επανάστασή μας στόχευε στο να ελευθερώσει τους Σύρος από τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Μας κατάλαβαν. Κατά συνέπεια δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιοδήποτε κράτος, κόμμα ή φατρία, που κρατήθηκε μακριά από το αιμοσταγές καθεστώς του Άσαντ".
Τέλος, ο νέος Σύρος πρωθυπουργός δεν απάντησε σε ερώτηση της Corriere della Sera με την οποία του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν "είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν ειρήνη με το Ισραήλ και παράλληλα αν θεωρούν εχθρούς το Ιράν, την Χεζμπολάχ και την Ρωσία".
Έκκληση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για ειρήνη στη Συρία - Επικοινωνία Βαρθολομαίου με τον Πατριάρχη Αντιοχείας
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμοδίους πολιτικούς ηγέτες να σεβασθούν την ζωήν και την ακεραιότητα των προσώπων, καθώς και τα ιστορικά μνημεία του Χριστιανισμού της Συρίας και την εν γένει πολιτιστική κληρονομία αυτής.
Εν όψει δε της επερχόμενης εορτής «της του Χριστού Γεννήσεως, του Άρχοντος της ειρήνης, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία εύχεται η ειρήνη του Κυρίου, η πάντα νουν υπερέχουσα, να βασιλεύση εις την χώραν, εις την ευρυτέραν περιοχήν και εις όλον τον κόσμον και να διάγουν οι άνθρωποι και οι λαοί εν ασφαλεία και ευημερία».
O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη για να εκφράσει την αδελφική συμπάθειά του και την συμπαράσταση του Οικουμενικού Θρόνου προς το παλαίφατο Πατριαρχείο, η έδρα του οποίου βρίσκεται στη Δαμασκό και βιώνει δύσκολες στιγμές εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας στη Συρία.
Στη συνομιλία που είχαν οι δύο προκαθήμενοι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξεδήλωσε εκ μέρους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικά την έντονη ανησυχία για την κατάσταση της Ιεραρχίας, του κλήρου και του πληρώματος της ιστορικής Εκκλησίας των Αντιοχέων και την απόλυτη συμπαράστασή του προς αυτή, δεόμενος υπέρ της ασφαλείας και ευσταθείας της.
Ο Πατριάρχης Αντιοχείας, από την πλευρά του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Εκκλησίαν Κωνσταντινουπόλεως για την αδελφική συμπόρευση των δύο παλαιφάτων Πατριαρχείων και κατά την κρίσιμη αυτήν στιγμήν στην Ιστορία του Θρόνου της Μεγάλης Θεουπόλεως της Αντιοχείας και περιέγραψε διεξοδικώς την επικρατούσα κατάσταση στη Συρία, διαβεβαιώνοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την ασφάλεια επί του παρόντος της Ιεραρχίας, του κλήρου και του πληρώματος της Εκκλησίας της Αντιόχειας, καθώς και περί της μη ύπαρξης καταστροφών στους ναούς.
Κατόπιν σχετικής ερωτήσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη αναφέρθηκε και στην αποκλιμάκωση και σταθεροποίηση της κατάστασης στον Λίβανο. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποσχέθηκε να επικοινωνήσει εκ νέου με τον Μακαριώτατο κατά τις προσεχείς ημέρες.
Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ιεραρχών επετεύχθη κατόπιν πολλών δυσκολιών και αλλεπάλληλων ανεπιτυχών προσπαθειών επί ημέρες. λόγω προβλήματος στο δίκτυο των τηλεπικοινωνιών στη Συρία.