«Το ΠΑΣΟΚ πήρε και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει γενναίες πρωτοβουλίες για να δείξει έναν άλλο δρόμο πολιτικής, που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα του ελληνικού λαού και τις λειτουργίες του κράτους»,
τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «απαντά με καθαρές λύσεις στις καθημερινές αγωνίες του πολίτη και όχι χαμηλώνοντας τον πήχη και οικοδομώντας μία κοινωνία μειωμένων προσδοκιών».Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζει τις τροπολογίες που κατέθεσε το κόμμα του για έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών, τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά έστω των νοσηλευτών, των οδηγών του ΕΚΑΒ και των τραυματιοφορέων, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά. «Για όλα αυτά τα ζητήματα πήραμε συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά η Κυβέρνηση τις αντιμετώπισε με αλαζονεία και φτηνές δικαιολογίες, δείχνοντας πόσο έχει απομακρυνθεί από τις ανάγκες του ελληνικού λαού», αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνει ότι «όλες αυτές οι προτάσεις είναι στοιχεία του πολιτικού μας σχεδίου για έναν άλλο τρόπο διακυβέρνησης, προοδευτικό και αξιόπιστο, που θα δώσει πνοή στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου αλλά και ελπίδα και προοπτική σε όλους τους Έλληνες πολίτες».
Υποστηρίζει ότι «το εμβληματικότερο παράδειγμα που αποδεικνύει την απουσία πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα ολιγοπώλια, είναι η απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ για την έκτακτη εισφορά 5% στα κέρδη των τραπεζών...». Σημειώνει ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας το ΠΑΣΟΚ είχε σκοπό να ασκήσει πίεση «τόσο στην κυβέρνηση που παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο όσο και στις τράπεζες, ώστε να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να μπει τέλος σε πρακτικές που δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή των πολιτών». Ως προς το στεγαστικό αναφέρει ότι «τα μπαλώματα και οι προχειρότητες της κυβέρνησης συνδέονται άρρηκτα με το ‘αναπτυξιακό' υπόδειγμα του επενδυτικού καιροσκοπισμού που επιδιώκει για τη χώρα». Αναφορικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα βασικά αγαθά, σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι εν μέσω έντονης πληθωριστικής κρίσης «ο πρωθυπουργός το απέρριπτε με κάθετο τρόπο για δημοσιονομικούς λόγους, καταλήγοντας να στείλει μια επιστολή-παρωδία στην κυρία φον ντερ Λάιεν για τις πολυεθνικές» και πως η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση το 2010, το 2011 και το 2019 πρότεινε οριζόντια μείωση του ΦΠΑ χωρίς καμία κοστολόγηση. Τέλος, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν πήρε καθαρή θέση ακόμα και για την ένταξη κατηγοριών εργαζομένων του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά.