Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Μοναδικός προορισμός, μαζί με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον παράκτιο περίπατο


 

Μεγάλο παράθυρο της Αττικής στη θάλασσα με χώρους αναψυχής και πολιτισμού, με πισίνες, γήπεδα και σύγχρονες υποδομές, που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πολλές και διαφορετικές δράσεις, όπως συναυλίες, αλλά και δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός. Κυριάκος Μητσοτάκης

την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, στην Πλατεία Νερού μιλώντας απόψε σε εκδήλωση της Περιφέρειας Αττικής. N. Χαρδαλιάς για Μητροπολιτικό Πάρκο: Tο «Αέναον", ένα εμβληματικό έργο

Μάλιστα, έκανε λόγο για μοναδικό προορισμό, συσχετίζοντας τον με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τον παράκτιο περίπατο, που φιλοδοξεί, όπως είπε, να συνδέσει τον Πειραιά με τη Βούλα και το Σούνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην κλιματική παράμετρο στο φόντο των πλημμυρών του Daniel, αλλά και των πρόσφατων εφιαλτικών καταιγίδων στην Ισπανία, που, όπως είπε, θα συμβαίνουν ολοένα και συχνότερα και έκανε λόγο για σύγχρονες υποδομές προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των καιρών, όπως είναι τα δίκτυα αποστράγγισης, αλλά και θύλακες πρασίνου, που μπορούν να αλλάξουν το μικροκλίμα της περιοχής. Ο πρωθυπουργός σημείωσε, δε, ότι το έργο, που έχει ευρωπαική χρηματοδότηση, φέρει και τη δική του προσωπική σφραγίδα, καθώς, αποκάλυψε ότι ενεπλάκη ενεργά στο ξεμπλοκάρισμα του σε ευρωπαικό επίπεδο, πράγμα καθόλου εύκολο, όπως προσέθεσε.

Τέλος, και απευθυνόμενος προς τους δικαιολογημένα, όπως είπε, καχύποπτους πολίτες σε ό,τι αφορά στην ολοκλήρωση ανάλογων έργων ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να εμπιστευθούν την κυβέρνηση, «όπως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης την εμπιστεύτηκαν και μεθαύριο τους παραδίδεται σε πλήρη λειτουργία το Μετρό».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:

 

Κύριε Περιφερειάρχα, αγαπητέ μου Νίκο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι στην κυβέρνηση και στη Βουλή, αγαπητοί Δήμαρχοι, φίλες και φίλοι,

 

Η σημερινή εκδήλωση και ειδικά τα δύο πολύ ωραία βίντεο τα οποία είδαμε και η εξαιρετική παρουσίαση την οποία μας κάνατε μας ταξίδεψε πραγματικά στο αύριο το οποίο θέλουμε όλοι μαζί να χτίζουμε, όταν ο νέος Φαληρικός Όρμος θα είναι πια μία πραγματικότητα και καθημερινό στοιχείο της ζωής στην περιοχή.

 

Ένα μεγάλο «παράθυρο» της πρωτεύουσας και της Αττικής στη θάλασσα, μέσα από ένα καταπράσινο μητροπολιτικό πάρκο, με χώρους αναψυχής, με χώρους πολιτισμού, με πισίνες, με γήπεδα για πολλά αθλήματα, αλλά και με σύγχρονες υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν πολλές διαφορετικές δράσεις: συναυλίες, εκθέσεις, δράσεις πολιτισμού και αθλητισμού.

 

Και σταδιακά θα διαμορφώνεται έτσι ένας μοναδικός προορισμός, ο οποίος θα λειτουργεί σε συνδυασμό με το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» και με τον παράκτιο περίπατο, με αυτό το όραμα το οποίο έχουμε να συνδέσουμε τον Πειραιά καθ' όλο το μήκος του παράκτιου μετώπου, μέχρι τη Βούλα, μέχρι τελικά και το Σούνιο, ανοιχτός, προσιτός, προσβάσιμος σε όλους, κάθε ώρα της ημέρας. Ενώ κι εδώ, οι γειτονικές αθλητικές Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, όπως το κλειστό του Tae Kwon Do, θα αναγεννηθούν μέσα από καινούργιους ρόλους, υπηρετώντας αυτή τη φορά άλλες δραστηριότητες.

 

Σκεφτείτε λίγο το παράδοξο μιας πόλης παράκτιας, η οποία ουσιαστικά για πολλές δεκαετίες δεν κοίταζε προς τη θάλασσα, το φυσικό συγκριτικό της πλεονέκτημα. Αυτό ερχόμαστε τώρα να αλλάξουμε μέσα από μια σειρά από σημαντικές δράσεις, αλλά ίσως η πιο εμβληματική, αγαπητέ μου Νίκο, είναι αυτή την οποία παρουσιάζουμε σήμερα: το «Aenaon» πάρκο, που σε τέσσερα χρόνια από τώρα, το 2028 -και να είσαι σίγουρος ότι θα δουλέψουμε μαζί για να τηρήσουμε αυτά τα χρονοδιαγράμματα-, θα φιλοδοξούμε εδώ να υπάρχει ένα πάρκο πραγματικά μοναδικό, ένας χώρος ο οποίος θα αναπτυχθεί σύμφωνα με το αρχικό όραμα του Renzo Piano, αλλά με σημαντική μελετητική συνεισφορά εξαιρετικών Ελλήνων αρχιτεκτόνων.

 

Ένα πραγματικά μοναδικό πάρκο, όχι μόνο για την Αττική αλλά τολμώ να πω για ολόκληρη την Μεσόγειο, προσφέροντας στους πολίτες της Αττικής αλλά και στα εκατομμύρια των επισκεπτών της μια διέξοδο ψυχαγωγίας και άθλησης, πρωτίστως στους δημότες της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, του Παλαιού Φαλήρου.

 

Σκεφτείτε τη διαφορά ανάμεσα στην εικόνα την οποία βλέπουμε σήμερα, ουσιαστικά ένας μπαζωμένος χώρος, περίπου ένας χώρος απαξιωμένος στον οποίο απλά ενίοτε εναποθέτουμε απορρίμματα, και δείτε, κάντε την προβολή στο μέλλον και αναλογιστείτε τις τεράστιες προοπτικές που το παράκτιο αυτό μέτωπο έχει και πώς αυτό μπορεί πραγματικά να μεταμορφωθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

 

Και βέβαια, θέλω να τονίσω πόσο σημαντική είναι η κλιματική παράμετρος στο πάρκο το οποίο σχεδιάζουμε. Μια παράμετρος η οποία πια πρέπει να αφορά κάθε αστικό σχεδιασμό. Το ξέρουμε καλά, το ξέρει και ο Νίκος από την προηγούμενη θητεία του, ότι τα ακραία πια φαινόμενα, όπως ο «Daniel» στη Θεσσαλία, οι εφιαλτικές καταιγίδες που είδαμε στην Ισπανία, θα συμβαίνουν, δυστυχώς, ολοένα και πιο συχνά.

 

Γι' αυτό και η ανάγκη για σύγχρονες υποδομές, οι οποίες, όμως, είναι προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις των καιρών, γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική. Να φτιάξουμε αυτό το πάρκο με ένα άψογο δίκτυο αποστράγγισης, με δεξαμενές ομβρίων που θα θωρακίζουν τους όμορους δήμους, ακόμα και θύλακες πρασίνου, οι οποίοι ουσιαστικά θα αλλάξουν ολόκληρο το μικροκλίμα της περιοχής.

 

Και η Επίτροπος Ferreira χαρακτήρισε αυτή την ανάπλαση ως ένα δείγμα του νέου ευρωπαϊκού Bauhaus, που ενώνει αρμονικά τον άνθρωπο με τη φύση. Θέλω να την ευχαριστήσω και προσωπικά, όπως ευχαριστώ και όλους όσοι εργάστηκαν ώστε να μπορέσουμε τελικά να εξασφαλίσουμε τη σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να γίνει αυτό το έργο πράξη. Και ας της συγχωρέσουμε, αγαπητέ Νίκο, ότι σε αποκάλεσε «Chardali», αλλά ας κρατήσουμε την πολύ σημαντική της υπογραφή, η οποία διασφάλισε ότι το έργο αυτό θα έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

 

Και θέλω να ευχαριστήσω και ξεχωριστά τον αγαπητό μου φίλο και βέβαια κάτοικο νοτίων προαστίων, άσχετα αν επέλεξε να πολιτεύεται στον βορρά, στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, τον Νίκο Παπαθανάση. Η καρδιά του παραμένει πάντα στον νότο και εργάστηκε πολύ συστηματικά για να μπορέσει το έργο αυτό να γίνει πράξη.

 

Ξέρετε -και επιτρέψτε μου να κλείσω με αυτή την παρατήρηση-, κάθε φορά που παρουσιάζουμε ένα εμβληματικό έργο όπως αυτό, και θέλω να τονίσω ότι αν έπρεπε να ιεραρχήσω τα σημαντικά έργα τα οποία δρομολογεί η κυβέρνηση μας, το συγκεκριμένο, αγαπητέ Νίκο, θα ήταν πάρα πολύ ψηλά και στις προσωπικές μου προτεραιότητες. Εξ' ου και ανοίγω παρένθεση, το 10% του Τομεακού Προγράμματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κατευθύνεται στη χρηματοδότηση αυτού του έργου.

 

Ξέρω, όμως, ότι κάθε φορά που οι πολίτες βλέπουν μία τέτοια ωραία παρουσίαση αντιμετωπίζουν πάντα τα έργα αυτά με έναν σχετικό σκεπτικισμό. Σε έναν βαθμό νομίζω ότι αυτός ο σκεπτικισμός είναι και εν μέρει δικαιολογημένος. Δεκαετίες τώρα θυμούνται το παράκτιο μέτωπο σε αυτή την κατάσταση και έχουν δει ουκ ολίγους πολιτικούς να παρουσιάζουν φιλόδοξα σχέδια, ωραίες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις έργων, τα οποία τελικά δεν γίνονται ποτέ πραγματικότητα.

 

Σε αυτούς, λοιπόν, τους συμπολίτες μας οι οποίοι δικαιολογημένα είναι καχύποπτοι, θα τους ζητήσω να μας εμπιστευτούν, όπως μας εμπιστεύτηκαν και οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, στους οποίους θα αποδώσουμε μεθαύριο το Μετρό της Θεσσαλονίκης σε πλήρη λειτουργία.

 

Είμαστε μία κυβέρνηση η οποία συνεργάζεται αρμονικά με την τοπική αυτοδιοίκηση. Με τον Νίκο Χαρδαλιά και με τους παρόντες Δημάρχους ξέρετε ότι έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, εργαζόμαστε όλοι για τον ίδιο σκοπό: για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αττικής, με έργα μικρά, μεσαία, μεγάλα, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες τοπικές αντιπαραθέσεις, σκεπτόμενοι πάντα έξω από το πλαίσιο.

 

Γι' αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι εδώ, ο χώρος στον οποίο βρισκόμαστε θα ενταχθεί στον ίδιο φορέα διαχείρισης με το Μητροπολιτικό Πάρκο «Aenaon», έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε στο σύνολό της την αξιοποίηση αυτής της παράκτιας ζώνης. Να συνδεθεί, αγαπητέ μου Δήμαρχε -πάντα θα αποκαλώ, μου επιτρέπεις, Δήμαρχέ μου, να αποκαλώ τον Διονύση Χατζηδάκη Δήμαρχο, επίτιμο Δήμαρχο Φαλήρου-, να έρθει να συνδεθεί με την πολύ σπουδαία δουλειά η οποία έχει γίνει στο Φάληρο, που περνάει από τον 'Αλιμο, που καταλήγει στη Γλυφάδα και συνεχίζεται μετά και στους υπόλοιπους παράκτιους Δήμους της Αττικής.

 

Εμπιστευθείτε μας, λοιπόν, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να μετατρέπουμε τα σχέδια σε εργοτάξια και μετά σε έργα.

 

Να γνωρίζετε ότι το έργο αυτό σε έναν βαθμό έχει και τη δική μου προσωπική σφραγίδα, καθώς έχω ασχοληθεί επισταμένα με το ξεμπλοκάρισμά του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεν ήταν εύκολο να γίνει αυτό πράξη.

 

Σύντομα, λοιπόν, προσβλέπουμε στη συμβασιοποίηση του έργου, όπως είπε ο Νίκος, εντός του 2025, να ξεκινήσει το εργοτάξιο και με το καλό μέσα στο 2028 να είμαστε όλοι μαζί να κάνουμε τα εγκαίνια αυτού του σπουδαίου έργου για την Αττική.