Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024

Κύπριοι βουλευτές συμμετέχουν στη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη


Διεξάγεται στο Σαράγιεβο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης η συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), στην οποία συμμετέχουν τα μέλη της κυπριακής αντιπροσωπίας

στη Συνέλευση κ. Πανίκος Λεωνίδου (επικεφαλής),κ. Μαρίνος Μουσιούττας και κ. Ηλίας Μυριάνθους. 

Σε παρέμβασή του ο κ. Λεωνίδου έκανε αναφορά στα δραματικά γεγονότα που συντελέστηκαν στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη τη δεκαετία του 1990, επισημαίνοντας ότι, παρά τις οδυνηρές εμπειρίες των δύο παγκοσμίων πολέμων, η Ευρώπη εξακολουθεί να βιώνει πολεμικές συγκρούσεις. Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Λεωνίδου, βίωσε πριν από όλους το φριχτό πρόσωπο του πολέμου στην Ευρώπη, όταν πριν από 50 χρόνια, ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο έδαφος της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση κάθε κανόνα της διεθνούς νομιμότητας. Έκανε δε εκτενή αναφορά στις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Ο κ. Λεωνίδου αναφέρθηκε ακολούθως στην ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης του «Κειμένου – Έκκλησης της Θεσσαλονίκης», που συνυπέγραψε η ΔΣΟ μαζί με άλλες οργανώσεις, στο οποίο, όπως επισήμανε, εκφράζεται ανησυχία για μια σειρά ζητημάτων γύρω από το θέμα των χριστιανικών αξιών. Παρά το ότι οι κοινές χριστιανικές αρχές και αξίες είναι ισχυρός συνδετικός κρίκος μεταξύ των λαών της γηραιάς ηπείρου, υπογράμμισε ο κ. Λεωνίδου, οι αναφορές σε αυτές εξακολουθούν να απουσιάζουν από βασικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε δε ότι οι εκπρόσωποι κοινοβουλίων με ορθόδοξο πληθυσμό οφείλουν να επιδιώξουν την προαγωγή μιας θετικής ατζέντας που να εμπνέεται και από τις χριστιανικές αξίες.

Ο κ. Μουσιούττας έκανε επίσης αναφορά στα δεινά που βίωσε ο λαός της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βίωσε τη βαναυσότητα της τουρκικής εισβολής και εξακολουθεί να βιώνει τις οδυνηρές συνέπειές της για μισό αιώνα.

Ο κ. Μουσιούττας αναφέρθηκε στο φαινόμενο του θρησκευτικού φονταμενταλισμού που, όπως επισήμανε, εκφράζεται και μέσα από την έλλειψη σεβασμού έναντι των θρησκευτικών μνημείων. Ο κ. Μουσιούττας υπογράμμισε ότι η σύληση και καταστροφή θρησκευτικών μνημείων έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, λόγω του θρησκευτικού φονταμενταλισμού. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στη συστηματική σύληση και καταστροφή από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα ή στην αλλαγή χρήσης σημαντικών θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέλος, ο κ. Μουσιούττας προέβη σε εισηγήσεις για περαιτέρω ανάδειξη από τη ΔΣΟ του ζητήματος της σύλησης θρησκευτικών μνημείων, περιλαμβανόμενων αυτών στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Ο κ. Μυριάνθους αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμμετοχή του,  ως μέλος αντιπροσωπίας της ΔΣΟ, στην Υπουργική Διάσκεψη για την Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, με θέμα: «Οι επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στην θρησκευτική Ελευθερία» στο Βερολίνο. Ο κ. Μυριάνθους σημείωσε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί θετική πρόκληση, η οποία, ωστόσο, ενέχει τεράστιους κινδύνους. Τόνισε δε ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να τύχει διαχείρισης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι τα κοινοβούλια πρέπει να εναρμονιστούν με αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Κλείνοντας, ο κ. Μυριάνθους τόνισε ότι το Κυπριακόδεν είναι δικοινοτικό πρόβλημα, αλλά ζήτημα παράνομης εισβολής από την Τουρκία στο έδαφος του ανεξάρτητου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τμήμα του οποίου κατέχει δια της βίας των όπλων εδώ και πενήντα χρόνια.