Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συμμετείχε στην ανοιχτή συζήτηση «Ανοίγοντας τον Διάλογο στη Δημοκρατία»



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε σήμερα στην ανοιχτή συζήτηση «Ανοίγοντας τον Διάλογο στη Δημοκρατία» που διοργάνωσε το Γραφείο Επιτρόπου του Πολίτη με τον οργανισμό CARDET, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξήρε τη σημασία της ημερίδας και δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι ουσιαστικά η δεύτερή από μια σειρά από ημερίδες δημοκρατίας που θα γίνουν, τις οποίες αν θυμάμαι καλά ξεκινήσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Γίνονται παράλληλα πολλές άλλες δράσεις, στις οποίες θα αναφερθώ στη συνέχεια, οι οποίες έχουν ακριβώς ως στόχο να αντιμετωπίσουμε αυτό που είπαμε προηγουμένως, την κρίση αξιοπιστίας. Γιατί υπάρχει. Όποιος δεν βλέπει ότι υπάρχει κρίση αξιοπιστίας προς την πολιτική, προς τους πολιτικούς, προς τους θεσμούς γενικότερα, σημαίνει δεν βλέπει την πραγματικότητα. Και ακριβώς αυτός είναι ο στόχος μας. Η στρατηγική μας επιδίωξη μέσα από αυτές τις ημερίδες είναι το άνοιγμα της πολιτείας προς την κοινωνία, προς τους πολίτες, είναι η διάδραση, η ανταλλαγή απόψεων, η άμεση επικοινωνία και η ενίσχυση της συμμετοχικότητας των πολιτών στη δημοκρατία της χώρα μας.

Το είπαμε πολλές φορές και το τονίζουμε συνεχώς. Δεν είναι σε καμία περίπτωση σύνθημα. Είναι η ξεκάθαρη πολιτική βούληση που εκφράζεται στην πράξη. Και είναι ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, με την ανάληψη των καθηκόντων μας, με πράξεις και όχι με λόγια, που έχουμε θέσει ως προτεραιότητα το θέμα της δημοκρατικής συμμετοχικότητας, της συμμετοχικής δημοκρατίας και της ενεργού πολιτότητας. Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι είναι αυτονόητο, αλλά δεν το αντιλαμβάνονται όλοι, η αρχή και το αξίωμα ότι η Κύπρος στο τέλος της ημέρας είναι οι πολίτες της. Η Κύπρος είστε όλοι εσείς. Για εμάς είναι ουσιαστικής και πρωταρχικής σημασίας. Θέλουμε κατά την περίοδο διακυβέρνησής μας να είναι η πολιτική μας σφραγίδα, να είναι η πολιτική κληρονομιά που θα αφήσουμε, το πολιτικό μας αποτύπωμα η ενεργότερη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν όχι μόνο στο να σμικρυνθεί η απόσταση ανάμεσα στους πολίτες και όλους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις, αλλά και στην άμεση συμμετοχή της κοινωνίας μας στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Επιδιώκουμε και θα εντείνουμε περισσότερο την προσπάθειά μας συστηματικά και συντονισμένα, σε συνεργασία με κρατικούς φορείς όπως το Γραφείο του Πολίτη, όπως ο Οργανισμός Νεολαίας, με μη-κρατικούς οργανισμούς, για να φέρουμε τον πολίτη και την εξουσία, όλους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις, όσο γίνεται πιο κοντά. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ως Πολιτεία είναι καθήκον μας, είναι προτεραιότητά μας να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διαφάνειας, δηλώνοντας: «Η ενεργότερη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων ενισχύει περισσότερο το αίσθημα της διαφάνειας, [η απουσία του οποίου] είναι ένας βασικός λόγος γιατί η κοινωνία δεν εμπιστεύεται τους θεσμούς. Επαναλαμβάνω, είναι γι’ αυτό τον λόγο που προχωρήσαμε με το έκφραCy, με τη Φωνή του Πολίτη, με την ιστοσελίδα diakivernisi, ιστοσελίδες στις οποίες έχουμε καταγεγραμμένη την κάθε απόφαση που λαμβάνουμε, αν την υλοποιούμε και σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται, για να γνωρίζει ο καθένας. Είναι αυτό που λέμε λογοδοσία. Δεν είναι σύνθημα. Πρέπει να φαίνεται στην πράξη και η εφαρμογή του δομημένου δημοκρατικού διαλόγου που γίνεται κάτω από τον Επίτροπο του Πολίτη.
Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών που προανέφερα, και άλλων που θα ακολουθήσουν, έχουμε προχωρήσει με νέες επιτροπές, με συμβουλευτικά όργανα. Έχουμε υιοθετήσει και έχουμε ακολουθήσει πολλές από τις παρεμβάσεις που έγιναν από την κοινωνία των πολιτών.»
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ικανοποίηση «γιατί έχουμε συνέχεια προτάσεις από τον κόσμο, από την κοινωνία, και αυτό μας βοηθά και εμάς στο να λάβουμε αποφάσεις. Ίσως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει αυτή η θέληση όχι μόνο να ακούσουμε, αλλά, το πιο σημαντικό, να βρούμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Σήμερα είμαι σίγουρος ακούστηκαν αρκετές προτάσεις, τις οποίες θα αξιοποιήσουμε. Είναι καλό. Είναι σημαντικό να υπάρχει μια συγκεκριμένη θεματολογία, για να μπορεί να γίνεται μια πιο δομημένη συζήτηση, αλλά να γίνεται και με ανοικτά θέματα, για την τρίτη ηλικία και για την προσφυγική πολιτική, όπως λέχθηκε προηγουμένως. Ειλικρινά είμαστε εδώ, επαναλαμβάνω, για να ακούμε και, πολύ περισσότερο, για να βρούμε λύσεις».

Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε μια περίοδο που υπάρχει έντονη, δικαιολογημένη κρίση αξιοπιστίας των θεσμών από πλευράς της κοινωνίας και ειδικότερα των νέων, «για να φέρουμε κοντά τους νέους, πρώτα πρέπει να δείξουμε ως εκτελεστική εξουσία, ως πολιτεία, ως κοινωνία ότι ασχολούμαστε με τα θέματά τους». «Αν δεν δείξεις ότι ασχολείσαι με τα θέματά τους, πολύ απλά δεν θα ασχοληθούν οι ίδιοι», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στους μαθητές, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας το πρώτο θέμα, με το οποίο ασχολήθηκε η Κυβέρνηση, ήταν το θέμα των τετραμήνων. Όπως εξήγησε, πέρα από το γεγονός ότι ήταν δικαιολογημένες οι απαιτήσεις των μαθητών, ήταν σημαντικό για την Κυβέρνηση να δείξει στους μαθητές ότι εγκύπτει στα θέματα που τους ανησυχούν. «Αλλάξαμε 43 αναλυτικά προγράμματα, όχι για τους γονείς ή για τους εκπαιδευτικούς, αλλά για τους μαθητές, για να τους δείξουμε ότι αυτό που λέτε εμείς το λαμβάνουμε υπόψη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στους σπουδαστές και τους νεαρούς επαγγελματίες, επεσήμανε ότι η πρώτη έγνοια του κάθε μαθητή που τελειώνει το Λύκειο ή τον στρατό είναι, όταν επιστρέψει, να μπορεί να βρει μια αξιοπρεπή εργασία. Για τον λόγο αυτό, είπε, η Κυβέρνηση, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον της, ενίσχυσε τις υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε να ξεκινούν από το δημοτικό, διευκολύνοντας τους μαθητές να προχωρούν σε συνειδητές και ενημερωμένες επιλογές για την επαγγελματική τους πορεία. Υπογράμμισε δε την υποχρέωση των κυβερνώντων να κερδίσουν πίσω τους νέους. Αν δεν δείξουμε –όχι με λόγια, αλλά με πράξεις– ως πολιτεία, ως κοινωνία ότι ασχολούμαστε με τα θέματά τους, δεν θα τους κερδίσουμε ποτέ, τόνισε.

Όσον αφορά σε μια άλλη μεγάλη ανησυχία των νέων, το στεγαστικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τεράστια ανταπόκριση των πολιτών, ειδικότερα των νέων, στα στεγαστικά σχέδια της Κυβέρνησης, τα οποία το ερχόμενο έτος θα ενισχυθούν, όπως είπε, με επιπλέον χρήματα. Αναφέρθηκε επίσης στις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση, οι οποίες αφορούν στο δικαίωμα ψήφου από την ηλικία των 17 ετών και την αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους. Υπογράμμισε δε ότι η Κυβέρνηση αξιοποιεί την τεχνολογία, ακριβώς για να μπορεί να αφουγκράζεται τις ανησυχίες των νέων, οι οποίοι, όπως είπε, σήμερα είναι πιο απαιτητικοί, καθώς έχουν πρόσβαση σε περισσότερη πληροφόρηση.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε σε ερωτήσεις πολιτών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το περιουσιακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Το δικαίωμα στην περιουσία είναι ατομικό. Εσείς θα αποφασίσετε τι θα κάνετε με την περιουσία σας και κανένα κράτος μπορεί να σας πει οτιδήποτε για το ατομικό σας δικαίωμα στην περιουσία.»

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση τόλμησε να αγγίξει το θέμα των ακατάλληλων και επικίνδυνων προσφυγικών συνοικισμών, κάνοντας τη μεγαλύτερη στεγαστική παρέμβαση από το κράτος εδώ και πολλά χρόνια. «Ήδη άρχισαν να χτίζονται νέοι συνοικισμοί, και αυτό δείχνει πραγματικό ενδιαφέρον για τον προσφυγικό κόσμο», σημείωσε. Ανέφερε επίσης ότι η Κυβέρνηση θέτει αξιοκρατικά μετρήσιμα κριτήρια για το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών και ότι μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ανακοινώνονται νέα σχέδια με πολύ περισσότερους δικαιούχους και πιο γρήγορες διαδικασίες. Και πρόσθεσε: «Όμως, θέλω να είμαι ειλικρινής, βλέποντάς σας στα μάτια. Ό,τι και αν κάνουμε, ό,τι κι αν κάνει η πολιτεία –και αυτά που κάνουμε είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε έναντι του προσφυγικού κόσμου– τίποτα, μα τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει αυτήν την ανώμαλη κατάσταση πραγμάτων που ζούμε. Γι’ αυτό, το μόνο πράγμα, για να δικαιώσουμε τους προσφυγές μας είναι να λύσουμε το κυπριακό πρόβλημα. Ό, τι κι αν κάνουμε, όσα και αν δώσουμε ως πολιτεία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δικαιολογία για να μην κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε.»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα της τρίτης ηλικίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Όντως, δεν υπήρχε στρατηγική για την τρίτη ηλικία. Ξεκινήσαμε τη στρατηγική για την τρίτη ηλικία. Για παράδειγμα, για τους ηλικιωμένους που θέλουν να πάνε σε στέγες ευγηρείας, το κράτος έδινε 630 ευρώ τον μήνα, και ήρθαμε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και δίνουμε 1.300 ευρώ. Δηλαδή, διπλασιάσαμε το ποσόν, γιατί οφείλουμε πάρα πολλά στην τρίτη ηλικία σε τούτη τη χώρα. Ούτε αυτό είναι ικανοποιητικό, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Προχθές αποφασίσαμε να βάλουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους μας στην ειδική κατηγορία για το θέμα του ηλεκτρισμού. Πολλές από αυτές τις εισηγήσεις ήρθαν από εσας, ήρθαν από την κοινωνία των πολιτών.»

Αναφερόμενος στο θέμα των ΑμεΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Αν μιλάμε για συμμετοχική δημοκρατία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε σε αυτά τα άτομα ότι συμμετέχουν στη συμμετοχική δημοκρατία, γιατί αν κάνουμε συμμετοχική δημοκρατία αποκλείοντας κάποιους, σίγουρα δεν είναι συμμετοχική δημοκρατία. Και πρέπει να ακούγονται αυτές οι φωνές των ατόμων που που μειοψηφούν στην κοινωνία μας.»

Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία εξαγοράζει τις περιουσίες μας στα κατεχόμενα, φροντίζοντας να κερδίζει έδαφος, και ότι σε λίγο θα είμαστε μειονότητα σε αυτόν τον τόπο, ενώ θα μας λείπει και η γη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Γι’ αυτό, επειδή έχετε απόλυτο δίκιο, θέλω να σας θυμίσω ότι στους 20 μήνες διακυβέρνησης –χωρίς αυτό να είναι μομφή για τον οποιονδήποτε ή προηγούμενη κυβέρνηση– πρώτη φορά έγιναν τέτοια βήματα σε σχέση με τον σφετερισμό περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, γιατί υπάρχει ακριβώς αυτός ο κίνδυνος. Πρώτη φορά γίνονται και συλλήψεις και προχωρήσαμε δραστικά στο συγκεκριμένο θέμα. Αλλά ό,τι κι αν κάνουμε, αν δεν λύσουμε το Κυπριακό, αυτά τα προβλήματα όχι απλά θα συνεχίζονται, αλλά θα ενισχύονται ακόμη περισσότερο.»

Σε σχόλιο σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ευθύνη τόσο της πολιτείας όσο και της κοινωνίας σε θέματα πρόληψης, υπογραμμίζοντας ότι το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί κουλτούρα οδικής ασφάλειας.