Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ



Σε δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Joe Biden, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε:

«Είχαμε μια εξαιρετική συζήτηση, αποτελεσματική με συγκεκριμένα παραδοτέα. Σημειώνω ιδιαίτερα το γεγονός ότι  ο Αμερικανός Πρόεδρος συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας. Ένδειξη, όχι μόνο της αναβάθμισης των σχέσεων μας, αλλά και όλων αυτών που συζητήσαμε. Ξεκινώντας με το Κυπριακό, ευχαρίστησα τον Αμερικανό Πρόεδρο για τη σταθερή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με τη μορφή λύσης του Κυπριακού, ειδικότερα σε μια συγκυρία που βλέπουμε η Τουρκία να προωθεί άλλες μορφές λύσης. Θέλω να συνδέσω αυτή τη διάσταση, γιατί έγινε από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο. Ο Πρόεδρος Biden, αφού ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο της σε σχέση με την κρίση στη Μέση Ανατολή, τον ανθρωπιστικό διάδρομο και την ενδεχόμενη εκκένωση πληθυσμού από την περιοχή, επεσήμανε και τονίστηκε η ανάγκη, μέσα από τη λύση του Κυπριακού, η Κυπριακή Δημοκρατία να μπορεί όχι μόνο να συνεχίσει τον συγκεκριμένο ρόλο, αλλά αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί σαφώς περισσότερο. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που αναγνωρίζεται αυτό το περιφερειακό αποτύπωμα της χώρας μας και συνδέεται και με τη μορφή και με το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού.

Από εκεί και πέρα, στα θέματα που αφορούν τις διμερείς μας σχέσεις, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας. Έχουν γίνει πολλά το τελευταίο διάστημα. Θα δείτε ακόμη περισσότερα τους προσεχείς μήνες. Συζητήσαμε αρκετά για το θέμα των αμερικανικών επενδύσεων στην Κύπρο, επενδύσεις για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών. Συζητήσαμε, επίσης, το θέμα της άρσης των θεωρήσεων εισόδου για Κύπριους υπηκόους που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες, θέμα για το οποίο θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε θετικές εξελίξεις. Μιλήσαμε για την ανάγκη η συνεργασία μας σε όλους αυτούς τους τομείς που προανέφερα, αλλά και πολλούς άλλους, όπως είναι η Ενέργεια, η Τεχνολογία, να θεσμοθετηθεί. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά στα περιφερειακά, θέλω να επαναλάβω τις ευχαριστίες που δεχθήκαμε ως Κυπριακή Δημοκρατία για τον ρόλο που διαδραματίζουμε στην περιοχή -και αντιλαμβάνεστε τη σημασία αυτός ο ρόλος να αναγνωρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Αμερικανό Πρόεδρο.»

Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον συζητήθηκε η κατάσταση στη Γάζα και στον Λίβανο, και κατά πόσον ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε κάποια ένδειξη για πρόοδο ή για επίσημες συνομιλίες αυτή τη στιγμή, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Γνωρίζετε ότι η Κύπρος είναι το πλησιέστερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Έχουμε άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, Ισραήλ, Λίβανο, Παλαιστίνη, Ιορδανία και Αίγυπτο, και με την υποστήριξη των ΗΠΑ στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Η Κύπρος είναι έτοιμη να εκκενώσει υπηκόους τρίτων χωρών από την περιοχή σε περίπτωση ανάγκης και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας, και ιδιαιτέρως των ΗΠΑ, για την εξεύρεση λύσης σε αυτό το πρόβλημα. Το σημαντικότερο, η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα που έχει τώρα η διεθνής κοινότητα είναι να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Συνεργαζόμαστε, λοιπόν, στενά, έχουμε ενημερωθεί για τις προσπάθειες των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση και ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή. Από τη δική μας πλευρά, ειδικά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ, συνομιλούμε –είχα πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, με τον Πρόεδρο του Λιβάνου, με την αυτού μεγαλειότητα τον Βασιλιά της Ιορδανίας και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου– και προσπαθούμε να συντονιστούμε. Είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά προσπαθούμε να συντονίσουμε τις προσπάθειές, μας προκειμένου να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός.

Ερωτηθείς κατά πόσον συζητήθηκε το τι σημαίνει για την Κύπρο και την περιοχή η ενδεχόμενη εκλογή του κ. Trump, ο Πρόεδρος απάντησε: «Θα σεβαστούμε πλήρως τη βούληση του αμερικανικού λαού.» Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσον συζητήθηκε το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρόεδρος απάντησε: «Όχι. Φυσικά και όχι».

Σε εκ νέου ερώτηση για την πιθανότητα κατάπαυσης πυρός στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Πρόεδρος είπε: «Ξέρετε, η κατάσταση αλλάζει καθημερινά. Αν με ρωτάτε σήμερα, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός μέσα στις επόμενες μια με δύο εβδομάδες.»

Ερωτηθείς κατά πόσον η Κύπρος είναι έτοιμη για κύμα μεταναστών από το Ισραήλ προς την Κύπρο, ο Πρόεδρος είπε: «Μας προβληματίζει, εάν λάβουμε υπόψιν ότι υπάρχουν πάνω από δύο εκατομμύρια Σύροι που ζουν στον Λίβανο, όχι στο Ισραήλ. Αλλά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον Λίβανο, είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ότι ένας σημαντικός αριθμός Σύρων αλλά και Λιβανέζων έχει κινηθεί προς τη Συρία.»

Σε ερώτηση κατά πόσον συζητήθηκε η τελευταία πρόταση, η εισήγηση των 60 ημερών από τον Λίβανο, ο Πρόεδρος απάντησε: «Συζητήσαμε και ενημερωθήκαμε για τις προσπάθειες των ΗΠΑ στο θέμα του Λιβάνου.»

Ερωτηθείς εάν αναμένουμε κάτι από την αμερικανική κυβέρνηση σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε: «Ναι, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών. Εκείνο όμως που κρατώ ιδιαίτερα είναι αυτό που προανέφερα. Η σύνδεση που έγινε από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών, από πλευράς του Αμερικανού Προέδρου, αλλά και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, για την ανάγκη μέσα από τη λύση του Κυπριακού ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή, όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά να ενισχυθεί περισσότερο. Άρα οι εξελίξεις στην περιοχή αντιλαμβάνεστε ότι επηρεάζουν ή λαμβάνονται υπόψιν, καλύτερα, και στην οπτική των Ηνωμένων Πολιτειών σε σχέση με την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, αλλά και το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού.»

Σε ερώτηση για την επόμενη ημέρα στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Η μοναδική, η μόνη οριστική λύση, αν μου επιτρέπετε, στην περιοχή είναι η επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος στη βάση της λύσης δύο κρατών, στη βάση του Ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι ο μόνος τρόπος για επίτευξη ειρήνης στην περιοχή μας.»