Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Μ. Βορίδης: Oι ψηφοφόροι της ΝΔ πήγαν στην αποχή και αυτό είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα

 


Στη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος που έκανε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, στη ραδιοφωνική συχνότητα του «Σκάι 100,3», έκανε εξ αρχής λόγο για «δύσκολο αποτέλεσμα» και συνέχισε με τη γλώσσα των αριθμών:

«Το 2024 πήραμε 1.125.000 ψήφους. Τον Ιούνιο του 2023, στις εθνικές εκλογές, είχαμε πάρει 2.115.000 ψήφους. Αυτό είναι περίπου μείον 990.000 ψήφοι. Από τις ευρωεκλογές του 2019 που είχαμε πάρει 1.873.000 ψήφους, (είμαστε) μείον 748.000».

Από εκεί και πέρα, «ο Βελόπουλος παίρνει σε αυτές τις εκλογές 369.000, τον Ιούνιο είχε πάρει 231.000, και στις ευρωεκλογές του 2019 είχε πάρει 236.000. Πήρε 130.000 παραπάνω» σε σχέση με εθνικές κάλπες. Σύμφωνα, όμως, με την ανάλυση Βορίδη, «δεν είναι ακριβές ότι όλες αυτές οι ψήφοι είναι από τη ΝΔ». Και τούτο γιατί «τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής, Πατριώτες, Δημιουργία, Συντηρητικοί, σε αυτές τις εκλογές παίρνουν 742.000. Τον Ιούνιο το αντίστοιχο μπλοκ είχε πάρει 714.000, άρα έχουν μια αύξηση 38.000 σε σχέση με το 1 εκατ. που χάσαμε εμείς. Αν δει κανείς τις ευρωεκλογές του 2019, αυτά τα κόμματα είχαν πάρει 701.000».

Κατά συνέπεια, συμπέρανε ο υπουργός Επικρατείας, οι ψηφοφόροι της ΝΔ πήγαν στην αποχή -και αυτό «είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα». Ένα κομμάτι της αποχής, επιχειρηματολόγησε, είναι ότι δεν πείσθηκε από όσα είπε η κυβέρνηση για την κρισιμότητα της ευρωκάλπης. Συγκεκριμένα, «δεν τους πείσαμε ότι διακυβεύεται η σταθερότητα, δεν τους πείσαμε ότι έπρεπε να κατεβούν να ψηφίσουν».

Ένα άλλο κομμάτι της αποχής είναι «δυσαρεστημένο, στενοχωρημένο π.χ. για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, για το γάμο (σ.σ. των ομόφυλων ζευγαριών), γιατί οι αγροτικές ενισχύσεις δεν πήγαν με τον τρόπο που έπρεπε. Υπάρχουν δηλαδή και επί μέρους κατηγορίες, τις οποίες πρέπει να ακούσουμε με πάρα πολλή μεγάλη προσοχή. Και όχι μόνο να τους ακούσουμε, αλλά να δούμε πώς θα βελτιωθούν τα εισοδήματά τους».

Σε άλλο σημείο της ανάλυσής του, σημείωσε ότι «κάθε ψηφοφόρος που ψήφισε κόμμα στα δεξιά της ΝΔ έχει τις δικές του ευαισθησίες, δεν είναι όλοι ακριβώς το ίδιο». Επίσης, «οι επιλογές Κασιδιάρη δεν περπατάνε», επίσης «αυτή η πολύ σκληρή εθνικοσοσιαλιστική εκδοχή δεν περπατάει».

Πάντως, επεσήμανε, «οι 740.000 ψηφοφόροι προφανώς είναι διεκδικήσιμοι. Ακούει κανείς τι λένε και πρέπει να τους διεκδικήσει, όπως όλους τους ψηφοφόρους. Έχουν καιρό να μας ψηφίσουν, αλλά παρά ταύτα δεν υπάρχουν ψηφοφόροι που δεν πρέπει ένα κόμμα να τους διεκδικεί».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης και πάλι για τους ψηφοφόρους που έφυγαν από το κυβερνών κόμμα υποστήριξε πως δεν έχει αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος της ΝΔ με τους ψηφοφόρους που απείχαν και συνέχισε λέγοντας: «Δεν πήγαν να ψηφίσουν άλλα κόμματα, δεν έκαναν άλλη πολιτική επιλογή. Δεν θεωρούν τα άλλα κόμματα αξιόπιστη λύση, δεν πήγαν να ψηφίσουν τον Κασσελάκη, τον Ανδρουλάκη. Δεν πήγαν - ή πήγαν σε πολύ μικρό βαθμό - να ψηφίσουν τον Βελόπουλο και άλλα κόμματα».

Επιπλέον, «θα ήταν λάθος μια ανάλυση του τύπου, πάμε προς το Κέντρο, πάμε προς δεξιά. Εκείνο που θέλει (σ.σ. ο ψηφοφόρος) είναι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Ο ψηφοφόρος δεν έφυγε, γιατί ήθελε να επιλέξει άλλη κατεύθυνση». Έφυγε γιατί υπήρξαν πράγματα που τον στενοχώρησαν είτε γιατί δεν θεώρησαν σπουδαία την κάλπη, επέμεινε ο Μ. Βορίδης.

Επικαλέσθηκε δε, τέσσερεις παράγοντες για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος: Πρώτον, ήταν ευρωεκλογές και δεν ήταν εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης. Δεύτερον, ήταν ευρωεκλογές χωρίς βουλευτικές εκλογές μπροστά, άρα χωρίς πολιτικό γεγονός. «Δεν είναι οι ευρωεκλογές του 2019», συμπλήρωσε. Τρίτον, ήταν ευρωεκλογές μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης. Και, τέταρτον, ήταν ευρωεκλογές με τεράστια διαφορά από το δεύτερο κόμμα. «Αν δεν έχεις 24 μονάδες διαφορά και έχεις 15, τι έγινε;», ήταν, σύμφωνα με τον υπουργό, η προσέγγιση κάποιων ψηφοφόρων. Για τις δημοσκοπήσεις, εξ άλλου, είπε πως στην κυβέρνηση «τις κοιτάζουμε ...κρύα. Οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία και καμπανάκια».

Αναφορικώς με την εκλογική συμπεριφορά των μειονοτικών της Θράκης, απάντησε ότι η ΝΔ είχε εξαιρετική υποψηφιότητα από τη μουσουλμανική μειονότητα, γυναίκα και επιστήμονα.

Ενώ απαντώντας στην κριτική ότι το κυβερνών κόμμα έχει δώσει χώρο στην woke αντίληψη, αντέτεινε πως «αυτό είναι κάτι που δεν αφορά τη ΝΔ, η οποία παραμένει ένα κόμμα που υπερασπίζεται παραδοσιακές αξίες». Βεβαίως, «υπήρξε μια συγκεκριμένη ρύθμιση - το θέμα του γάμου - που καταλαβαίνουμε ότι έχει στενοχωρήσει ψηφοφόρους μας και συμπολίτες μας. Από εκεί και πέρα η ταυτότητα της ΝΔ παραμένει αυτή που ήταν πάντα. Η ΝΔ υπερασπίζεται συγκεκριμένες αξίες. Η Δεξιά υπερασπίζεται συγκεκριμένες αξίες».

Συμπερασματικώς, «το μήνυμα ελήφθη, έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό κατανοητό, θα αναλυθεί και περαιτέρω. Κρατώ αυτό που φαίνεται από την συμπεριφορά των ψηφοφόρων της ΝΔ: δεν μετακινήθηκαν, δεν έκαναν άλλη πολιτική επιλογή, δεν θεωρούν αξιόπιστα τα άλλα πολιτικά σχήματα. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει ψήφους, γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ χάνει ψήφους. Υπάρχει μια οριακή αύξηση, σε απόλυτη τιμή, των ψήφων στο σύνολο των δεξιότερα της ΝΔ, κομμάτων. 30.000 αύξηση».

Όμως, υπογράμμισε, «το κρίσιμο βρίσκεται - και αυτό είναι το μήνυμα - στα προβλήματα και την αντιμετώπισή τους, αυτό έχουμε μπροστά μας. Τα ζητήματα της λειτουργίας του Δημοσίου, τα ζητήματα της ακρίβειας, της φορολογίας, της αναπτυξιακής πολιτικής, η υγεία, τα θέματα της παιδείας, οι δημόσιες πολιτικές. Δεν μπορεί κανείς να μηδενίσει τα πάρα πολλά, σπουδαία και καλά πράγματα που έχει κάνει η κυβέρνηση αυτή. Δεν πήγαν αλλού, "δικαίωμα" μας λένε τώρα. Αναγνωρίζουν τα πολλά και καλά που έχουν γίνει αυτήν την πενταετία».

Σε άλλο, τέλος, σημείο της συνέντευξης, είπε για το πόθεν έσχες πως, ανεξαρτήτως της διαλειτουργικότητας της νέας πλατφόρμας και του χρόνου που θα απαιτηθεί για αυτήν, «για τους πολιτικούς δεν θα δοθεί καμία παράταση».