Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δεξίωση του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου με την ευκαιρία των γενεθλίων του Βασιλιά Καρόλου Γ’



Στο Κυπριακό, στην πρωτοβουλία Αμάλθεια, αλλά και στις διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης,

ο οποίος παρέστη απόψε στη δεξίωση του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ifran Siddiq στο οίκημα της Υπάτης Αρμοστείας, με την ευκαιρία των γενεθλίων του Βασιλιά Καρόλου Γ’.

Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο συνδέονται με βαθιές ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας σε τομείς όπως ο οικονομικός, ο πολιτιστικός και οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο λαούς.

Τόνισε επίσης ότι μετά το Brexit, οι δύο χώρες έχουν αναπροσαρμόσει τη συνεργασία τους, εμβαθύνοντας τις διμερείς τους σχέσεις στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού, της τεχνολογίας και της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2022 το Μνημόνιο Συναντίληψης για τη δημιουργία Στρατηγικού Πλαισίου Συνεργασίας «που αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου», όπως είπε.  

Επεσήμανε ακόμη τον διάλογο που διεξήχθη ανάμεσα στις δύο χώρες τον Δεκέμβριο πέρσι, κατά τον οποίον συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων, της ασφάλειας και άλλων.

Πρόσθεσε ότι το 2024 η συνεργασία, όπως με το διμερές Πρόγραμμα Αμυντικής Συνεργασίας, με την κοινή διευθέτηση για μη στρατιωτική ανάπτυξη της περιοχής των Βρετανικών Βάσεων, συνεχίζεται και για το σχέδιο Αμάλθεια.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε παράλληλα ευχαριστίες προς την Κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τη σταθερή στήριξη που παρέχει στην πρωτοβουλία της Κύπρου «Αμάλθεια», υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες που καταβάλλονται μέσω της πρωτοβουλίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούλησή του για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι «για εμάς, η στήριξη και η αλληλεγγύη του Ηνωμένου Βασιλείου, ενός Μόνιμου Μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), προς την κατεύθυνση των προσπαθειών για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης, είναι μεγάλης σημασίας».

Επεσήμανε, εξάλλου, ότι «προσδίδουμε μεγάλη σημασία στον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στη διασφάλιση ότι όλα τα μέρη θα παραμείνουν δεσμευμένα στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και στο συμφωνημένο πλαίσιο των ΗΕ που καλεί για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, με πολιτική ισότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε επίσης ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του στην Προεδρία της Δημοκρατίας, η απόλυτη προτεραιότητα του είναι να εργαστεί για επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην Κύπρο, και για να αρθεί το αδιέξοδο, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με στόχο την επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, και για να καταστεί η Κύπρος ένα κανονικό και λειτουργικό κράτος.

Πρόσθεσε ότι προς τον σκοπό αυτό «εργαστήκαμε κατά τρόπο μεθοδικό και συνεπή και αναλάβαμε πρωτοβουλίες, για να πείσουμε τη διεθνή κοινότητα για την επείγουσα ανάγκη να επανερχόσουν οι διαπραγματεύσεις. Χαιρετίσαμε επίσης τον διορισμό της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ και συνεχίζουμε να στηρίζουμε ουσιαστικά τη δουλειά της για προώθηση του διαλόγου και για άρση του αδιεξόδου».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε προς τη Βασιλική Οικογένεια τις καλύτερες του ευχές για δύναμη και αντοχή, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα υγείας που μέλη της αντιμετωπίζουν.