Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Η Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής της Αυστρίας



Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου (Κάτω Βουλή) της Αυστρίας κ. Wolfgang Sobotka, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο,

κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Προέδρου της Βουλής. Τον κ. Sobotka συνόδευαν η Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο κα Susanne Bachfischer και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Καλωσορίζοντας τον κ. Sobotka, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την σημασία της παρούσας επίσκεψης, η οποία, όπως τονίστηκε, δίνει νέα ώθηση στη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών. Εξέφρασε ειλικρινείς ευχαριστίες για τη σταθερή στάση αρχών και τη στήριξη της Αυστρίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και για τη σημαντική συμβολή της στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Η κα Δημητρίου επαναβεβαίωσε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στον στόχο της επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Είναι σημαντικό, ανέφερε περαιτέρω, να επιδεικνύεται η ίδια αποφασιστικότητα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας σε όλες τις περιπτώσεις παραβίασης του διεθνούς δικαίου και να εκλείψει η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών.

Επισημάνθηκε από κοινού η σημασία περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων αλλά και της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, προς αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπογράμμισε η κα Δημητρίου, είναι όλα καθοριστικά ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης, που απαιτούν ενισχυμένη συνεργασία και συλλογική αντιμετώπιση προκειμένου να εδραιωθούν συνθήκες διαρκούς ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη. Ενημέρωσε εξάλλου τον Αυστριακό ομόλογό της για την πρωτοβουλία «Αμάλθεια» της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σε σχέση με το μεταναστευτικό ζήτημα, τονίστηκε η ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης και καλύτερης διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών ώστε να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή στις χώρες υποδοχής και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στους θεσμούς και το αίσθημα ασφάλειάς τους. Η κα Δημητρίου σημείωσε συναφώς τις αυξανόμενες πιέσεις που δέχεται η Κύπρος, αλλά και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Τουρκία.

Ανταλλάγηκαν επίσης απόψεις για την ανάγκη καταπολέμησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο του αυξανόμενου αντισημιτισμού, όπως και για την ανάγκη θωράκισης του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, ως του μοναδικού τρόπου αναχαίτισης και καταπολέμησης όσων ακραίων ιδεολογιών πλήττουν τη δημοκρατία και τα επιτεύγματα του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Συζητήθηκαν, τέλος, θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ανάγκη προστασίας από τις ψευδείς ειδήσεις και τη ρητορική μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και τονίστηκε ότι το φλέγον αυτό ζήτημα πρέπει να ρυθμιστεί στο επίπεδο της ΕΕ.