Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Γ. Γεραπετρίτης: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα»

 

Η Ελλάδα εξελέγη μη μόνιμο μέλος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη διετία 2025-2026 με 188 ψήφους, αποδεικνύοντας το σημαντικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει η χώρα μας στον κόσμο.

   Η εξέλιξη αυτή αποτελεί καρπό μίας συντονισμένης προσπάθειας, στην οποία εντάσσονται στοχευμένες πρωτοβουλίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και συμβολικής σημασίας και εκδηλώσεις παρ
ουσίασης των προτεραιοτήτων της ελληνικής υποψηφιότητας από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ και τις ανά τον κόσμο διπλωματικές αρχές της Ελλάδας.

   «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και 2026» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.

   «Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία. 182 από συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

   Η επιδίωξή της χώρας μας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είναι με την συμμετοχή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να γίνει η σύνθεση του Νότου και του Βορρά, της Δύσης και της Ανατολής.

   Όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές «η Ελλάδα έχει το προνόμιο να συνομιλεί με όλα τα γειτονικά της έθνη. Σε μια περίοδο με δύο πολέμους σε εξέλιξη και γεωπολιτικές εντάσεις, η Ελλάδα θα προωθήσει λύσεις για την ειρήνη, την ανάπτυξη και την ασφάλεια σε ασταθείς περιοχές».

   Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη:

   «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και 2026. Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία. 182 από συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς.

   Και τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα, μετά από την σημερινή της επιτυχία, καθίσταται στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε μία στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό.

   Η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής.

   Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών, την υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, τόσο την κεντρική υπηρεσία, όσο και την διπλωματική αποστολή της μόνιμης αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για μία πολύ μεγάλη προσπάθεια η οποία έχει γίνει για αρκετά χρόνια και η οποία ήταν εξαιρετικά επίπονη και μας έφερε αυτό το σημαντικό σημερινό αποτέλεσμα.

   Θέλω να πω ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνή δρώμενα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί, ως συνομιλούσα με όλα τα κράτη του κόσμου, ως έχοντας ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κράτη, όχι μόνο της γειτονιάς μας, αλλά και του κόσμου, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής ευθύνης».

   Έξι είναι οι προτεραιότητες που συγκροτούν το πεδίο των επιδιώξεων της Ελλάδας ως μη-μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ειρηνική επίλυση διαφορών, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων και αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η θαλάσσια ασφάλεια, η εφαρμογή της ατζέντας "Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια", η κλιματική αλλαγή και ασφάλεια και η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις.