Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Ομιλία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου κατά την υποδοχή πληρώματος της ιορδανικής αποστολής που κατέφθασε στην Κύπρο


 

Ομιλία της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου κατά την υποδοχή πληρώματος της ιορδανικής αποστολής που κατέφθασε στην Κύπρο

προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση, χθες

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να σας καλωσορίσω και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας και τη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ιορδανίας για τη θετική ανταπόκριση στο κάλεσμά μας με τη διάθεση δύο πυροσβεστικών ελικοπτέρων μαζί με τα πληρώματά τους.

Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα θα παραμείνουν στη χώρα μαζί με το 18μελές πλήρωμά τους, τουλάχιστον μέχρι την άφιξη των πτητικών μέσων που θα μισθώσει η Κυπριακή Δημοκρατία ενώνοντας δυνάμεις μαζί με το Τμήμα Δασών και τις συναρμόδιες υπηρεσίες στην προσπάθεια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η εκπαίδευση των πληρωμάτων ξεκινά σήμερα και τα ελικόπτερα θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα για κατάσβεση πυρκαγιών τα επόμενα 24ωρα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό Άμυνας, κ. Βασίλη Πάλμα, τον Υπουργό Εξωτερικών, κ. Κωσταντίνο Κόμπο, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Γεώργιο Τσιτσικώστα, τη Διεύθυνση του Τμήματος Δασών και της Πολιτικής Άμυνας, τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ιορδανία, κ. Μιχάλη Ιωάννου, για τη βοήθεια που παρείχαν ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αφιχθούν τα ελικόπτερα στην Κύπρο.

Ταυτόχρονα, θα ήθελα να αναφέρω πως χάρη στη θετική ανταπόκριση του Υπουργού Άμυνας, του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Μάριου Χαρτσιώτη και του Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων κ. Peter Squires, εξασφαλίστηκε τουλάχιστον το ένα εκ των δύο πτητικών μέσων που έχει η κάθε υπηρεσία να είναι σε 24ωρη βάση διαθέσιμα για σκοπούς πυρόσβεσης με χρόνο ανταπόκρισης τα 30 περίπου λεπτά. Την ίδια στιγμή είμαστε σε επαφή με γειτονικές αλλά και άλλες χώρες που είναι στη διάθεσή μας σε περίπτωση που χρειαστεί να μας παράσχουν πτητικά μέσα.

Για ακόμα μια φορά, σημειώνουμε πως για την Κυπριακή Δημοκρατία η πρόληψη από τις πυρκαγιές και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους είναι ζήτημα Εθνικής Ασφάλειας. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που η Κυβέρνηση προχωρά με την αγορά δέκα ιδιόκτητων πτητικών μέσων και με τη μεταφορά της Μονάδας Πτητικών Μέσων στην Εθνική Φρουρά.

Σε ό,τι αφορά την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών, υπενθυμίζεται πως πέραν των πτητικών μέσων (Τμήματος Δασών, Ιορδανίας, Εθνικής Φρουράς, Αστυνομίας και Βρετανικών Βάσεων) οι επίγειες δυνάμεις του Τμήματος Δασών είναι ενισχυμένες και σε πλήρη ετοιμότητα από την 1η Απριλίου (αντί την 1η Μαΐου, όπως συνέβαινε άλλες χρονιές), ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Άμυνα, οι Επαρχιακές Διοικήσεις και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.