Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου


 

 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε: 

«Καλωσορίσατε σε αυτή την απογευματινή συνεδρία. Όπως θυμάστε, στις 29 Ιανουαρίου, εγκαινιάσαμε για πρώτη φορά τον ετήσιο απολογισμό. Στόχος μας ήταν η διαφανής και έγκυρη ενημέρωση της κοινωνίας για το τι προγραμματίζει η Κυβέρνηση για το 2024 και το τι τίθεται σε τροχιά υλοποίησης. Έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες και μεταρρυθμίσεις. Γενικότερα, ο μεγάλος στόχος είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Σημαντικό στοιχείο της υλοποίησης του προγράμματός μας είναι η συνεχής παρακολούθηση των δράσεων, των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, των όσων όλοι μας εξαγγέλλουμε δημόσια. Ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που προχωρήσαμε και με τη σύσταση της Γραμματείας στην Προεδρία.

Είδα τον κάθε έναν ξεχωριστά, αλλά επειδή οι πλείστες των δράσεων είναι οριζόντιες, έκρινα σημαντικό, σήμερα, να έχουμε αυτή τη συνεδρία, έτσι ώστε να δούμε πού βρίσκεται η κάθε μία από τις 88 δράσεις που ανακοίνωσα στις 29 Ιανουαρίου. Να δούμε ποιες έχουν υλοποιηθεί, ποιες βρίσκονται για νομοτεχνικό έλεγχο, ποιες έχουν σταλεί στη νομοθετική εξουσία και, έτσι, να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Θέλω να σας πω επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εγκαινιάσουμε –η Υφυπουργός παρά τω Πρόεδρω θα παρουσιάσει– την ηλεκτρονική πλατφόρμα «diakivernisi.org.cy», όπου ο κάθε Κύπριος πολίτης θα μπορεί να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή για όλα όσα έχουμε υλοποιήσει, αλλά και πού βρίσκονται οι δράσεις οι οποίες είναι στο στάδιο της υλοποίησης, έτσι ώστε, επαναλαμβάνω, στο πλαίσιο της λογοδοσίας, ο κάθε πολίτης να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πού βρισκόμαστε.

Άρα σήμερα να ξεκινήσουμε, Υπουργείο με Υπουργείο, [να δούμε] πού βρισκόμαστε, με τελευταίο το Υπουργείο Οικονομικών, όπως πάντα και να δούμε σε κάθε στάδιο πως όσα έχουμε υποσχεθεί στον κόσμο στις 29 Ιανουαρίου –και περισσότερα που προκύπτουν μέσα από παρεμβάσεις, ή θέματα που προκύπτουν, γιατί προκύπτουν συνεχώς θέματα– για να μπορούμε στο τέλος του χρόνου να πούμε στον κόσμο ότι τα έχουμε υλοποιήσει.»