Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024

Το Υπουργείο Εξωτερικών τιμά την 60χρονη προσφορά της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο


 

 

Συμπληρώνονται σήμερα 60 χρόνια από την υιοθέτηση του Ψηφίσματος 186 του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στις 4 Μαρτίου 1964

, με το οποίο εγκαθιδρύθηκε η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών, με σειρά εκδηλώσεων, τίμησε τη συνεισφορά των ειρηνευτών των Ηνωμένων Εθνών που υπηρέτησαν στην Κύπρο κατά τις τελευταίες έξι δεκαετίες, καθώς και όλων των κρατών μελών του ΟΗΕ που συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν με προσωπικό τους στην Ειρηνευτική Δύναμη.

Την Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου και Πληροφορίων, τίμησε σε ειδική εκδήλωση στον χώρο του παλαιού Δημαρχείου Λευκωσίας τη συμβολή των 150.000 ειρηνευτών από τα 43 κράτη μέλη του ΟΗΕ που υπηρέτησαν στην UNFICYP.

Στην παρουσία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) ΟΗΕ και Επικεφαλής της UNFICYP κ. Colin Stewart, σύσσωμης της ηγεσίας της Ειρηνευτικής Δύναμης και των εκπροσώπων των εθνικών αποσπασμάτων, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην εγκαθίδρυση της Δύναμης με αρχικά τρίμηνη εντολή, προσθέτοντας ότι ειδικά κατά την τουρκική εισβολή του 1974 η συμβολή της UNFICYP ήταν εξαιρετικά σημαντική. Πρόσθεσε ότι αμέσως μετά την τουρκική εισβολή, η UNFICYP συνέδραμε την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, τον Ερυθρό Σταυρό και άλλους διεθνείς οργανισμούς, παρέχοντας βοήθεια στους πρόσφυγες, ενώ εργάστηκε για την απελευθέρωση αιχμαλώτων και εντοπισμό των αγνοουμένων. Ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επιτήρηση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, προσθέτοντας ότι η UNFICYP παραμένει μέχρι σήμερα το κύριο σημείο επαφής όσον αφορά στους εγκλωβισμένους. Επισήμανε δε ότι η UNFICYP υποστηρίζει την Αποστολή Καλών Υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ως προς τις προσπάθειες επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι, μέχρι την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, η προσφορά της Ειρηνευτικής Δύναμης ήταν και παραμένει απαραίτητη.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε φωτογραφική έκθεση που καλύπτει το σύνολο της 60χρονης εμπλοκής της Δύναμης στη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο. Την έκθεση, που περιλαμβάνει σημαντικό αρχειακό υλικό, συνοδεύει ειδική αναμνηστική έκδοση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών για τα 60 χρόνια της UNIFCYP.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Μαριλένα Ραουνά, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών κα Αλίκη Στυλιανού.

Επιπλέον, σεμνή τελετή απόδοσης τιμής στη μνήμη των πεσόντων ειρηνευτών κατά την υπηρεσία τους στην UNFICYP πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στην Κόση προς τιμήν τριών Αυστριακών ειρηνευτών που έχασαν τη ζωή τους από βομβαρδισμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στις 14 Αυγούστου 1974.

Στην τελετή, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ και Επικεφαλής της UNFICYP κ. Colin Stewart και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας. Παρόντες επίσης ήταν η ηγεσία της Ειρηνευτικής Δύναμης, καθώς και η ορισθείσα Πρέσβης της Αυστρίας στην Κύπρο κα Susanne Bachfischer.

Σε δήλωσή του, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι, ως φιλοξενούσα χώρα, αποτίουμε σήμερα φόρο τιμής στους 150.000 ειρηνευτές που υπηρέτησαν στην Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια. «Ειδικότερα τιμούμε τους πεσόντες ειρηνευτές και βρισκόμαστε στο μνημείο για τους τρεις αυστριακούς ειρηνευτές που σκοτώθηκαν την 14η Αυγούστου 1974 από τουρκικό βομβαρδισμό. Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και του συνόλου του λαού της, εκφράζουμε την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη. Η αποστολή της Ειρηνευτικής Δύναμης είναι ιδιαίτερα δύσκολη και έχει συνεισφέρει με τρόπο ουσιαστικό και πολυσχιδή για τη διατήρηση της ειρήνης», ανέφερε. Καταλήγοντας, ο κ. Κόμπος, αφού σημείωσε ότι το μήνυμα είναι διττό, τόνισε ότι η Ειρηνευτική Δύναμη πρέπει να αφεθεί ελεύθερη να ολοκληρώσει την αποστολή της σύμφωνα με τους όρους εντολής της, και κατά δεύτερο, υπογράμμισε ότι «αναμένουμε, περιμένουμε, προσδοκούμε και εργαζόμαστε για την ημέρα που η παρουσία της εδώ δεν θα είναι πλέον απαραίτητη».