Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

Β. Κεχαγιά: Το μείζον είναι ότι υπάρχει η παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος


«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το μείζον είναι ότι υπάρχει η παραβίαση του άρθρου 16. Πρόκειται για ένα από τα σαφέστερα άρθρα του Συντάγματός μας. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει και κατέθεσε γι' αυτό την ένσταση αντισυνταγματικότητας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, μιλώντας στον ρ/σ «Real FM 97.8». 


      Είπε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ξεκάθαρη: «Ζητάμε ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου το οποίο έχει υποχρηματοδοτηθεί τα τελευταία 15 χρόνια». Επισήμανε ότι «από τα χρόνια του μνημονίου τα ΑΕΙ είναι υποχρηματοδοτούμενα, έχουν πάρα πολλές ελλείψεις», προσθέτοντας ότι «εμείς λέμε ότι αν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ενισχύονταν -και ενδεχομένως να δέχονταν και δωρεές ή να "έτρεχαν" ερευνητικά προγράμματα- θα βελτιωνόταν η ποιότητα τους πάρα πολύ».


      Τόνισε ότι «από τη μία η κυβέρνηση γνωρίζει εκ των προτέρων ότι θα γίνουν ενστάσεις και προσφυγές στο ΣτΕ για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, από την άλλη φαίνεται να το... ρισκάρει. Γιατί θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα». Διότι, συνέχισε, «ακόμη και αν το ΣτΕ ακυρώσει αυτό το νομοθέτημα ή κάποιες διατάξεις ή κάποια άρθρα του, η κυβέρνηση θέλει να μείνουν κάποια "παραθυράκια" ούτως ώστε και ιδιωτικά πανεπιστήμια να λειτουργήσουν, και διάφορα Κολλέγια να γίνουν ιδιωτικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και έτσι να εξυπηρετηθούν διάφοροι ημέτεροι και ιδιωτικά συμφέροντα». Σχετικά με τη συναίνεση ορισμένων συνταγματολόγων στο νομοσχέδιο, η κ. Κεχαγιά σχολίασε ότι «υπάρχουν εξίσου πολλοί συνταγματολόγοι που μιλούν για κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, αλλά και πολιτικά κόμματα που θέτουν ζήτημα της συνταγματικότητας». Έθεσε δε το ερώτημα «αν ένα κολλέγιο γίνει ΑΕΙ, δεν θα θέλει να αυξήσει τα έσοδά του, και άρα θα αυξήσει τα δίδακτρα;». «Δυστυχώς, το τι θα γίνει θα το δούμε από τη στιγμή που θα ψηφιστεί αυτός ο νόμος, και θα δούμε από το Σεπτέμβριο του 2025 τι ακριβώς έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», σημείωσε.


      Στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν υπερψηφίζει τα άρθρα που αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια, απάντησε: «Γιατί είναι αντισυνταγματικό το σύνολο του νόμου. Όταν λες ότι υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας, δεν μπορείς να ψηφίσεις κάτι το οποίο εκ των προτέρων χαρακτηρίζεις αντισυνταγματικό». Παράλληλα άσκησε κριτική και για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής «που κόβει χιλιάδες δυνάμει φοιτητές από τα πανεπιστήμια, την ώρα που κλείνουν ιδρύματα και τμήματα». Υπενθύμισε ότι «μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της ΝΔ στην πρώτη θητεία ήταν να κλείσει -πριν καν ανοίξει- τη Νομική της Αχαΐας». «Δηλαδή δεν μπορούσαμε να σηκώσουμε τόσους δικηγόρους και νομικούς από δημόσιο πανεπιστήμιο, και τώρα θα μπορούμε από τα ιδιωτικά;», σχολίασε.