Σ. Φάμελλος: «Υπήρχε και υπάρχει σχέδιο απαξίωσης και αλλοίωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ» * Ν. Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ πλέον βάζει την ατζέντα και η κυβέρνηση ακολουθεί απολογούμενη * Αναφορά της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η κυβέρνηση ασκεί επικοινωνία, αντί να λύσει τα επίμονα προβλήματα της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας * Ελλ. Λύση: Προσφυγή στις αρμόδιες αρχές για τις δημοσκοπήσεις "αγνώστου ταυτότητας" * Κυβερνητικές πηγές: Το ΠΑΣΟΚ αντί να επιτίθεται στην κυβέρνηση ας απολογηθεί στην κοινωνία για τη στάση του για τα απογευματινά χειρουργεία * Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών - Έμφαση στο κόστος της ενέργειας * Συναντήσεις για το μεταναστευτικό του Ν. Παναγιωτόπουλου με τους υπουργούς Εσωτερικών Τουρκίας και Αρμενίας * Τάκης Θεοδωρικάκος: Με το OpenBusiness απλοποιούμε τις διαδικασίες και ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα * Ν. Δένδιας: Νέα Δομή Ενόπλων Δυνάμεων με συγχωνεύσεις μονάδων και σχηματισμών και αντι-drone θόλο * Ν. Χαρδαλιάς: «Εκατό χρόνια μετά, η Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα είναι ένας σύγχρονος Δήμος με τη δική του ξεχωριστή, ζωντανή ιστορία» * Π. Μαρινάκης: Πάνω από 600 θα είναι οι κωδικοί προϊόντων που θα μειωθεί η τιμή τους * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Χαιρετισμός της Α.Ε. της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στην ημερίδα με τίτλο «Νέο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Διακυβέρνησης της ΕΕ: Επιπτώσεις και Προεκτάσεις για την Κύπρο»



Αξιότιμε κ. Υπουργέ Οικονομικών,

Αξιότιμη κ. πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών,

Αξιότιμε κ. πρόεδρε του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κύπρου,

Κυρίες και κύριοι, 

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση για να απευθύνω εναρκτήριο χαιρετισμό στη σημερινή ημερίδα, η οποία πραγματεύεται ένα τόσο επίκαιρο και κρίσιμο θέμα που μας αφορά όλες και όλους.  Εν προκειμένω, συγχαίρω τη φίλη πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και τον πρόεδρο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου Κύπρου κ. Μιχάλη Περσιάνη για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους. Η πραγματοποίηση της σημερινής ημερίδας επισφραγίζει την αμοιβαία βούληση των δύο σωμάτων για περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας. Αναμένω ότι ο γόνιμος διάλογος που θα διεξαχθεί σήμερα θα οδηγήσει σε χρήσιμα και αξιοποιήσιμα συμπεράσματα, τροφοδοτώντας τη χάραξη πολιτικής. 

Κατ’ αρχάς, δράττομαι της ευκαιρίας να χαιρετίσω την προσωρινή πολιτική συμφωνία, που επιτεύχθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2024, μεταξύ του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.  Συναφώς, προσβλέπουμε στην καταληκτική υιοθέτηση των νέων κανόνων πριν από την ολοκλήρωση της νομοθετικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους και στην ομαλή μετάβαση στις νέες απαιτήσεις.  Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω την καίρια σημασία του να είμαστε συνδιαμορφωτές και όχι ουραγοί των αποφάσεων που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να διαφυλάσσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Ειδικότερα, οι νέοι κανόνες στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στην απλοποίηση, στη διαφάνεια και στην ενίσχυση της εθνικής κυριότητας του δημοσιονομικού πλαισίου και στη βελτίωση της συμμόρφωσης των κρατών μελών με τις απαιτήσεις του για ρεαλιστική καθοδική πορεία του δημόσιου χρέους και περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος. Προσδοκούμε ότι το καταληκτικό κείμενο που θα υιοθετηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των τριλόγων θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αφενός συμβάλλοντας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ιδιαίτερων και αναδυόμενων προκλήσεων της κάθε χώρας ξεχωριστά, μέσω της κατάργησης της ενιαίας προσέγγισης και αφετέρου παρέχοντας επαρκές δημοσιονομικό χώρο για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις με προστιθέμενη αξία, ιδιαίτερα υπό το φως της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Κύριες και κύριοι, 

Ομολογουμένως, η κυπριακή οικονομία παρά τις αντιξοότητες και τις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετώπισε το 2013 ως αποτέλεσμα της απομείωσης των καταθέσεων, οι οποίες κυριολεκτικά γονάτισαν τα κυπριακά νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πλήττοντας εντονότερα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κατάφερε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της, ανακάμπτοντας με ταχύ ρυθμό και αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της στις διαδοχικές κρίσεις, στους εξωτερικούς κλυδωνισμούς και στη γεωπολιτική αβεβαιότητα. Επιπλέον, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κατάταξή της σε επενδυτική βαθμίδα από διεθνείς οίκους αξιολόγησης επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας στις διεθνείς αγορές. 

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Κύπρο, φιλοδοξούμε ότι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα συμβάλουν στην απρόσκοπτη συνέχιση της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς τροχιάς οικονομικής ανάπτυξης, της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Επιπροσθέτως, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η εμβάθυνση της κοινωνικής διάστασης των νέων κανόνων είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη διασφάλιση ενός πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος για τις επόμενες γενεές, ώστε η πρόοδος στους οικονομικούς δείκτες πρωτίστως να αντανακλά την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών. 

 Θα ήταν παράλειψή μου να μην επισημάνω τον καθοριστικό ρόλο τον οποίο καλούνται να διαδραματίσουν οι ανεξάρτητοι δημοσιονομικοί θεσμοί σε αυτό το πλαίσιο, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εποπτείας και διαφάνειας της δημοσιονομικής πολιτικής. Ως εκ τούτου, ο εξοπλισμός των ανεξάρτητων δημοσιονομικών θεσμών με τους απαραίτητους πόρους και η διασφάλιση της απρόσκοπτης και έγκαιρης πρόσβασής τους στα απαιτούμενα στοιχεία για τη διεξαγωγή των οικονομικών τους προβλέψεων και αναλύσεων είναι καταλυτικής σημασίας για την άρτια εκτέλεση του εποπτικού τους ρόλου σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα διαρθρωτικά δημοσιονομικά σχέδια των κρατών μελών. 

Καταληκτικά, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσω της άσκησης ενδελεχούς κοινοβουλευτικού ελέγχου θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των νέων κανόνων, ενισχύοντας τη δημοκρατική λογοδοσία και νομιμοποίηση των μεσοπρόθεσμων εθνικών σχεδίων. Στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της, η Βουλή στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στη διεξαγωγή μίας εποικοδομητικής και παραγωγικής συζήτησης για τις επιπτώσεις των νέων κανόνων στην κυπριακή οικονομία. Είμαι πεπεισμένη ότι με το πέρας της σημερινής συζήτησης θα εξαχθούν ουσιαστικά συμπεράσματα και θα δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα ως προς την ικανοποίηση διεκδικήσεων και επιδιώξεών μας, καθώς και τη διασκέδαση ενδεχόμενων επιφυλάξεων και ανησυχιών μας ως κράτος μέλος.