Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Κυρ. Πιερρακάκης: Όποιος δεν μπορεί να εισαχθεί στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί και στο μη κρατικό


 

Διευκρινίσεις για τη διασύνδεση μεταξύ της διαδικασίας και των κριτηρίων εισαγωγής κάποιου υποψηφίου στα δημόσια πανεπιστήμια με τον αντίστοιχο που επιθυμεί να εισαχθεί στα μη κρατικά-μη επαγγελματικά εκπαιδευτικά ιδρύματα

(η ίδρυσή τους ως παραρτημάτων ξένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων προϋποθέτει συνέργειες με αντίστοιχο ελληνικό πανεπιστημιακό ίδρυμα και όχι «στον σωρό») έδωσε σήμερα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως τόνισε, « όπως κάποιος μέσω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) δεν μπορεί να μπει στα δημόσια πανεπιστήμια, το ίδιο να μην μπορεί να κάνει και για την εισαγωγή του στα μη κρατικά. Αυτός είναι ο κόφτης».

Ο λόγος για τον συσχετισμό αυτό; Πέραν της επιθυμητής «ισότητας της διαδικασίας εισαγωγής», προκύπτει σαφής συνταγματική «υποχρέωση», καθώς «υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε σχετικά με τη συνταγματική αποτύπωση του πώς λειτουργεί η ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας» προσέθεσε ο κ. Πιερρακάκης, αποτυπώνοντας έτσι την επικρατούσα, μεταξύ των κορυφαίων συνταγματολόγων, ερμηνεία του άρθρου 16 του Συντάγματος υπό το φως της συγκυρίας αλλά και του ενωσιακού δικαίου, όπως ευκρινώς καταγράφεται στη γνωστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Αναφερόμενος στο τι θα ισχύσει για τις εγγραφές και την περιβόητη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, ο υπουργός Παιδείας μίλησε «για μια ειδική ελάχιστη βάση, η οποία θα προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων στο κάθε επιστημονικό πεδίο (και όχι στο Τμήμα), η μικρότερη τιμή του οποίου θα πολλαπλασιάζεται επί 0,8 και προκύπτει ένας βαθμός. Αυτός ο βαθμός είναι το πλαφόν κάτω από το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Συνεπώς, κάποιος που δεν έχει πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο κάτω από ένα όριο δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε στα μη κρατικά».

Επιμένοντας στη διευκρίνιση για τον συσχετισμό μεταξύ δημόσιου και μη κρατικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Έχουμε ένα κεκτημένο κι ένα υφιστάμενο εθνικό σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Κρίναμε πως αυτή η διασύνδεση πρέπει να γίνει, αλλά δεν αποτελεί το μόνο κριτήριο για την πρόσβαση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Ο συντελεστής που εμείς αποφασίσαμε και καταθέτουμε με το νομοσχέδιο είναι το ελάχιστο κριτήριο, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα του νόμου. Κάθε σχολή που θα ιδρυθεί έχει το δικαίωμα να θέτει δικά της κριτήρια, τα ποια θα πρέπει να είναι τα ίδια που ισχύουν στο μητρικό πανεπιστήμιο, τα οποία θα τα κρίνει όμως και η ελληνική ανεξάρτητη αρχή, η ΕΘΑΑΕ».

Ο κ. Πιερρακάκης απέρριψε τη λογική «των πανεπιστημίων του ενός ορόφου». «Δεν θα υπάρχουν πανεπιστήμια του ενός ορόφου. Τα μη κρατικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα θα συστήνονται με μια σειρά εξαντλητικά κριτήρια. Το νομοσχέδιο προωθεί στρατηγικές και όχι ευκαιριακές παρουσίες στη χώρα μας. Όσοι έρθουν θα είναι σοβαροί και αυτό προκύπτει από το επίπεδο των κριτηρίων που έχουμε θέσει» διευκρίνισε.

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και στην κριτική πως όποιος θα μπει στο μη κρατικό πανεπιστήμιο με χαμηλότερη βαθμολογία από αυτή με την οποία εισάγεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν θα είναι το ίδιο επαγγελματικά καταρτισμένος. «Σήμερα, στο εξωτερικό, έχουμε 40.000 Έλληνες φοιτητές με κριτήρια αποκλειστικά των ξένων πανεπιστημίων. Από τη στιγμή που υπάρχει αναγνώριση του πτυχίου τους μέσω ΔΟΑΤΑΠ, αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα. Έχουμε πάνω από 30 κολέγια στην Ελλάδα και η χώρα έχει συρθεί με νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην αναγνώριση τους, άρα στην αναγνώριση και των επαγγελματικών δικαιωμάτων που παρέχουν, χωρίς ισχυρούς κανόνες. Τι λέμε εμείς: Εκτός από το επαγγελματικό, υπάρχει και το ακαδημαϊκό δικαίωμα και για το δεύτερο ορίζουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στο θέμα των διδάκτρων και στο πόσο ψηλά θα είναι, απέρριψε τις κυκλοφορούσες αιτιάσεις και τόνισε: «Κάτι τέτοιο δεν θα πετύχαινε στην Ελλάδα. Τα κριτήρια θα είναι τμήμα του προς έγκριση φακέλου από την ΕΘΑΑΕ. Είμαι μεγάλος οπαδός της κοινής λογικής και πολλά σημεία της ασκούμενης κριτικής την παραβιάζουν». Παράλληλα διευκρίνισε πως «τα προπτυχιακά προγράμματα των δημοσίων ΑΕΙ θα είναι δωρεάν» και υπενθύμισε πως «σε μεταπτυχιακά, υπάρχουν δίδακτρα με ερμηνεία του ΣτΕ».

Ο υπουργός επανέλαβε τις πρόνοιες του νομοσχεδίου υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου, επαναβεβαίωσε πως «η κυβέρνηση θέλει να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος» ενώ, αναφερόμενος στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δήλωσε: «Δεν είναι ώρα να ανοίξουμε συζητήσεις για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έχω ζητήσει να ξεκινήσει η συζήτηση για το εθνικό απολυτήριο, αλλά μιλάμε με το δεδομένο τη αντικειμενικής διόρθωσης των πανελλαδικών εξετάσεων».