Τους τρεις άξονες της οικονομικής πολιτικής για το τρέχον έτος, ανέπτυξε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist «The World Ahead 2024».
Στην αρχή της ομιλίας του, ο υπουργός έκανε λόγο για ένα διεθνές περιβάλλον αρκετά ταραχώδες, όπου η γεωπολιτική αστάθεια έχει εξελιχθεί σε κανονικότητα. Και σε αυτό, είπε, προστίθεται η πολιτική αβεβαιότητα λόγω των εκλογών σε πολλές χώρες.
Σε αυτό το περιβάλλον, ανέφερε, «η Ελλάδα είναι μια από τις λίγες πηγές καλών ειδήσεων». Η χώρα έχει τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, η ανεργία έχει μειωθεί σε μονοψήφια ποσοστά μετά το 2010, υπάρχει σημαντική αύξηση των 'Αμεσων Ξένων Επενδύσεων και των εξαγωγών, η Ελλάδα έχει την ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ στην ιστορία της ευρωζώνης και ανακτήθηκε μετά από 10 χρόνια η επενδυτική βαθμίδα.
Η έως τώρα ασκούμενη πολιτική, είπε ο κ. Χατζηδάκης, είχε τρεις άξονες: Τη συνεπή δημοσιονομική πολιτική, τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις και την άσκηση αποτελεσματικής και δίκαιης κοινωνικής πολιτικής. «Έτσι θα συνεχίσουμε και το 2024», επεσήμανε.
Για τον πρώτο άξονα, ο υπουργός ανέφερε ότι ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ για το 2023 αναμένεται τελικά άνω του 1,1% του ΑΕΠ που ήταν ο στόχος. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, και εντός του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης. «Όχι γιατί επιβάλλεται, αλλά γιατί το θέλουμε», είπε. Και επεσήμανε ότι «χωρίς δημοσιονομική σταθερότητα δεν πάμε πουθενά, όπως έδειξε η προηγούμενη 10ετία».
Σύμφωνα με τον υπουργό, άμεσα συνδεδεμένη με αυτά, είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Δήλωσε ότι έως το 2027 το «κενό ΦΠΑ» στη χώρα θα είναι στο 9% και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ότι εντός του Φεβρουαρίου θα εκδοθούν όλες οι υπουργικές αποφάσεις για το λαθρεμπόριο καυσίμων, ενώ μέσα στο α' τρίμηνο θα υπάρξει η καθολική εφαρμογή του myData.
Στον δεύτερο άξονα, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, το 2024 προβλέπεται η αύξηση των επενδύσεων κατά 15,1% με «βοήθεια» και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στόχος, δήλωσε, είναι η μεγέθυνση των επιχειρήσεων και για αυτόν τον λόγο θα υπάρξει νομοσχέδιο με κίνητρα για τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, που θα αφορά σε περισσότερες περιπτώσεις και παράλληλα θα είναι πιο απλό και εύληπτο.
Επίσης, ανέφερε ότι το α' εξάμηνο θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση για το ΠΔΕ (με εκσυγχρονισμό διατάξεων, κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων και απλοποίηση), ενώ θα προχωρήσουν και η περαιτέρω εξυγίανση και μεταρρύθμιση του τραπεζικού συστήματος, η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών, η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του Υπερταμείου. Μάλιστα, ο υπουργός έκανε λόγο στο συγκεκριμένο σημείο για «νέες μικρές ΔΕΗ».
Για τον τρίτο άξονα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα συνεχιστεί η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, πάντα με σοβαρή δημοσιονομική πολιτική, αναφερόμενος στις αυξήσεις των κονδυλίων για Παιδεία και Υγεία, τα μέτρα στήριξης των νέων οικογενειών κ.λπ.
Καταλήγοντας ο υπουργός, είπε ότι στην Ελλάδα συντελείται μια
«επανάσταση κοινής λογικής». Μπορούμε, πρόσθεσε, «να πούμε με ασφάλεια
ότι έχουμε αφήσει τα χειρότερα πίσω. Και η οικονομία θα κινηθεί προς νέα
κατεύθυνση βιώσιμης και χωρίς περιορισμούς ανάπτυξης».