Παρέμβαση της βουλεύτριας κ. Αλεξάνδρας Ατταλίδου στην Κοινοβουλευτική Συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα
Ολοκληρώθηκαν στο Ντουμπάι οι εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνάντησης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Μερών για τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28).
Η βουλεύτρια κ. Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε παρέμβασή της στο πλαίσιο συζήτησης, με θέμα «Γεφυρώνοντας το χάσμα: Προωθώντας πολιτικές προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για ευάλωτες κοινότητες», επισήμανε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν γνωρίζουν σύνορα και ότι είναι ιδιαίτερα αισθητές στις ευάλωτες κοινότητες, που έχουν συμβάλει λιγότερο στο παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα. Η Κύπρια βουλεύτρια τόνισε τη σημασία της αναγνώρισης των δυσανάλογων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που υφίστανται οι ευάλωτες κοινότητες και της ενίσχυσής τους με τους απαραίτητους πόρους και τα εργαλεία για να προσαρμοστούν στην αλλαγή του κλίματος, ενόψει ακόμη μεγαλύτερων κλιματικών προκλήσεων. Η προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης και η εξεύρεση καινοτόμων λύσεων στη δράση για το κλίμα, υπογράμμισε η κ. Ατταλίδου, υπαγορεύουν τη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, του ιδιωτικού τομέα, των μη-κυβερνητικών οργανώσεων και της κοινωνίας των πολιτών.
Η κ. Ατταλίδου εξέφρασε ανησυχία για τα αποτελέσματα της πρώτης Παγκόσμιας Αξιολόγησης, η οποία εξετάζει την πρόοδο που επετεύχθη στην υλοποίηση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Οι κυβερνήσεις, τόνισε, πρέπει να καταστούν υπεύθυνες για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης, η οποία καταδεικνύει την αναγκαιότητα ενίσχυσης των προσπαθειών για την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν στο Παρίσι το 2015. Επί του προκειμένου, επισήμανε ότι η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών και των ευάλωτων κοινοτήτων προς αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης είναι ανεπαρκής και ότι πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα για τη μεγιστοποίηση των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών (NDC), περιλαμβανομένων κατάλληλα σχεδιασμένων και στοχευμένων κινήτρων για την προσέλκυση κεφαλαίων και από τον ιδιωτικό τομέα.
Ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι των πολιτών μας, ανέφερε η Κύπρια βουλεύτρια, έχουμε καθήκον να συνδράμουμε ενεργά στις προσπάθειες προσαρμογής των ευάλωτων κοινοτήτων στη δράση για το κλίμα. Αναγνωρίζοντας τις ανισότητες και αναλαμβάνοντας συντονισμένη δράση, στο πλαίσιο της άσκησης των νομοθετικών και εποπτικών μας αρμοδιοτήτων, μπορούμε να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου μέλλοντος για όλους, κατέληξε.