Γ. Μαρίνος: Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να επαγρυπνεί γιατί προωθείται συνεκμετάλλευση του Αιγαίου
Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης και η προσπάθεια καλλιέργειας προσδοκιών για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 του μήνα, κατά τη γνώμη μας είναι "άδειο πουκάμισο" όσον αφορά τα συμφέροντα του λαού μας» τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του κόμματος μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, σχετικά με το επικείμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία.
Ο Γ. Μαρίνος εξήγησε πως «η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης έχει ζητήματα που αφορούν μεγάλους οικονομικούς ομίλους, με στόχο να υπογραφούν οικονομικές, εμπορικές και άλλες συμφωνίες» και προσέθεσε:
«Το πιο επικίνδυνο ζήτημα είναι ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και αυτά που αποκαλούνται "θετικά μέτρα" χρησιμοποιούνται ως όχημα επιτάχυνσης του λεγόμενου "οδικού χάρτη" που είναι με ΝΑΤΟικές προδιαγραφές για την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.
»Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί η τουρκική πλευρά έρχεται στις διαπραγματεύσεις με ένα απαράδεκτο πλαίσιο διεκδικήσεων που αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, την αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, επαναφέρει τη "Γαλάζια Πατρίδα" και καταλήγει όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν στο ''καζάν-καζάν'', δηλαδή στη μοιρασιά.
»Στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση- συνδιαχείριση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και να ισχυροποιηθεί η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
«Το ΚΚΕ θέτει τα ζητήματα αυτά στο λαό μας, τον ενημερώνει και τον καλεί να επαγρυπνεί, γιατί υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» τόνισε, καταλήγοντας στη δήλωσή του ο Γ. Μαρίνος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως «ο διάλογος πρέπει να γίνεται, όπως γίνεται σε όλα τα κράτη», συμπληρώνοντας: «Εμείς, ως ΚΚΕ, συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο περιεχόμενο. Τι συζητήσανε όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις διερευνητικές επαφές; Το συμπέρασμα είναι πως -παρότι το περιεχόμενο ήταν απόρρητο- εξετάστηκαν ζητήματα κυριαρχίας και καθορισμού ακόμα και του εύρους των χωρικών υδάτων. Επομένως, αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα, και συγκεντρώνουμε την προσοχή μας στο περιεχόμενο. Αυτό είναι το βασικό. Τι συζητούν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Και η γνώμη μας είναι πως παίρνοντας υπόψη ότι πρόκειται για πλαίσιο που προωθήθηκε μέσα από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας έχουν τεθεί στο τραπέζι πολύ σοβαρά ζητήματα οδυνηρού συμβιβασμού και πρέπει να ενημερώσει το ΚΚΕ ανοιχτά το λαό μας».