Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση «Μέρα Μνήμης Κρατητηρίων»

 


Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση «Μέρα Μνήμης Κρατητηρίων»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε χαιρετισμό και κατέθεσε στεφάνι σήμερα στη Σύναξη των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ με θέμα «Μέρα Μνήμης Κρατητηρίων», στα κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς, στη Λευκωσία.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε δηλώσεις στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα της κατάργησης του δικαιώματος βέτο εν όψει της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος ανέφερε: «Θεωρώ σημαντική τη συνάντηση του Βερολίνου γιατί στην ουσία ξεκινούν οι ουσιαστικές συζητήσεις για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η στρατηγική αυτονομία. Και γι’ αυτόν τον λόγο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επέλεξε να κάνει αυτά τα μικρά σχήματα. Θα είναι μόνο επτά ηγέτες στη συγκεκριμένη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρευρεθεί στη Σύνοδο με στοχευμένες θέσεις, με γενικότερη θεώρηση, σαφώς αυτή υπέρ της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόσθεσε ότι αυτό που θα απασχολήσει και τη συνάντηση που θα γίνει είναι οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί αυτή η στρατηγική αυτονομία. «Χρειάζονται τα μέσα, τα εργαλεία για να φτάσουμε σε αυτήν την στρατηγική αυτονομία. Υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν σκέψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως υπάρχουν και όλων των κρατών μελών», δήλωσε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος ανέφερε: «Για παράδειγμα, εμείς είμαστε θιασώτες μαζί με άλλα κράτη - να αναφέρω ειδικά τη Γαλλία, την Ελλάδα - στην περαιτέρω ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Και θεωρώ ότι αμέσως μετά και τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον ερχόμενο χρόνο, θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία που θα αφορά το μέλλον της Ευρώπης και πώς θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις».

Ο Πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά στο μεταβαλλόμενο περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον στο οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να ανταποκριθεί, τους ανταγωνισμούς, που δεν αφορούν μόνο στα θέματα διεθνούς πολιτικής, τα θέματα της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της αυτονομίας της - να μπορεί από μόνη της να ανταπεξέλθει σε προκλήσεις. «Όλα αυτά θα απασχολήσουν αύριο. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό, επαναλαμβάνω, ότι θα έχουμε την ευκαιρία σε ένα ελεύθερο περιβάλλον, γιατί θα είναι χωρίς συνεργάτες, να γίνει αυτή ακριβώς η συζήτηση», συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα που προκύπτει με την κατάργηση του βέτο και κατά πόσον αυτό συνδέεται με την επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση της ανάγκης ομοφωνίας στα θέματα εξωτερικής πολιτικής είτε υπάρξει διεύρυνση είτε όχι. «Το θέμα της διεύρυνσης είναι ένα άλλο θέμα που θα απασχολήσει τις συζητήσεις που θα γίνουν. Αν αυτή η κατάργηση της ομοφωνίας θα οδηγήσει στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του αναφέροντας: «Εκείνο που πρέπει να απαντήσουμε πριν ασχοληθούμε με το θέμα αυτό - και είναι ένα από τα επιχειρήματα που θα αναπτύξω αύριο - είναι το πώς καθορίζουμε το ευρωπαϊκό συμφέρον, τι είναι το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε». Επιπρόσθετα, ο Πρόεδρος δήλωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα μέσα και όλα τα εργαλεία που χρειάζονται για την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι ωστόσο, πρέπει να είναι ξεκάθαροι.