Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Δ. Μάντζος: Θέλουμε ένα ισχυρό, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό ΕΣΥ

 


Δ. Μάντζος: Θέλουμε ένα ισχυρό, ανθεκτικό και ανταγωνιστικό ΕΣΥ

Τα συλλυπητήριά του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ για την απώλεια του Γιάννη Ιωαννίδη εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, την ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και των υπηρεσιών υγείας, το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της διακίνησης φαρμάκων, την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο κ. Μάντζος ανέφερε πως ο Γιάννης Ιωαννίδης, «υπήρξε κορυφαίος Έλληνας προπονητής, κορυφαία προσωπικότητα στον Αθλητισμό, του μπάσκετ, της δημόσιας ζωής» προσθέτοντας πως « ο "ξανθός του ελληνικού μπάσκετ" θα ζει πάντα στις αναμνήσεις μας, στους θρύλους του ελληνικού μπάσκετ και θα είμαστε πάντα ευγνώμονες σε αυτά που πρόσφερε»

Σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είπε ότι « μετά από 40 χρόνια ίδρυσης του ΕΣΥ, η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ με τρείς διαδοχικά υπουργούς συνεχίζει αρμονικά το έργο της αποδόμηση της δημόσιας Υγείας». Υποστήριξε ότι «στην καρδιά της κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης παραμένει η αποδυνάμωση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών του ΕΣΥ» Μια επιλογή που είπε ο κ. Μάντζιος δεν είναι «καθόλου τυχαία αλλά γίνεται για να φανεί επιβεβλημένη η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα της Υγείας»

Ο κ. Μάντζιος, υπογράμμισε ότι το ΕΣΥ δημιουργήθηκε το 1983 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με όραμα «να μην υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί τουλάχιστον στο δικαίωμα της Υγείας». Σήμερα, είπε η Κυβέρνηση έχει αφήσει «το ΕΣΥ να μαραζώνει» και «αντιμετωπίζει τα προβλήματα με συνεχείς παρατάσεις και παρατείνοντας τα ημίμετρα». Αναρωτήθηκε γιατί τρία χρόνια δεν ήταν αρκετά στην Κυβέρνηση να αναπληρώσει τα κενά και να μην ζητά την παράταση της εργασίας των γιατρών που είναι επικίνδυνης. Θέλουμε είπε προκήρυξη πλήρωσης όλων των κενών θέσεων των οργανογραμμάτων των νοσοκομείων. Παροχή πραγματικών κινήτρων. Δεν μπορεί πρόσθεσε να έχουμε δύο ταχυτήτων ιατρούς και προσωπικό. Ο κ. Μάντζος εξέφρασε αμφιβολίες για την υλοποίηση του νέου υγειονομική χάρτη της χώρας.

Για την ενιαία λίστα χειρουργείων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ ανέφερε ότι «το θέμα δεν είναι ποιος θα τις διαχειρίζεται αλλά πότε θα γίνονται τα χειρουργεία που δεν γίνονται από τα κενά σε προσωπικό, κλίνες και υλικά». Σημείωσε πως «η πρόθεσή της ενιαίας λίστας μπορεί να είναι σωστή αλλά έχουμε στρεβλώσεις και στο βάθος αχνοφαίνονται οι ιδιωτικές κλινικές» και αναρωτήθηκε ΣΔΙΤ «με ποιο κόστος για το δημόσιο και τον ασθενή;» Παρατήρησε πως «οι λίστες της αναμονής, σήμερα μετατρέπονται σε λίστες του ρουσφετιού» από τις παρεμβάσεις των κομματικών διοικητών των νοσοκομείων.

Ο κ. Μάντζιος, ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη διαφάνεια σε προμήθειες. Ζήτησε από τον υπουργό να τοποθετηθεί στην καταγγελία ότι έχει αρχίσει ξανά οι εξαγωγές φαρμάκων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως « για μας δεν υπάρχουν διλήμματα για το ΕΣΥ που είναι κεκτημένο της κοινωνίας μας. Γι αυτό και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα ανθεκτικό ΕΣΥ, εξοπλισμένο, ψηφιακά μετασχηματισμένο. Με καλυμμένα όλα τα κενά του με μόνιμο προσωπικό. Με επαρκή οικονομικούς πόρους. Μια ολοκληρωμένη δημόσια υγεία, με νέο υγειονομικό χάρτη. Με προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια υγεία και την πρόληψη».