Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Δημόσια διαβούλευση σε 12 προτάσεις για την Παιδεία που ανακοίνωσε ο Ν. Ανδρουλάκης


 

Δημόσια διαβούλευση σε 12 προτάσεις για την Παιδεία που ανακοίνωσε ο Ν. Ανδρουλάκης

Μετά το «οδοιπορικό για την Παιδεία», το προηγούμενο τριήμερο στην Ήπειρο, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει τον διάλογο διαβούλευσης για τα ζητήματα της εκπαίδευσης. Έδωσε στη δημοσιότητα, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του κόμματος https://fb.watch/nR_cnLkdc1/, το προγραμματικό πλαίσιο 12 σημείων για την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία στα Γιάννενα.

Με αυτό προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς και τους πολίτες να σχολιάσουν και να συνδιαμορφώσουν τις τελικές προτάσεις. Η πλατφόρμα διαλόγου πραγματοποιείται στην ηλεκτρονική διέθυνση https://digitalsociety.gr/paideia/.

Οι 12 προτάσεις που ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι:

- Αύξηση της δημόσιας δαπάνης, ώστε να φτάσει σταδιακά στη μέση δαπάνη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Ενίσχυση της ποιότητας στην εκπαίδευση. Ριζικός εκσυγχρονισμός και εφαρμογή των 16 δεικτών ποιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την κάλυψη των μαθησιακών κενών και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων.

- Αξιοποίηση των σύγχρονων ψηφιακών δυνατοτήτων. Ένας υπολογιστής για κάθε μαθητή και κάθε εκπαιδευτικό και ένας διαδραστικός πίνακας με υπολογιστή σε κάθε τάξη.

- Στήριξη του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού με αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

- Πιστοποίηση ξένης γλώσσας και ηλεκτρονικών υπολογιστών έως τη Γ' Γυμνασίου.

- Ολόπλευρη στήριξη της Ειδικής Αγωγής και των δομών της για το σχολείο της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης.

- Προτεραιότητα την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση, με σύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες της παραγωγής. Με κατοχύρωση επαγγελμάτων και καθορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων.

- Ασφαλές σχολικό περιβάλλον και υπηρεσίες ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα σχολεία.

- Καθιέρωση Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

- Οικονομική στήριξη των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αλλά και αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των συντελεστών που το διαμορφώνουν.

- Εξωστρεφή πανεπιστήμια με σύνδεση με την παραγωγή και την τοπική ανάπτυξη, με χρηματοδότηση της έρευνας και της καινοτομίας.