Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023

Ν. Ανδρουλάκης: Αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη και όχι μακρύ χέρι της εξουσίας του εκάστοτε Πρωθυπουργού

 


Ν. Ανδρουλάκης: Αυτοδιοίκηση δίπλα στον πολίτη και όχι μακρύ χέρι της εξουσίας του εκάστοτε Πρωθυπουργού


Στον στόχο ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης να υπηρετεί τον πολίτη, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απευθύνοντας χαιρετισμό στην παρουσίαση του προγράμματος του συνδυασμού για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον Χρήστο Παπαστεργίου. Στον αντίποδα, σημείωσε πως οι επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου υπακούουν στο κριτήριο ελέγχου της αυτοδιοίκησης. «Αντί η αυτοδιοίκηση να υπηρετεί τον ελληνικό λαό, όπως την οραματίστηκε η παράταξή μας ως πυλώνα περιφερειακής ανάπτυξης, είναι το μακρύ χέρι του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη σε όλη την Ελλάδα», είπε, καλώντας τους πολίτες να καταψηφίσουν τους υποψήφιους περιφερειάρχες της Νέας Δημοκρατίας. Προσδιόρισε ως βασικό κριτήριο για τα πρόσωπα που στηρίζουμε στις Περιφέρειες ήταν να στέκονται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

«Ο Χρήστος Παπαστεργίου και οι υπόλοιπες δώδεκα επιλογές που κάναμε, είναι τέτοιοι άνθρωποι: Λίγα λόγια και πολλή δουλειά. Άνθρωποι που αγωνιούν να προσφέρουν στην Ελλάδα του μέλλοντος και όχι να κάτσουν στην καρέκλα της εξουσίας», τόνισε, δηλώνοντας υπερήφανος για όσους θα δώσουν τον αγώνα της ανατροπής τον Οκτώβριο.

Πυρκαγιές

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών, σημειώνοντας πως «είχαμε αριθμητικά λιγότερες φωτιές, αλλά περισσότερα καμένα στρέμματα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη». Επέμεινε στην ανάγκη επένδυσης στην πρόληψη και έφερε ως παράδειγμα την προσωπική του εμπειρία από την εποχή που ως ευρωβουλευτής ήταν εισηγητής του μηχανισμού πολιτικής προστασίας rescEU. «Στις διαπραγματεύσεις του προϋπολογισμού του rescEU, οι Έλληνες θέλαμε εναέρια μέσα. Προτεραιότητα τα νέα Canadair, τα οποία θα τα πάρουμε το 2026. Αλλά μας έλεγαν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, που τελικά δικαιώθηκαν: “Να τα πάρετε, αλλά χωρίς πρόληψη δεν θα φτάνουν αυτά τα εναέρια μέσα. Η πρόληψη θα προστατεύσει τη χώρα σας”», κατέληξε.


Σπαρτιάτες: Τον νεοναζισμό τον νικάς στην κοινωνία

Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με τους «Σπαρτιάτες» συνιστούν κοινοβουλευτική πρωτοτυπία. Εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η δικαστική διερεύνηση και να μην σταματήσει επειδή υπήρξε μία αναδίπλωση ή τέλος πάντων μία εσωτερική διευθέτηση. Σε επίπεδο νομοθετικό και κοινοβουλευτικό, οφείλουμε να κάνουμε ορισμένες δράσεις ως προστάτες της δημοκρατίας και φρουροί του κοινοβουλευτισμού, με πρώτο και κύριο την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε αυτό το μόρφωμα. Ο Πρόεδρος της Βουλής θα πρέπει να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που του παρέχουν το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Αφετέρου, εάν υπάρχει ανάγκη για νομοθετική πρωτοβουλία, η Κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να νομοθετήσουμε κάτι ανάλογο. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει αναλάβει διαχρονικά πρωτοβουλίες σε νομοθετικό επίπεδο. Η επιμονή μας τόσους μήνες στο ζήτημα της πραγματικής ηγεσίας του συγκεκριμένου μορφώματος δικαιώνεται. Είναι πια προφανές ποιος ηγείται αυτού και αποδεικνύεται η αναγκαιότητα της νομοθετικής μας πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό του Ηλία Κασιδιάρη από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του Δήμου Αθηναίων. Δεν αρκεί το γεγονός ότι θα τεθεί σε αργία αν εκλεγεί. Το θέμα είναι να μην εκλεγεί, ώστε να μην υπάρχει καταγραφή μιας εγκληματικής οργάνωσης σε δημοτικές εκλογές στην πρωτεύουσα της χώρας. Τον φασισμό και τον νεοναζισμό τον νικάς στην κοινωνία, με αγώνες, παιδεία, καλές δουλειές, ασφάλεια στις γειτονιές. Χρειάζεται, όμως, και το ελάχιστο θεσμικό οπλοστάσιο.


Ταυτότητες: Χρειάζεται συμπεριληπτική ενημέρωση χωρίς διδακτισμό και ελιτισμό

Είναι εξαιρετικά σημαντική η ενημέρωση των πολιτών για το ζήτημα των ψηφιακών ταυτοτήτων. Η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται ούτε με διδακτισμό ούτε με ελιτισμό. Δεν πρέπει να βάλουμε απέναντι τους συμπολίτες μας που έχουν όποια ανησυχία, όσο αδικαιολόγητη και αν εκτιμάται ότι είναι. Χρειάζεται μία συμπεριληπτική ενημέρωση και εδώ μεγάλο ρόλο πρέπει να διαδραματίσει ο δημοσιογραφικός κόσμος, τα ΜΜΕ.


Υγεία: Κατ’ επίφαση προτεραιότητα της κυβέρνησης τα θέματα της υγειάς

Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις και τις προεκλογικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού ότι τα θέματα της Υγείας τίθενται σε προτεραιότητα, η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας συνεχώς επιδεινώνεται. Στο Νοσοκομείο Ξάνθης, η Παθολογική Κλινική αδυνατεί να λειτουργήσει με ασφάλεια σύμφωνα με τον διευθυντή του τμήματος λόγω έλλειψης γιατρών. Στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αττικής ΚΑΤ, από τις 14 θέσεις ειδικευομένων καλύπτονται οι δύο, ενώ στο Νοσοκομείο Μεταξά ακυρώνονται χημειοθεραπείες λόγω έλλειψης κονδυλίων και δεν έχουν δεσμευθεί επαρκή κονδύλια και για την σίτιση των ασθενών. Τι πρέπει να συμβεί για να αποφασίσει η Κυβέρνηση να ασχοληθεί σοβαρά με τα ζητήματα της υγείας, που καθημερινά διογκώνονται;