Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

. Κουτσούμπας: Το μοναδικό υπερώριμο αίτημα είναι να επιστραφούν όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

 


Κουτσούμπας: Το μοναδικό υπερώριμο αίτημα είναι να επιστραφούν όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε σήμερα, στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, αποτελούμενη από τη Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρο, τον Γιάννη Θεοχάρη, αντιπρόεδρο και τις Ελένη Ασημακοπούλου και Σοφία Γριδάκη, μέλη του ΣΕΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού και ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ. Ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν στοιχείο της εθνικής κληρονομιάς της Βρετανίας, αλλά μόνο της Ελλάδας. Είναι αναπόσπαστο τμήμα ενός ενιαίου συνόλου, ενός ενιαίου μουσειακού συνόλου.

Οι διάφορες σκέψεις για ανταλλαγή αρχαιοτήτων ανάμεσα στις δυο χώρες, το μόνο που θα κάνουν είναι να νομιμοποιήσουν την αρπαγή, τη λεηλασία, την κλοπή. Το μοναδικό επίκαιρο αίτημα και υπερώριμο αίτημα σήμερα, είναι να επιστραφούν όλα τα γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, να επιστραφούν όλοι οι πολιτιστικοί θησαυροί της χώρας μας».

«Ήλθαμε να δούμε τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, για να τονίσουμε ότι τα ζητήματα πολιτιστικής κληρονομιάς και σχέσης όλων μας με την πολιτιστική κληρονομιά είναι θέματα που αφορούν τους πάντες, δεν μπορούν να γίνονται προεκλογικό παιχνιδάκι στα χέρια κανενός. Ειδικά το μεγάλο ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και της επανένωσής τους με το μνημείο από το οποίο αποσπάστηκαν βίαια είναι ένα αίτημα όλων των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας και στην Ελλάδα και διεθνώς ακόμα και στη Βρετανία και ως τέτοιο, με τέτοια κινητοποίηση, πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με προεκλογικά πυροτεχνήματα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μυστικές συνομιλίες και ακόμα περισσότερο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με προτάσεις για ανταλλαγή λες και είναι εμπορεύσιμο είδος οι αρχαιότητες» δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα.