Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα πανεπιστήμια, κάλεσε, καταρχήν, την κυβέρνηση να «σταματήσει το έγκλημα και να αποσύρει το κατάπτυστο άρθρο 296 του νομοσχεδίου» με το οποίο «εντελώς αιφνιδιαστικά βάζει τα Πανεπιστημιακά Δάση Περτουλίου Τρικάλων και Ταξιάρχη Χαλκιδικής στο πιάτο των επιχειρηματικών ομίλων».
Εγκάλεσε την κυβέρνηση για το ότι έφερε τον νόμο με κλειστά πανεπιστήμια, «παίρνοντας μαθήματα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», και προσέθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η κυβέρνηση δεν θέλει τη γνώμη των φοιτητών, όπως δεν θέλει και τη γνώμη των πανεπιστημιακών και των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, που δημόσια έχουν καλέσει σε απόσυρση του νομοσχεδίου.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει «τους «επιχειρηματικούς αγγέλους», -business angels-, όπως αποκαλούνται στο άρθρο 222» του νομοσχεδίου.
Είπε ότι η κυβέρνηση «ντύνει με ψέματα την προσπάθειά της να δώσει τη χαριστική βολή στα πτυχία των πανεπιστημίων».
Επικαλούμενος τις διατάξεις του νομοσχεδίου τόνισε ότι «είναι κομμένο και ραμμένο στις επιταγές της ΕΕ για πτυχία χωρίς επαγγελματικό αντίκρυσμα σε ένα πανεπιστήμιο όπου όλα θα πωλούνται και όλα θα αγοράζονται- και σε αυτό η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που έφερε γενίκευση διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, ρύθμιση για αναγνώριση πτυχίων κολλεγίων, ίδρυσε το πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με δίδακτρα και πρόσφατα δια στόματος Αλ.Τσίπρα είπε ότι δεν έχει σημασία αν το πτυχία έχει αντίκρυσμα στην εργασία».
Έθεσε το ερώτημα αν με το άρθρο 285 «ανοίγει ο δρόμος για τη μη δωρεάν διανομή σε ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο τμήμα φοιτητών» και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει και αυτό «το κατάπτυστο άρθρο».
Υπογράμμισε ότι οι λαϊκές οικογένειες που σπουδάζουν με μεγάλες θυσίες τα παιδιά τους «θέλουν τα πτυχία να δίνουν ουσιαστικά εφόδια για την εργασία, που σημαίνει το πτυχία να παρέχει όλη την επιστημονική γνώση και ειδίκευση που χρειάζεται κάθε νέος και νέα για να εργαστεί στο επάγγελμά του και αυτό να είναι η μόνη προϋπόθεση για να βρει δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα ακόμα προσόν». Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση σε αυτή την αυτονόητη και λογική κοινωνική απαίτηση δίνει αρνητική απάντηση.
Χαρακτήρισε, επίσης, «κατάπτυστο» το άρθρο 99 με το οποίο, όπως εξήγησε, «χιλιάδες φοιτητές των καθηγητικών σχολών δεν θα έχουν παιδαγωγική επάρκεια μέσα στο πτυχίο».
Είπε ότι η κυβέρνηση «βάζει ακόμα πιο βαθιά στα πανεπιστήμια τους ανθρώπους των μεγάλων επιχειρήσεων και τους προικίζει και με ένα εκατομμύριο τον χρόνο τον καθένα, δηλαδή ο λαός θα πληρώνει 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για να πληρώνονται τα golden boys για να διοικούν τα πανεπιστήμια σαν επιχείρηση».
Αναφέρθηκε λεπτομερώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι λαϊκές οικογένειες που σπουδάζουν τα παιδιά τους και υπογράμμισε ότι «ο φοιτητής που είναι και εστιακός και ξέρει τους χώρους του πανεπιστημίου δεν έχει πρόβλημα με τα στέκια των φοιτητικών συλλόγων, αλλά με το ίντερνετ που δεν δουλεύει, με την ποιότητα φαγητού στο φοιτητικό εστιατόριο, με τα χωρίς συντήρηση κτίρια. Και αν είναι υποψήφιος διδάκτορας δεν τον εμποδίζουν οι συνελεύσεις και οι κινητοποιήσεις, τον καθηλώνει το χαρτζιλίκι της υποτροφίας και το τι θα κάνει μετά».
Τόνισε ότι σε όλα αυτά «ο νόμος-πλαίσιο δεν δίνει καμία απάντηση» προσθέτοντας ότι οι φοιτητές «μόνο αρνητικές συνέπειες μπορούν να περιμένουν από αυτό το νόμο».