Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Aλ. Τσίπρας: Αν αφεθεί αλώβητος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας, τότε θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό


 

Aλ. Τσίπρας: Αν αφεθεί αλώβητος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας, τότε θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό

Κριτική στον πρωθυπουργό ότι "άργησε" εννιά μήνες να πάρει μέτρα άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας εν αναμονή του διαγγέλματός του κ.Μητσοτάκη για τα μέτρα ελάφρυνσης στους λογαριασμούς του ρεύματος, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να στηρίξει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τους λογαριασμούς που έχουν ήδη εκδοθεί με τη ρήτρα προσαρμογής.

Μιλώντας στο τοπικό κανάλι της Καβάλας, CENTER, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε πως «κάθε ελάφρυνση στους λογαριασμούς των καταναλωτών είναι καλοδεχούμενη», ωστόσο, ζήτησε αυτή η ελάφρυνση «να μην επιβαρύνει με άλλον τρόπο τον Έλληνα φορολογούμενο». «Αν μπει μαχαίρι στην αισχροκέρδεια, αυτό θα είναι πάρα πολύ θετικό. Αν αφεθεί όμως αλώβητος ο μηχανισμός αισχροκέρδειας και πάρουμε χρήματα από το δημόσιο ταμείο για να συνεχίσουν να έχουν υπερκέρδη δισεκατομμυρίων η ΔΕΗ και οι ιδιώτες παραγωγοί ενέργειας τότε θα έχουμε κάνει μία τρύπα στο νερό», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως πέρα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν είναι κρίσιμο να υπάρξει κάποια πρόβλεψη και για τους καταναλωτές που ήδη έχουν λάβει λογαριασμούς με ενσωματωμένη τη ρήτρα προσαρμογής, η νομιμότητα της οποίας, όπως διευκρίνισε, μένει να κριθεί από τη Δικαιοσύνη.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τη «γενναία απόφαση» να στηρίξει την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να πληρώσουν μόνο το τίμημα που αφορά στο λογαριασμό τής ΔΕΗ και όχι τη ρήτρα, έτσι ώστε να μην κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς ρεύμα. «Ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να πάρει εκ των υστέρων και άρον άρον κάποια μέτρα για να καταργήσει αυτή τη ρήτρα, υπό το φόβο ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα την κρίνει παράνομη. Αλλά τόσους μήνες, από τον Αύγουστο του 2021 που αυτή τη ρήτρα, την παράνομη την πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, με αυτή την αφαίμαξη των εννιά και πλέον μηνών, τι θα γίνει;», σχολίασε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι οι «τεράστιες αυξήσεις στην ενέργεια» και η «ανηφόρα του πληθωρισμού» στην Ελλάδα ξεκίνησαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα μεταξύ των οποίων ότι ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας «η ΔΕΗ αγόραζε ρεύμα και το πουλούσε τρεις φορές ακριβότερο». Επισήμανε, δε, ότι «οι αυξήσεις σε όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες προσεγγίζουν το 20%», ενώ «στην Ελλάδα προσεγγίζουν το 80%». «Γιατί; Γιατί στην Ελλάδα αφέθηκε ανεξέλεγκτη αυτή η αισχροκέρδεια, τα ουρανοκατέβατα υπερκέρδη, αλλά ταυτόχρονα είναι ελληνικής έμπνευσης και αυτή η περιβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής, την οποία νομίζω όχι αδίκως έχω ονομάσει "ρήτρα Μητσοτάκη" διότι επί των ημερών του έχει συμβεί αυτό το φοβερό φαινόμενο. Όπου το 99% των τρομακτικών αυξήσεων στη χονδρική τιμή του ρεύματος, περνάει μέσω της λιανικής στον ίδιο τον καταναλωτή», συμπλήρωσε.

Κληθείς επίσης να σχολιάσει ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας ενεργοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι επρόκειτο για μια ευρωπαϊκή οδηγία, διευκρινίζοντας ότι εφαρμόστηκε επί κυβέρνησης ΝΔ. «Ένα θέμα είναι η ευρωπαϊκή οδηγία, ένα δεύτερο θέμα είναι πώς ακριβώς αυτή εφαρμόζεται. Διότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει το χρηματιστήριο ενέργειας, στην Ελλάδα μόνο, όμως, είναι σχεδόν στο 100% της παραγόμενης ενέργειας», σημείωσε και επανέλαβε πως «πέραν του χρηματιστηρίου ενέργειας που διαμορφώνει πολύ υψηλά την τιμή της χονδρικής του ρεύματος, υπάρχει και η περιβόητη ρήτρα που περνά όλο το βάρος στον καταναλωτή».

Εξάλλου, έκανε λόγο «για μια κατάσταση η οποία είναι αβίωτη» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, εκφράζοντας τον φόβο ότι «η κοινωνία βυθίζεται μέσα σε αυτή την κρίση, ότι η οργή και η αγανάκτηση είναι αυτό που περισσεύει πια στους Έλληνες πολίτες». «Αυτό φαντάζομαι κατάλαβε και ο κ. Μητσοτάκης και ψάχνει τώρα να βρει τρόπο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, ενώ εννιά μήνες αδιαφορούσε», προσέθεσε και προειδοποίησε ότι «αν δεν υπάρξει αλλαγή ρότας, η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί μπροστά σε μια κρίση χειρότερη από αυτή που αντιμετωπίσαμε την περίοδο του Μνημονίου», παραπέμποντας στο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάγκη πολιτικής αλλαγής. «Αυτό που χρειάζεται είναι αλλαγή πορείας. Πολιτική αλλαγή, άρα το γρηγορότερο δυνατό η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία θα ήταν λύτρωση και μια προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόσει μια πολιτική με κοινωνικό πρόσημο, να προστατεύσει την κοινωνία και να δώσει ελπίδα και προοπτική, ανάταση της οικονομίας», υπογράμμισε.

Τέλος, αναφερθείς στην ψηφοφορία της 15ης Μαΐου για την ανάδειξη από τη βάση προέδρου και νέας Κεντρικής Επιτροπής, την χαρακτήρισε «γιορτή δημοκρατίας», τονίζοντας ότι στόχος είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προκειμένου να γίνει ένα «μαζικό κόμμα, καρδιά της προοδευτικής παράταξης του τόπου» και ταυτόχρονα να δοθεί «το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».