Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2022

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας και της ακρίβειας

 


Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας και της ακρίβειας

«Απολύτως έχει αποτύχει η κυβέρνηση στην πανδημία. Είναι διαχειριστής της συμφοράς ο κ. Μητσοτάκης, κανονικός, είτε κυριολεκτικά -γιατί είναι συμφορές αυτά που ζούμε- είτε και μεταφορικά», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην εκπομπή "Οι Αταίριαστοι" στον ΣΚΑΪ, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της στα πεδία της πανδημίας και της ακρίβειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι η ακρίβεια είναι ένα διεθνές φαινόμενο που «στη χώρα μας έχει πολλαπλασιαστεί εξαιτίας της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιληφθεί εγκαίρως το μέγεθος του φαινομένου και ακολούθησε πολιτική που αποδυνάμωσε την κρατική παρέμβαση, τη ΔΕΗ, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς απ' το να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε μια ευρύτερη περίοδο». Σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε την ικανότητα να αντιληφθεί ότι έρχεται ένα κύμα ακρίβειας το οποίο θα είχε διαστάσεις όχι προσωρινότητας αλλά μονιμότητας, τσουνάμι που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε βαθμό που να υπάρχει σήμερα για πολλούς συμπολίτες μας υπαρξιακό πρόβλημα». Πολλά νοικοκυριά, επαγγελματίες, αγρότες, έχουν υπαρξιακό πρόβλημα, τόνισε.

Ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης ήρθε «ως ο καλύτερος τεχνοκράτης και απέδειξε ότι έχει πολύ μεγάλη αδυναμία να χειριστεί κρίσεις, το επιτελικό κράτους έχει γίνει ανέκδοτο, στην πανδημία είμαστε οι χειρότεροι». Τόνισε ότι «εμείς θέλουμε να μπει φρένο σ' αυτή τη συμφορά, αλλά και στη μεγάλη οικονομική συμφορά που έρχεται», προσθέτοντας ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα.

Εξήγησε τη θέση του για πρόωρες εκλογές -για να προστατευθεί η κοινωνική συνοχή- και υποστήριξε ότι «η χώρα βρίσκεται σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο». Ο κ. Τσίπρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, όπως είπε, ότι μπορεί να δημιουργηθεί και έντονο αντιπολιτικό κίνημα, να αποστραφούν οι άνθρωποι την πολιτική και να υπάρξει ενδεχομένως στροφή σε μορφώματα της Άκρας Δεξιάς», για να υπογραμμίσει ότι η οργή που παρατηρεί να υπάρχει, πρέπει να εκφραστεί πολιτικά. Σημείωσε ότι σειρά από ευρωπαϊκές χώρες κυβερνώνται με συστήματα απλής αναλογικής, με κυβερνήσεις συνεργασίες και προγραμματικές συνεργασίες πάνω στο τραπέζι. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αυτό, «ιδίως στις μέρες μας όπου η βασική διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα σε μια πολιτική που προτάσσει τις αγορές και την αυτορρύθμιση τους και σε μια πολιτική που λέει ότι χρειαζόμαστε ένα ισχυρό ανθρώπινο κοινωνικό κράτος». Προσέθεσε ότι «αυτή η γραμμή εκφράζεται παραδοσιακά ανάμεσα στη Δεξιά και τις προοδευτικές δυνάμεις» και πως «όλοι όσοι αυτοαποκαλούνται προοδευτικές δυνάμεις και βρίσκονται στην κατεύθυνση ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, μπορούμε να βρούμε ένα μίνιμουμ πλαίσιο για να διαμορφώσουμε μια πολιτική που θα δώσει ανάσα και προοπτική σε όσους σήμερα δοκιμάζονται». Σχολίασε ότι η ηγεσία κάθε κόμματος θα πρέπει να απαντήσει πώς θα κυβερνηθεί η χώρα και ότι «στην ώρα της κάλπης δεν μπορείς να κρατάς ίσες αποστάσεις». Υποστήριξε δε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από πίεση που ασκεί στο ΚΙΝΑΛ να το εξαναγκάσει να στραφεί ενάντια σε ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ προσέθεσε πως το να κρατά ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξ αντικειμένου βοηθά την κυβέρνηση. Ανέφερε ότι καθόλου δεν τον ανησυχεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ. «Για εμάς το μέτωπο μας είναι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του, δεν έχουμε άλλον αντίπαλο», είπε, τονίζοντας ότι υπάρχουν διαφορές μεγάλες με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜΕΡΑ25, αλλά τον κ. Μητσοτάκη «θεωρούμε αντίπαλο μας».