Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2021

Π. Κόκκαλης: «Υγιές έδαφος, σημαίνει υγιές περιβάλλον και υγιή τρόφιμα»


 

Π. Κόκκαλης: «Υγιές έδαφος, σημαίνει υγιές περιβάλλον και υγιή τρόφιμα»


Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, τάχθηκε υπέρ της νέας στρατηγικής για τα υγιή εδάφη, ως «φιλόδοξη, πλήρη, με στόχο τη διαφύλαξη της υγείας των εδαφών σε όλο το εύρος των κοινοτικών πολιτικών, χρηματοδοτήσεων, εργαλείων και ερευνητικών πρωτοβουλιών.»

Ο Π. Κόκκαλης κατά την παρέμβαση του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων τόνισε πως «ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η υγεία των εδαφών ως το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Και συνέχισε:

«Οι στόχοι μας για κλιματική ουδετερότητα, για αποκατάσταση της βιοποικιλότητας μηδενικής ρύπανσης για ένα μη τοξικό περιβάλλον, για υγιή και βιώσιμα συστήματα τροφίμων και ένα ανθεκτικό περιβάλλον, καθιστούν απαραίτητη την πλήρη αποκατάσταση των εδαφών.»

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα να προχωρήσει η Κομισιόν άμεσα σε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, διασφαλίζοντας του σκοπούς της ανθεκτικότητας, αλλά και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειες της.

«Ο αναμενόμενος νόμος για την υγεία των εδαφών, στο πλαίσιο του Νόμου για την Αποκατάσταση της Φύσης εντός του 8ου Σχεδίου Δράσης για το Περιβάλλον, θα αποτελέσει τα θεμέλια για μία Ευρώπη που θα είναι κλιματικά ουδέτερη και ανθεκτική, για την υγεία όλων, χωρίς να ξεπερνιούνται τα πλανητικά όρια, έως το 2050.»

Ο Π. Κόκκαλης έκλεισε την τοποθέτησή του, καλώντας την Κομισιόν να αποδείξει την αφοσίωση της στην υγεία των εδαφών, κατά την έγκριση των εθνικών σχεδίων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για μία βιώσιμη διαχείριση εδαφών.