Κυρ. Μητσοτάκης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα 37.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία * Ν. Παππάς: «Για τη ΝΔ η Υγεία είναι εμπόρευμα και αποδεικνύεται και με αυτό το νομοσχέδιο» * Δ. Κουτσούμπας: Το δίλημμα είναι απλό: Υγεία και φάρμακο εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό; Οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι όχι μόνο εφικτές, αλλά και απόλυτα αναγκαίες * Βουλή - ν/σ προσωπικός γιατρός - Κυρ. Βελόπουλος: Έχουμε διαφορετική ιδεολογία και αντίληψη για την Υγεία * Βουλή-ν/σ προσωπικός γιατρός: Σφοδρή αντιπαράθεση Άδ. Γεωργιάδη-Κυρ. Βελόπουλου στην Ολομέλεια * Π. Μαρινάκης: Σίγουρα το επόμενο διάστημα θέλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με τις ΗΠΑ * Γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη για την Παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά τις εργασίες της COP29 * Βουλή - ν/σ προσωπικός γιατρός - Ζωή Κωνσταντοπούλου: Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης μόνο σοβαρές μεταρρυθμίσεις δεν είναι * Συμμετοχή του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη στις συναντήσεις της Υπεπιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ...www.vouli.net

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Σ. Βούλτεψη: Η φύλαξη των συνόρων μας δεν επηρεάζει την ύπαρξη πολιτικών ενσωμάτωσης - Για πρώτη φορά διασφαλίστηκε η ασφάλεια των ασυνόδευτων ανηλίκων

 Σ. Βούλτεψη: Η φύλαξη των συνόρων μας δεν επηρεάζει την ύπαρξη πολιτικών ενσωμάτωσης - Για πρώτη φορά διασφαλίστηκε η ασφάλεια των ασυνόδευτων ανηλίκων

Υπάρχει κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας με όρους και κανόνες, ανέφερε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη στο θέμα που επανέφεραν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με το επεισόδιο με την Ολλανδή δημοσιογράφο. Η υφυπουργός απάντησε παράλληλα σε αναφορές βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας πως «η φύλαξη των συνόρων μας, της εθνικής μας κυριαρχίας και της ασφάλειας της χώρας δεν είναι ασύνδετη με την ύπαρξη μιας συνεκτικής πολιτικής για την ενσωμάτωση των προσφύγων, αντιθέτως», ενώ σε υψηλούς τόνους απέρριψε όσα λέγονται και διασπείρονται σχετικά με τους ασυνόδευτους ανήλικους λέγοντας πως τώρα για πρώτη φορά διασφαλίζεται η ασφάλεια τους μέσα από ένα πρόγραμμα που γίνεται από κοινού και στο οποίο συμμετέχει η Δ.Ο.Μ, η Ύπατη Αρμοστεία, το ΕΑΣΟ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ειδικότερα, η υφυπουργός απαντώντας για το περιστατικό της Ολλανδής δημοσιογράφου χθες στο Μαξίμου, που επανάφερε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης ανέφερε πως «εγώ δεν ξέρω εάν η κυρία αυτή είναι μέλος σε κάποιο δημοσιογραφικό σωματείο» αλλά στη δημοσιογραφία «υπάρχουν αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Πιθανώς σε άλλες χώρες, αυτές οι αρχές να μην είναι ανεπτυγμένες τόσο πολύ και γι' αυτό να μπορεί ο καθένας και να λέει ότι θέλει [...] Εμείς, όμως, έχουμε αρχές δημοσιογραφικού επαγγέλματος, που είναι συγκεκριμένες και λένε ότι: ο δημοσιογράφος πρέπει να σέβεται και να τηρεί το διακριτό της είδησης από το σχόλιο. Η κυρία αυτή χθες έκανε σχόλιο και πήρε ως δεδομένο κάτι που αναφέρουν κάποιες ΜΚΟ που σημειωτέον έχουν αρχίσει να μην αισθάνονται πολύ καλά γιατί με το νέο νόμο δεν τους επιτρέπετε να κάνουν διασώσεις και αυτές διεξάγονται υπό τον έλεγχο του Λιμενικού Σώματος» και πρόσθεσε «όμως και πάλι η κυρία αυτή θα μπορούσε να κάνει την ερώτησή λέγοντας "κ. πρωθυπουργέ ακούγεται ή ΜΚΟ καταγγέλλουν ή έχει αναφερθεί ή γίνεται μία συζήτηση ή κάποιοι ευρωβουλευτές λένε ότι...» και όχι «να ορμάει και να λαμβάνει κάτι σαν δεδομένο που η ίδια δεν έχει διασταυρώσει».

Εμείς στη δημοσιογραφία, ανέφερε η υφυπουργός και με την επαγγελματική της ιδιότητα, «αυτό που έχουμε μάθει είναι ότι ερευνούμε, διασταυρώνουμε και τεκμηριώνουμε με στοιχεία - όπως ακριβώς αναγράφεται και στον κώδικα δεοντολογίας - δηλαδή με στοιχεία που προκύπτουν από φωτογραφίες, βίντεο που λήφθηκαν με θεμιτούς τρόπους και δεν λέει ο κανένας ότι θέλει. Όπως, επίσης, ο δημοσιογράφος δεν πρέπει να επηρεάζεται από προσωπικές του καταστάσεις, από τις πολιτικές και τις κοινωνικές του απόψεις. Και ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να έχει σύγκρουση συμφερόντων όταν γράφει, δηλαδή να επηρεάζεται από προσωπικά του ζήτημα και για αυτό να γίνεται πιο επιθετικός. Ο δημοσιογράφος οφείλει να αναβαθμίζει τον δημοσιογραφικό λόγο, να αποφεύγει την γλωσσική βαρβαρότητα και αυτά που έκανε χθες η Ολλανδή δημοσιογράφος δεν ήταν συμβατά με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας που περιγράφονται και από την Διεθνή και από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων» και κατέληξε «μπορεί κανείς να κάνει τις πιο σκληρές ερωτήσεις με τρόπο θεμιτό και σοβαρό χωρίς να προσβάλει».

Σχετικά με τις αναφορές της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώτας Πούλου που υποστήριξε ότι από την στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησης είναι βασισμένη στο ανάλγητο δόγμα της αποτροπής είναι ασύμβατο να μιλάμε για την ύπαρξη της οποιαδήποτε συνεκτικής πολιτικής για την ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων, η υφυπουργός απάντησε πως το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει, η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή φυλάσσει τα σύνορά της, δηλαδή την εθνική της ασφάλεια και κυριαρχία και συγχρόνως στους ανθρώπους που πράγματι δικαιούνται την βοήθειά μας δίνει αυτό που πρέπει και υπογράμμισε «δεν είναι δείγμα ανθρωπιάς να έχεις 1 εκατομμύριο ανθρώπους να στοιβάζονται στις ζούγκλες της Μόριας και τις φαβέλες της Σάμου και αυτό να το λέμε ανθρωπισμό». Αναρωτήθηκε «εάν ήταν ανθρωπιστική η κατάσταση που επικράτησε στην Ιδωμένη» και πρόσθεσε «όταν επιτρέπεις να επικρατεί χάος δεν σώνεται κανένας, ούτε και αυτοί που δικαιούνται ασύλου».

Σε υψηλούς τόνους, η κυρία Βούλτεψη κατήγγειλε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί μέχρι και «ακροδεξιά τρολ» που τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο μέχρι και για trafficking ανηλίκων σχετικά με το κλείσιμο των ασφαλών ζωνών βραχυχρόνιας φιλοξενίας ασυνόδευτων λέγοντας πως «οι νέοι από τα κέντρα αυτά που κλείνουν πηγαίνουν όλοι σε ασφαλείς προορισμούς. Το σχέδιο και η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων που υλοποιείται, με εντολή του πρωθυπουργού, από τη Γενική Γραμματεία Ασυνόδευτων Ανηλίκων είναι εμβληματικό για όλη την Ευρώπη και όλον τον κόσμο». Αντίθετα είπε η κυρία Βούλτεψη, ο ΣΥΡΙΖΑ « θα πρέπει να ρωτήσει τον εαυτό του και να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να μας πει τι γινόταν στις ζούγκλες της Μόριας και της Σάμου και γιατί τότε δεν μεταφέρθηκαν τα ασυνόδευτα ανήλικα από τα νησιά σε ξενώνες της ενδοχώρας και παρέμεναν σε επισφαλείς συνθήκες, διαβιώντας μαζί αγόρια και κορίτσια...». Ανέφερε δε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε 330 ανήλικα μέσα σε αστυνομικά τμήματα», σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει από κοινού μια επιχείρηση με την Ύπατη Αρμοστεία, το υπουργείο και την ΕΛΑΣ για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Μάλιστα εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «εάν πραγματικά ψάχνετε για χαμένα παιδιά, τότε θα πρέπει να πάρετε ένα τηλέφωνο τον Πάνο Καμμένο, που ήταν συγκυβερνήτης σας, και τη μια φορά μας είχε πεί ότι είχε χάσει 10.000 παιδιά και την άλλη 100.000 παιδιά και να του πείτε πως θέλουμε να ρωτήσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ για αυτό το θέμα αλλά μας βγαίνουν κάποια φασούλια από τις δικές σου δηλώσεις...». Εμείς, τόνισε η υφυπουργός «προστατεύσαμε απόλυτα τα παιδιά, ξέρουμε που είναι το κάθε παιδί, βρήκαμε όλα τα παιδία σε επισφαλείς συνθήκες και τώρα ζουν όλα τους πολύ καλά όπως έχουν επιβεβαιώσει όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και δεν μπορεί εσείς να λέτε ότι οι μετεγκαταστάσεις είναι λαθροχειρία για να εξαφανιστούν οι ανήλικοι, όταν σε αυτή μετέχουν ο Δ.Ο.Μ, η Υπατη Αρμοστεία, το ΕΑΣΟ και γίνεται με χρηματοδότηση της Κομισιόν, άλλο εάν υποστηρίζετε ότι η Κομισιόν κάνει trafficking!».

Στις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Άγγελου Τόλκα ότι υπήρχαν προγράμματα για την ενσωμάτωση από την προηγούμενη κυβέρνηση που έχουν εγκαταλειφθεί, η κυρία Βούλτεψη ανέφερε πως «δεν υπήρξε, δυστυχώς, κανένα πρόγραμμα. Μπορεί να υπήρχαν συζητήσεις με φορείς και σκέψεις, αλλά κανένα πρόγραμμα δεν άνοιξε» όπως επίσης και δεν βρήκαμε κανένα τεχνικό δελτίο να έχει κατατεθεί σχετικά. Το μόνο πρόγραμμα που βρήκαμε ήταν το «Ήλιος», που η συμφωνία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη μετανάστευση έγινε τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή λίγο πριν τις εκλογές και η εφαρμογή του άρχισε τον Αύγουστο του 2019, δηλαδή επί δικής μας κυβέρνησης, γι΄αυτό και πολύ ευγενικά σας είπα ότι βρεθήκαμε σε χρηματοδοτικό κενό για προγράμματα κοινωνικής ένταξης».

Εξάλλου, απαντώντας σε σχόλιο του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου ότι δεν χρειάζεται σχολή για αγροτικές εργασίες, η υφυπουργός απάντησε ότι «διαφωνούμε απόλυτα, αυτό μπορεί να συνέβαινε σε Κολχόζ που καλλιεργούσαν για τοπική κατανάλωση, αλλά στην Ελλάδα καλλιεργούμε και για να εξάγουμε, για αυτό χρειάζεται απόλυτη εξειδίκευση και λεπτομερής εκπαίδευση για να μην καταστραφεί η παραγωγή και η εξαγωγή, αυτό άλλωστε είναι ζητούμενο όλων των φορέων».