Αλ. Χαρίτσης: Η εμμονή της κυβέρνησης στην αυτορρύθμιση της αγοράς οδηγεί σε ολική απορρύθμιση
Για «τέλεια καταιγίδα» που «διαλύει την κοινωνική συνοχή, οδηγεί σε φτωχοποίηση τα μεσαία και ευάλωτα στρώματα και τελικά ναρκοθετεί την δυναμική ανάκαμψης της οικονομίας μας» κάνει λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ieidiseis.gr, αναφερόμενος «στις συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, πρώτες ύλες, μεταφορικά κόστη και πρωτίστως στην ενέργεια». Και προσθέτει: «Η απάντηση της κυβέρνησης; Η απόδοση της κατάστασης στη διεθνή συγκυρία, οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις περί προσωρινής κρίσης και φυσικά η εμμονή στην παρωχημένη δοξασία της αυτορρύθμισης της αγοράς». «Το αποτέλεσμα είναι η ολική απορρύθμιση!» σχολιάζει χαρακτηριστικά.
«Η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία έχουν ήδη λάβει μέτρα για τις ανατιμήσεις», ενώ «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» αντιπαραβάλλει ο Αλ. Χαρίτσης, υπενθυμίζοντας ότι «σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από το καλοκαίρι». «Η πρωτοφανής ενεργειακή κρίση δεν αντιμετωπίζεται με τις επιδοτήσεις των 9 ή 18 ευρώ ανά νοικοκυριό» ξεκαθαρίζει ο βουλευτής, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «εκποιώντας το βασικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής πολιτικής, την ΔΕΗ, και τα φυσικά μονοπώλια των δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, οδηγεί στην παγίωση της ακρίβειας και την αναπτυξιακή καθήλωση της ελληνικής οικονομίας».
«Μόνο η ενεργητική πολιτική παρέμβαση μπορεί να καταπολεμήσει την κρίση που μας απειλεί», υπογραμμίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ρύθμιση της χονδρεμπορικής αγοράς, αξιοποίηση της ΔΕΗ για τη συγκράτηση των τιμών, στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα», αλλά και «αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ» και «προστασία των επιχειρήσεων με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας που θα συμπεριλαμβάνει διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής». «Η χώρα χρειάζεται μια νέα αρχή στην αντίληψη για την πολιτική, με δημοκρατικό σχεδιασμό, φιλόδοξους στόχους και ξεκάθαρη στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας», καταλήγει ο Αλ. Χαρίτσης.