Τη Δευτέρα, 24 Μαΐου 2021 το κοινό project του think tank Re-Public και του ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα «The Future of Work» πραγματοποίησε διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο «Η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας – Τα παραδείγματα της Ελλάδας και της Ισπανίας».
Στη συζήτηση συμμετείχαν η βουλευτίνα του Ισπανικού Σοσιαλιστικού κόμματος Esther Pena Camarero, ο βουλευτής και υπεύθυνος για θέματα εργασίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Μουλκιώτης και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ Χρήστος Γούλας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο συνιδρυτής του Re-Public Δημήτρης Οικονόμου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε στην αρχή της εκδήλωσης ο επιστημονικός συνεργάτης του FES Αθήνας Στέφανος Σπηλιωτόπουλος.
Ο Γιώργος Μουλκιώτης πήρε πρώτος το λόγο και αναφέρθηκε σε κρίσιμα δεδομένα που αφορούν την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, καθώς και στο περιεχόμενο και τις ελλείψεις του νέου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα εργασιακά. Τόνισε επίσης την κρισιμότητα της ίδρυσης ενός ‘’παρατηρητηρίου τηλεργασίας’’ που θα λειτουργεί και με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και θα αποτελεί προέκταση της επιθεώρησης εργασίας. Σχετικά με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή ο Γιώργος Μουλκιώτης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις αλλαγές αλλαγές στην εργασία για την απορρύθμιση εργασιακών δικαιωμάτων με υποβάθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και με προσχηματική διαβούλευση.
Στην συνέχεια, η Esther Camarero ανέλυσε τα στοιχεία αλλά και το πολιτικό περιβάλλον του νέου νομοσχεδίου της Ισπανίας για την τηλεργασία. Η κ. Camarero στην τοποθέτησή της, αποσαφήνισε και εξήγησε τις αλλαγές και τις καινοτομίες που φέρνει το νομοσχέδιο, τις θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων ως προς αυτό αλλά και πως αυτό κρίθηκε από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες. Τόνισε επίσης ιδιαίτερα τη σημασία της εμπλοκής των κοινωνικών εταίρων στην προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου. Η Esther Camarero ανέφερε ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας επιχειρεί νομοθετικά να δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι αλλαγές στην εργασία θα λειτουργούν επωφελώς για τους εργαζομένους σε συναίνεση με τους εργοδότες.
Στη δική του τοποθέτηση ο Χρήστος Γούλας, εκκινώντας από τις έρευνες του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, παρουσίασε το πως βίωσαν και βιώνουν οι εργαζόμενοι την τηλεργασία. Αναφερόμενος στο νόμο, συνέδεσε το δικαίωμα της αποσύνδεσης με την υποχρέωση για αποσύνδεση. Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο δικαίωμα της αποσύνδεσης, υποστήριξε πως όταν μία εταιρεία σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα και το δικαίωμα της αποσύνδεσης αυτομάτως θα υποστεί ασύμμετρο ανταγωνισμό από μία εταιρεία του ίδιου κλάδου που έχει άλλη πολιτική. Για το λόγο αυτό, τόνισε πως η συνύπαρξη του δικαιώματος της αποσύνδεσης και της υποχρέωσης για αποσύνδεση είναι επιβεβλημένη, καθώς αν υπάρχει μόνο το πρώτο τότε ευνοούνται οι εταιρείες που δεν σέβονται το δικαίωμα της αποσύνδεσης.