Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net , θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Δ. Κουτσούμπας: Ανυπολόγιστες οι κοινωνικές συνέπειες για τη ζωή από την αθώωση της χρήσης της κάνναβης

 


Δ. Κουτσούμπας: Ανυπολόγιστες οι κοινωνικές συνέπειες για τη ζωή από την αθώωση της χρήσης της κάνναβης

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ με το παρόν σχέδιο νόμου για την φαρμακευτική κάνναβη «παίρνει για άλλη μια φορά τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει σηκώσει την ίδια σημαία: αυτή της προσέλκυσης επενδύσεων, όπως είχε κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τη διαδικασία απελευθέρωσης της παραγωγής κάνναβης και των προϊόντων της για ιατρικούς σκοπούς. Απ' ό,τι φαίνεται είναι πάρα πολλά τα λεφτά».

Όπως υπογράμμισε, στη συνέχεια, «το κυριότερο και συνάμα το χειρότερο, όμως, είναι ότι ανοίγει ακόμα περισσότερο τον ασκό του Αιόλου στο να προχωρά βήμα-βήμα στην επικίνδυνη αθώωση των ναρκωτικών στη συνείδηση κυρίως των νέων παιδιών».

Επισήμανε ότι «το έδαφος αυτής της συμφωνίας ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ είναι η βάση για να ανοίξει ακόμα περισσότερο η συζήτηση συνολικά για τη νομιμοποίηση του χασίς», προσθέτοντας: «Λέμε καθαρά, ότι αυτό το νομοσχέδιο και όλη η συζήτηση γύρω απ' αυτό, θα αξιοποιηθεί για να ανοίξει ο δρόμος για τη νομιμοποίηση της κάνναβης συνολικότερα».

Είπε ότι το ΚΚΕ έχει «σταθερή και κρυστάλλινη θέση» για τα ζητήματα αυτά, την οποία έχει εκφράσει και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, αλλά κυρίως την έχει καταθέσει στην ελληνική κοινωνία.

Σημείωσε ότι η θέση του ΚΚΕ παίρνει υπόψη της την εμπειρία από τη χρήση άλλων ναρκωτικών ουσιών στην ιατρική κλινική πράξη, καθώς και τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα γύρω από την κάνναβη και τις ουσίες (τόσο φυσικές, όσο και συνθετικές) που προέρχονται από αυτή.

Όπως ανέφερε, «η φυτική κάνναβη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή καθ' αυτή ως φαρμακευτική-θεραπευτική ουσία. Αντίθετα, συγκεκριμένες δραστικές ουσίες που απομονώνονται από την κάνναβη ή και μπορούν να συντεθούν ακόμη και τεχνητά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για φαρμακευτικούς-παρηγορητικούς σκοπούς, σε πολύ όμως συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενειών, όπου τα ήδη υπάρχοντα φάρμακα δεν επαρκούν».

«Βασική προϋπόθεση, όμως, είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίζεις αυτές τις δραστικές ουσίες ως φάρμακα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη μελέτη και την έρευνα, ώστε να μπορούν να παρέχονται στους ασθενείς με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια και αποτελεσματικότητα» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα, ότι η νομοθεσία, η οποία επικαιροποιήθηκε το 2013, «ανέκαθεν επέτρεπε τόσο την παραγωγή, όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, προβλέποντας για αυτήν τη διαδικασία όμως μόνο κρατικό μονοπώλιο».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνοντας τον δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, «εξαιρεί την παραγωγή της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς από τη διαδικασία του κρατικού μονοπωλίου» και παράλληλα «ενισχύει τους όρους ανάπτυξης της εν λόγω παραγωγικής δραστηριότητας, από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, με σκοπό όχι τόσο την προμήθεια του κρατικού μονοπωλίου, αλλά κυρίως την εξαγωγή».

Όπως εξήγησε, «η επονομαζόμενη "φαρμακευτική" κάνναβη περιέχει την ψυχοτρόπο ουσία σε ποσοστό περισσότερο από 0,2%, δηλαδή δεν διαφέρει σε τίποτα από το κοινό χασίς» και η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει το βασικό σκοπό που είναι κυρίως η εξαγωγή «απελευθερώνει αυτό το όριο του 0,2% στα προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγή» και λέει ότι «θα ισχύουν μόνο οι όροι χρήσης της χώρας εξαγωγής».

Ο Δ. Κουτσούμπας «λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους» τόνισε ότι «σήμερα η κάνναβη αποτελεί ένα μεγάλο brand name, που αποφέρει τεράστια κέρδη σε ομίλους που αποφασίζουν να επενδύσουν. Μάλιστα, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αποτελεί διέξοδο πραγματικά για τεράστια κεφάλαια, που λιμνάζουν λόγω της κρίσης και δεν επενδύονται γιατί δεν αποφέρουν μεγάλα κέρδη».

Πρόσθεσε, εξηγώντας για ποιους λόγους η Ελλάδα έχει επιλεγεί «από μονοπώλια ως βασική χώρα παραγωγής κάνναβης» και πρόσθεσε ότι «είναι τουλάχιστον ανήθικο» τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλεύονται χωρίς ντροπή «την αγωνία ορισμένων ασθενών και των οικογενειών τους» μόνο και μόνο «για να επιταχύνετε τη διαδικασία απελευθέρωσης της κάνναβης, τη στιγμή που, όπως κι εσείς πολύ καλά ξέρετε, θα μπορούσε να προχωρήσει η παραγωγή τους, με κρατικό μονοπώλιο ή με εισαγωγή σε τελευταία ανάλυση, των σχετικών σκευασμάτων».

Πρόσθεσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα «αναμένεται σταδιακά να ολοκληρωθεί η νομιμοποίηση της "φαρμακευτικής" κάνναβης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και το βλέμμα των ομίλων είναι ήδη στραμμένο στο επόμενο βήμα, δηλαδή στην -μετά πανηγυρισμών- νομιμοποίηση της χρήσης χασίς».

Σημειώνοντας ότι είναι σε εξέλιξη παγκόσμια εκστρατεία κρατών και διαφόρων μονοπωλιακών ομίλων για την αθώωση των επιβλαβών χαρακτηριστικών της κάνναβης, αναφέρθηκε με στοιχεία στην απότομη αύξηση του αριθμού χρηστών της κάνναβης στην οποία έχει οδηγήσει η εκστρατεία αυτή.

«Η απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης, με όποιο πρόσχημα, δεν υπηρετεί κάποια κοινωνική πραγματική ανάγκη, παρά μόνο τις ανάγκες μονοπωλιακών ομίλων να επενδύσουν τα συσσωρευμένα τους κεφάλαια. Καταστρέφονται όμως έτσι σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες για τη χώρα μας. Ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να παράγει μεγάλη ποικιλία απαραίτητων αγροτικών προϊόντων, σήμερα δεν έχει επάρκεια σε βασικά προϊόντα» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, υπενθυμίζοντας και τις καλλιέργειες βασικών προϊόντων που ξεριζώθηκαν και λόγω των δεσμεύσεων της ΕΕ.

«Και τώρα φτάσαμε να καλλιεργούμε χασίς! Μεγάλη πρόοδος, πραγματικά, τον 21ο αιώνα! Έλεος αγύρτες της πολιτικής» πρόσθεσε.

«Με τέτοιου είδους νομοσχέδια που υπερπροβάλλουν την κάνναβη ως "φάρμακο", που ανάγουν δευτερεύουσες ιδιότητές της σε κύριες ή επιδιώκουν να διαμορφώσουν "θετικό πρόσημο" γύρω από τη χρήση της ως ναρκωτικό, έχει και θα έχει ανυπολόγιστες κοινωνικές συνέπειες» υπογράμμισε.

Επέρριψε τεράστιες ευθύνες στην ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τις λοιπές δυνάμεις και σε όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, γιατί «με όλη αυτή τη συζήτηση, για τα δήθεν οφέλη της κάνναβης, αθωώνετε τη χρήση της στις συνειδήσεις των παιδιών της λαϊκής οικογένειας».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για αλλοίωση του θεραπευτικού μοντέλου του ΚΕΘΕΑ και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για επίδειξη όψιμου ενδιαφέροντος για το ΚΕΘΕΑ, «όταν η όλη πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των ναρκωτικών, ουσιαστικά έστρωνε το δρόμο, για να γιγαντωθεί η κοινωνική ανοχή στα ναρκωτικά και η εξάρτηση από αυτά».

Υπογράμμισε ότι σήμερα απαιτείται γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να ενισχυθούν όλα τα «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα, ολόπλευρη ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ, διαμόρφωση ενιαίου θεσμικού πλαισίου για τα 75 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, κάλυψη με Κέντρα Πρόληψης όλης της χώρας, και «να μην προχωρήσει το αίσχος των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης».

«Όλα αυτά τα ζητήματα, είναι για το ΚΚΕ ζητήματα "πρώτης γραμμής", γιατί σχετίζονται με τη ζωή, το μέλλον, τη συνείδηση της νέας γενιάς» τόνισε.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ, όπως έκανε και με το ν/σ του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο, «γιατί το βασικό του κριτήριο είναι το κέρδος και ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων, που στην περίπτωση των φαρμάκων εμπορεύονται πολλαπλά και κερδοσκοπούν παράνομα πάνω στον ανθρώπινο πόνο».

«Σήμερα, υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για έναν διαφορετικό δρόμο, που θα έχει ως κριτήριο πραγματικά κοινωνικές ανάγκες και η κοινωνικοποιημένη παραγωγή θα μπορεί να οργανώνεται στη βάση ενός πραγματικά επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Με τη λειτουργία κρατικού φορέα φαρμάκου θα σχεδιάζεται και θα οργανώνεται η έρευνα, η παραγωγή, η εισαγωγή και η διάθεση ποιοτικών και αποτελεσματικών φαρμάκων, δωρεάν σε όλους όσους τα χρειάζονται, στο πλαίσιο φυσικά ενός σύγχρονου, αποκλειστικά κρατικού και δωρεάν συστήματος υγείας και πρόνοιας.

Κι όλα αυτά μακριά από τα κοράκια του μαύρου χρήματος, του αδηφάγου καπιταλιστικού κέρδους, που βάζει σε κίνδυνο και το μυαλό και την ψυχή και τις ίδιες τις ζωές των παιδιών μας» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.