Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καλεί τους Ρομά να δυναμώσουν το συλλογικό τους αγώνα μαζί με τον υπόλοιπο λαό

 


Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ καλεί τους Ρομά να δυναμώσουν το συλλογικό τους αγώνα μαζί με τον υπόλοιπο λαό

«Το ΚΚΕ στέκεται αλληλέγγυο στα δίκαια αιτήματά σας για αξιοπρεπή ζωή, για ζωή με δικαιώματα, όπως άλλωστε κάνει με συνέπεια όλα αυτά τα χρόνια για το σύνολο του ελληνικού λαού και των εργαζομένων» τόνισε ο γγ της ΚΕ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον χαιρετισμό του στο 1ο Διήμερο (8-9 Απριλίου) της διεθνούς επετειακής συνδιάσκεψης Ρομά (1971-2021).

«Το ΚΚΕ αντιμάχεται σταθερά και αταλάντευτα επικίνδυνες ρατσιστικές αντιλήψεις, που γεννάει και θρέφει το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης, αξιοποιώντας κατά περιόδους και κατά περιπτώσεις ακόμα και οργανωμένες φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες» υπογράμμισε, προσθέτοντας:

«Ο ρατσισμός και ο φασισμός αποτελούν κυριολεχτικά “ στάχτη στα μάτια” του λαού της πατρίδας μας για να συγκαλύπτεται ο πραγματικός εχθρός και ένοχος των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο λαός μας. Προβλήματα που οι Έλληνες Ρομά αντιμετωπίζουν δυστυχώς με μεγαλύτερη οξύτητα.

Αξιοποιείται για να δυναμώνει ο λεγόμενος “ κοινωνικός αυτοματισμός” που επιχειρεί να στρέψει τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, να στρέψει τον φτωχό απέναντι στον εξαθλιωμένο, για να μένει εν τέλει στο απυρόβλητο το σάπιο και άδικο σύστημά τους».

Επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «στη δίνη της πανδημίας οι Ρομά, αποτελούν μια κοινωνική ομάδα που είναι ακόμα πιο ευάλωτη στον ιό, εξαιτίας των κακών συνθηκών διαβίωσης και της μη διαμόρφωσης όρων για να ανιχνεύεται και να απομονώνεται το κρούσμα».

«Δυστυχώς ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, δεν έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, που από την αρχή της πανδημίας το ΚΚΕ είχε απαιτήσει. Δηλαδή δε θωράκισε τα Δημόσια Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, δεν έβαλε μόνιμα συνεργεία του ΕΟΔΥ σε περιοχές που κατοικούν Ρομά, δεν επίταξε ιδιωτικές ξενοδοχειακές υποδομές, ώστε να είναι δυνατή η απομόνωση του κρούσματος» πρόσθεσε.