Τρίτη 6 Απριλίου 2021

Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ «για τη νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής»

 


Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ «για τη νέα επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής»

«Τη γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου από την κυβέρνηση και τα μονοπώλια στην γραμμή του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης την ίδια στιγμή που οι ευρωπαϊκοί ψηφιακοί όμιλοι θα χρηματοδοτηθούν αδρά από το λεγόμενο "Ταμείο Ανάκαμψης"» τονίζει, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Παπαδάκης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το λεγόμενο "Ταμείο Ανάκαμψης" της ΕΕ προϋπολογίζει αδρή χρηματοδότηση σε επενδύσεις ευρωπαϊκών ομίλων για την ψηφιακή οικονομία και την ψηφιοποίηση, διασφαλίζοντάς τους εγγυημένα κέρδη μπροστά στην καπιταλιστική κρίση, στοχεύοντας να μη χάσουν έδαφος από τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Κίνα, εντείνοντας τον βαθμό εκμετάλλευσης, συμπιέζοντας μισθούς και δικαιώματα. Είναι ενδεικτικό ότι η ΕΕ εκτιμά ότι τα αναμενόμενα κέρδη των μονοπωλίων θα φτάσουν στα 1,25 τρισ. Euro το 2025 στην ΕΕ.

Στη γραμμή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής, των ψηφιακών συστημάτων εξαπολύουν συντονισμένη και γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων. Προωθούν απολύσεις, εθελούσιες εξόδους, ελαστικές σχέσεις εργασίας, εργολαβική εργασία μέσω παρένθετων εταιρειών, τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία και πληρωμή μόνο του "ενεργού χρόνου", αύξηση του ωραρίου, απλήρωτες υπερωρίες, δουλειά με "μπλοκάκι", κάλυψη οργανικών αναγκών με θέσεις πρακτικής κ.ά.», αναφέρει η ΕΟ του ΚΚΕ.

Όπως προσθέτει, «οι εργαζόμενοι του κλάδου μπροστά σε αυτή την επίθεση, παρά τη σιγή νεκροταφείου που επιδιώκει η κυβέρνηση, τόσο με την επίκληση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας όσο και με την ένταση της καταστολής και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται, αντιστέκονται σε αυτή την κατάσταση. Πρόσφατα παραδείγματα είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στις Intralot, Vodafone, Forthnet, Teleperformance, Omilia ενάντια σε απολύσεις που έχουν γίνει ή έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους. Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση της ΝΟΚΙΑ για χιλιάδες απολύσεις παγκοσμίως στα πλαίσια ενός σχεδίου "μείωσης κόστους", που στην Ελλάδα αντιστοιχίζεται με 38 απολύσεις μέσα στο έτος και οι οποίες έρχονται σε συνέχεια δεκάδων απολύσεων τα τελευταία χρόνια».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Ερωτάται η Επιτροπή:

- Πώς αιτιολογεί ότι η εφαρμογή των πιο σύγχρονων επιστημονικών και τεχνολογικών ανακαλύψεων στην παραγωγή στο όνομα της λεγόμενης ψηφιακής οικονομίας όχι μόνο δε συνοδεύεται με λιγότερη, καλύτερα αμειβόμενη εργασία και δραστική βελτίωση των συνθηκών στους χώρους δουλειάς αλλά αντίθετα ήδη καταγράφονται και προεξοφλούνται για το μέλλον ακριβώς τα αντίθετα;

- Πώς τοποθετείται στα αιτήματα των εργαζομένων για πλήρη σταθερή απασχόληση με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να κατοχυρώνουν μισθούς και δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών;».