Hellenic Cypriot Press Agency

Στους 1.311 οι νεκροί από την έκρηξη βίας κατά αμάχων αλαουιτών στη Συρία * Το Ισραήλ θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα * Η Ουάσιγκτον καλεί τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους "αυτουργούς των σφαγών" * Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. * Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα *Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας εφόσον η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν * Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω πάνω από 70 νεκρούς * «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Doughty.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

N. Ηλιόπουλος: Η πανεπιστημιακή αστυνομία έρχεται από την Τουρκία του Ερντογάν, όχι από την Ευρώπη

 


Την εκτίμηση ότι ο νόμος για την παιδεία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή «δεν θα μακροημερεύσει», εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ 104.6 FM».

Χαρακτήρισε «βαθιά αντιπαιδαγωγικό» το γεγονός ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ αλλάζει τους κανόνες των πανελλαδικών εξετάσεων, τη στιγμή που η χρονιά είναι σε εξέλιξη και μάλιστα σε μια χρονιά, στην οποία τα παιδιά έχουν το βάρος της τηλεκπαίδευσης και αντιμετωπίζουν όλες τις δυσκολίες που συνεπάγεται η πανδημία».

Όπως είπε, «24.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός πανεπιστημίου, εξαιτίας των αλλαγών που κάνει η κυβέρνηση στη βάση εισαγωγής». «Αυτό προκύπτει από τις αναλύσεις που έχουμε κάνει, συνυπολογίζοντας τα αποτελέσματα προηγούμενων ετών», εξήγησε, προσθέτοντας ότι «μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης χθες στη Βουλή, δε γνώριζε ότι με το νόμο που περνάει, θα αποκλειστούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση τα περίπου 600 παιδιά που μπαίνουν κάθε χρόνο από τα νυχτερινά λύκεια».

Τόνισε ακόμα ότι είναι υποκριτικό από πλευράς της κυβέρνησης να υποστηρίζει ότι «νομοθετεί για την ποιότητα της εκπαίδευσης», διότι «όσοι δεν καταφέρουν να μπουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα πάνε στα ιδιωτικά κολλέγια, για τα οποία η κ. Κεραμέως έχει ήδη φροντίσει -με "νυχτερινή" τροπολογία- να καταστήσει τα διπλώματά τους ισότιμα με τα πτυχία του πανεπιστημίου». «Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες δημιουργεί ξεκάθαρα πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια», διεμήνυσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στο επιχείρημα της ΝΔ ότι δεν σωστό να μπαίνει κανείς στο πανεπιστήμιο με χαμηλούς βαθμούς, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι κατατακτήριες -όχι απολυτήριες- και είναι λογικό όταν σε αυτήν περιλαμβάνεται το σύνολο των σχολών, να υπάρχουν και ορισμένα παιδιά που θα γράψουν κάτω από τη βάση». Επίσης, «η εισαγωγή ενός μαθητή που δεν έγραψε τόσο καλά σε ένα ΑΕΙ -στο βαθμό που υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις- είναι μια ευκαιρία για να βελτιωθεί». «Γιατί να του στερήσουμε αυτή τη δυνατότητα;» αναρωτήθηκε, ενώ σημείωσε ότι «αν παρατηρούμε πως υπάρχει μεγάλο ποσοστό μαθητών που γράφουν πολύ χαμηλούς βαθμούς, τότε θα πρέπει να κάνουμε αλλαγές στο σχολείο και όχι να φτιάξουμε ένα μηχανισμό που θα τιμωρεί τους μαθητές».

Όσον αφορά την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, τόνισε ότι «η λύση αυτή έρχεται από την Τουρκία του Ερντογάν, όχι από την Ευρώπη». «Το ΕΚΠΑ είναι στη θέση 180 ανάμεσα σε 12.000 πανεπιστήμια στον κόσμο και το ΑΠΘ στη θέση 205. Δεν γίνεται να είναι κέντρα ανομίας, όπως θέλει να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Με το δεδομένο ότι είμαστε στις πρώτες χώρες στην ΕΕ σε αναλογία αστυνομικών ανά πολίτες και με το ότι η αστυνομία έχει το ελεύθερο να επέμβει, αν συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε παραβατικά φαινόμενα στα πανεπιστήμια, αυτό σημαίνει ότι έχουμε έναν υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος είναι άχρηστος και αυτό πρέπει να αλλάξουμε», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, όχι «να προσλάβουμε 1.000 ειδικούς φρουρούς εν μέσω πανδημίας». «Το γεγονός ότι είναι άχρηστος ο κ. Χρυσοχοΐδης το απέδειξε με το να χάσει μέσα από τα χέρια του, τους καταδικασμένους νεοναζί Παππά και Λαγό», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο Ν. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τάσσεται υπέρ της πρότασης της πανεπιστημιακής κοινότητας -των ανθρώπων που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα όποια προβλήματα- να υπάρξει ένα σώμα φύλαξης των πανεπιστημίων, που θα υπάγεται στα ίδια τα ιδρύματα και θα λογοδοτεί στις πρυτανικές αρχές».