Hellenic Cypriot Press Agency

“Εύχομαι το φως των Χριστουγέννων να φωτίσει τη ζωή σας και να σας φέρει χαρές και επιτυχίες για το νέο έτος!”

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

«Αναθεώρηση Κανονισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) περί Επιβολής: ένα ακόμη εργαλείο για να επιβάλλει η Ε.Ε. στην Τουρκία τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο»

 


Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου-Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

«Αναθεώρηση Κανονισμού Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) περί Επιβολής: ένα ακόμη εργαλείο για να επιβάλλει η Ε.Ε. στην Τουρκία τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο»


Ψηφίζεται σήμερα με ευρεία πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ) η αναθεώρηση του Κανονισμού της Ε.Ε. περί Επιβολής με εισηγήτρια εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ε.Κ., κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ο αναθεωρημένος Κανονισμός περί Επιβολής αποτελεί ένα μέσο υπεράσπισης των εμπορικών συμφερόντων και δικαιωμάτων της Ε.Ε., όταν οι εμπορικοί εταίροι της δεν τηρούν τους διεθνείς κανόνες και παρακωλύουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών είτε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είτε των διμερών συνθηκών προστασίας της Ε.Ε.

Η κα Ασημακοπούλου κατά την τοποθέτησή της στην Ολομέλεια, αφού χαιρέτισε την επέκταση του πεδίου εφαρμογής των πιθανών αντιμέτρων στις υπηρεσίες, παρότρυνε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι ταχύτερη και πιο τολμηρή στην άσκηση των δικαιωμάτων της για την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών εμπορικών κανόνων, ιδίως όταν αντιμετωπίζει εμπορικούς εταίρους που έχουν ένα βεβαρυμένο ιστορικό στην μη τήρηση των διεθνών κανόνων. Η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της Τουρκίας, η οποία εδώ και χρόνια εφαρμόζοντας μονομερώς δασμούς και ισοδύναμα μέτρα παραβιάζει τις διατάξεις του διμερούς εμπορικού πλαισίου με την Ε.Ε..

Η κα Ασημακοπούλου εξέφρασε τις σοβαρές αμφιβολίες της για τις προθέσεις της Τουρκίας διερωτώμενη: «Μπορεί πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να εμπιστευτεί έναν εταίρο που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο;»

Κλείνοντας την ομιλία της σημείωσε με νόημα: «Με τη σημερινή λοιπόν αναθεώρηση του Κανονισμού περί Επιβολής, δίνουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ακόμη εργαλείο για να επιβάλει στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο».


Ακολουθεί το κείμενο της τοποθέτησης της κας Ασημακοπούλου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων της Ε.Ε. για την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών εμπορικών κανόνων:


«Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμοι συνάδελφοι,

Η έγκριση του αναθεωρημένου Κανονισμού περί Επιβολής αποτελεί πραγματικά ένα βήμα προς τα εμπρός για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τα εμπορικά συμφέροντα και τα δικαιώματα της Ένωσης ακόμη και όταν οι εταίροι μας παρακωλύουν τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών είτε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου είτε των διμερών συνθηκών.

Επιπλέον, επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής των πιθανών αντιμέτρων στις υπηρεσίες, που ήταν ένα πάγιο αίτημα τόσο του ΕΛΚ όσο και της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου μας.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι ταχύτερη και πιο τολμηρή στην άσκηση των δικαιωμάτων της για την εφαρμογή και την επιβολή των διεθνών εμπορικών κανόνων.

Ιδίως όταν αντιμετωπίζει εμπορικούς εταίρους που έχουν ένα βεβαρυμένο ιστορικό στην μη τήρηση των διεθνών κανόνων, όπως είναι η Τουρκία που εδώ και χρόνια εφαρμόζοντας μονομερώς δασμούς και ισοδύναμα μέτρα παραβιάζει τις διατάξεις του διμερούς εμπορικού πλαισίου μας.

Παράλληλα συνεχίζει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, και την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Οπότε ερωτώ: μπορεί πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να εμπιστευτεί έναν εταίρο που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο;

Παρά την πρόσφατη «επίθεση φιλίας» της Τουρκίας προς την Ευρώπη, διατηρώ σοβαρές αμφιβολίες για τις προθέσεις της.

Τόσο το Συμβούλιο όσο και το Κοινοβούλιό μας έχουν καλέσει την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Με τη σημερινή λοιπόν αναθεώρηση του Κανονισμού περί Επιβολής, δίνουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα ακόμη εργαλείο για να επιβάλει στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο».