Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι βέβαιο με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει ο πρωθυπουργός την οικονομική κρίση και εάν θα επιλέξει να δραπετεύσει. Υποστήριξε ότι θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε επίπεδο Ευρώπης σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης και από το "αν οι εκταμιεύσεις γίνουν στο δεύτερο μισό του 2021". Επίσης, σημείωσε πως "είναι σημαντικό αν οι εκταμιεύσεις θα συνδεθούν με υφεσιακές μεταρρυθμίσεις, αν θα συνδεθούν με μνημονιακού χαρακτήρα επιλογές. Είναι πολύ κρίσιμο αν θα ισχύσει ή όχι η ρήτρα διαφυγής το 2021. Αν όχι, θα βρεθούμε μπροστά σε νέα μέτρα σύντομα, μέτρα λιτότητας, θα πυροδοτήσουν τον υφεσιακό κύκλο. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα επιλέξει να τα κρύψει αυτά από τον ελληνικό λαό, ή να μιλήσει με ειλικρίνεια. Αν έχει επιλέξει να δραπετεύσει ή να προχωρήσει. Τον Αύγουστο θα μάθουμε".
Συνεχίζοντας, είπε ότι σε διεθνές επίπεδο "πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για ένα ισχυρό Ταμείο Ανάκαμψης - χωρίς νέα δάνεια και νέα μνημόνια - και να εντάξουμε αυτήν την προσπάθεια στον συνολικό αγώνα μας για μια κοινωνική Ευρώπη της βιώσιμης ανάπτυξης...Οι αποφάσεις της Ευρώπης θα κρίνουν το μέλλον της χώρας για μια δεκαετία...Επίσης πρέπει να παλέψουμε κατά των διακρίσεων στην κοινωνία μας, και για μια συγκροτημένη και δίκαιη ευρωπαϊκή και ελληνική μεταναστευτική πολιτική, που σέβεται το διεθνές δίκαιο. Η καταστροφική λογική του κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα αποτελεί ασπίδα της Ευρώπης, επιτρέπει στην Ε.Ε. να αποφεύγει τις ευθύνες της και καθιστά τη χώρα και αποθήκη ψυχών και παραβάτη του διεθνούς δικαίου. Ειδικά ενόψει της συζήτησης για αναθεώρηση του Δουβλίνου, πρέπει να ενισχύσουμε αυτόν τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα".
Έλλειμα εθνικής στρατηγικής
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πολιτική του στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως "ο κ. Μητσοτάκης, στην αρχή απέφευγε να πιέσει την Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι δεν θα αυξηθούν οι ροές. Μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τον Έβρο, διέκοψε κάθε δίαυλο με την 'Αγκυρα. Τώρα επιχειρεί να ξανανοίξει διαύλους και την ίδια στιγμή να ισσοροπήσει με τον κ. Σαμαρά που τον προειδοποιεί κατά του διαλόγου. Και βέβαια, ούτε κυρώσεις ζητάει, ούτε από την Μέρκελ απαιτεί αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, ούτε προβάινει στην επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με προοπτική να επεκτείνει στην Κρήτη. Εμείς θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη στάση απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που δεν συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρά την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας". Προειδοποίησε ωστόσο: "Όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια όπως οι Οθωνοί ή άλλα μικρότερα νησιά κάνουν λάθος. Είμαστε υπέρ της συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία να είναι όπως-όπως, και ό,τι νάναι". Απευθύνθηκε δε, στον πρωθυπουργού λέγοντας πως "τον προειδοποιούμε να αλλάξει ρότα, γιατί με τα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε".
Αποφάσεις ΚΕΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του με τις εισηγήσεις του για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η ΚΕΑ σε σχέση με την ανασυγκρότηση του κόμματος: "Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα δούμε το πρόγραμμα μας και θα ανοίξουμε μεγάλο διάλογο. Και σήμερα:
1. Η ΚΕΑ να υιοθετήσει την προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ του όρου Προοδευτική Συμμαχία, ως απόφαση - πρόταση που θα επικυρωθεί στο συνέδριο. Στο βαθμό όμως που η πρόταση θα έχει την έγκριση ευρύτατης πλειοψηφίας της ΚΕΑ, θα χρησιμοποιείται ήδη από την προσυνεδριακή περίοδο σε επίσημα λογότυπα και στις κάρτες μελών του κόμματος.
2. Το 3ο Συνέδριο να διεξαχθεί το φθινόπωρο. Στα τέλη του καλοκαιριού, και ανάλογα με τη πορεία της πανδημίας, θα προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία.
3. Η ΚΕΑ να αποφασίσει τη συγκρότηση Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, αναθέτοντας στο Πολιτικό Συμβούλιο να ορίσει τη σύνθεσή της, με απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος καλοκαιριού, μόλις καθοριστεί ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου. Επανεκκίνηση της εγγραφής νέων μελών, τόσο στον iSYRIZA, όσο και στις Οργανώσεις Μελών. Έκδοση κάρτας μέλους για όλα τα μέλη. Επισκέψεις στελεχών σε όλη τη χώρα και διοργάνωση ανοικτών εκδηλώσεων και συνελεύσεων με τα κατάλληλα υγειονομικά μέτρα".
Συμπυκνώνοντας το μήνυμα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι "το μήνυμα είναι προχωράμε μπροστά, συζητάμε ανοικτά και συλλογικά, δεν φοβόμαστε την κριτική και την αυτοκριτική γιατί η κριτική και αυτοκριτική είναι συστατικό στοιχείο της δικής μας κομματικής κουλτούρας. Ταυτόχρονα είμαστε αποφασισμένοι να στρέψουμε το βλέμμα στις μεγάλες προκλήσεις και να προωθήσουμε την διεύρυνση".