Hellenic Cypriot Press Agency

ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι Ευρωπαίοι εισαγγελείς απέστειλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών δικογραφία για άρση ασυλίας άλλων δύο εν ενεργεία βουλευτών * Βουλή - Α. Σαμαράς: «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει καταστεί συνώνυμη της διαφθοράς» * Ν. Ανδρουλάκης: Η πατρίδα μας θα φύγει από αυτή τη δυστοπία μόνο με εκλογές * Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός που εξοργίζεται από τα σκάνδαλα ΕΕ-κυβερνήσεων και καλείται να πληρώσει τα σπασμένα του πολέμου * Σ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις να καταθέσουν μαζί πρόταση δυσπιστίας * ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πασχαλινό τραπέζι: Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα φτωχοποιημένης μεσαίας τάξης * Γ. Γεραπετρίτης: Η ασφάλεια ναυτικών και πλοίων και ο ανεμπόδιστος διάπλους είναι αγαθά, αδιαπραγμάτευτα για την Ελλάδα * Τ. Θεοδωρικάκος: Εθνικό στοίχημα που κερδίζουμε, η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας * Δ. Νατσιός: Ο σωστός τίτλος για το σχέδιο νόμου θα ήταν «παρεμβάσεις για ένα κράτος που κλέβει τον πολίτη» * Σ. Ζαχαράκη: Θέλουμε να φέρουμε το βιβλίο πιο κοντά στους μαθητές και μαθήτριες γιατί έτσι ενισχύεται η δημιουργικότητα, η φαντασία τους * Π. Μαρινάκης: Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται στην αγορά, δεδομένων των επιπτώσεων από την κρίση στη Μ. Ανατολή και ενόψει των εορτών του Πάσχα * Λάρισα-Δίκη για τα Τέμπη: Την Μ. Δευτέρα συνεχίζεται η δίκη

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Φ. Γεννηματά: Ο νόμος για την Πολιτική Προστασία έξι μήνες μετά την ψήφισή του είναι ανενεργός

Mε εισαγωγική παρέμβαση της Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε το απόγευμα η ημερίδα του Κινήματος Αλλαγής για την Πολιτική Προστασία που έγινε με τηλεδιάσκεψη. Συμμετείχε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης εισηγητής του προγράμματος RescEU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Παρασκευή Μίχου, γενική διευθύντρια Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι Γιώργος Καμίνης, βουλευτής Κινήματος Αλλαγής, υπεύθυνος για θέματα Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη, Λίνα Λιάκου, διευθύντρια για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή του Δικτύου για την Ανθεκτικότητα των Πόλεων (Global Resilient Cities Network), Στέφανος Σπανέας, αντιστράτηγος ε.α Πυροσβεστικού Σώματος, χημικός μηχανικός, Manos M. Tentzeris, Ken Byers Professor in Flexible Electronics, School of Electrical and Computer Engineering, Georgia Tech, USA.

Συντονιστής ήταν ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, π. βουλευτής, γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας στο Κίνημα Αλλαγής.

Η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι ο νόμος για την Πολιτική Προστασία που ψηφίστηκε πριν έξι μήνες είναι στην ουσία ανενεργός ενώ επεσήμανε ότι με την πανδημία του covid-19, αναδείχθηκε ο ρόλος της σχετικά με την Δημόσια Ασφάλεια.

«Η μεγάλη αλλαγή στην οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, παγκοσμίως, είναι η μετάβαση από την διαχείριση των φυσικών καταστροφών στην προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Η έννοια της δημόσιας ασφάλειας αποτελεί την ομπρέλα υπό την οποία ομαδοποιούνται οι σύγχρονοι κίνδυνοι και απειλές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «στη χώρα μας επιπλέον, παρουσιάζονται σοβαρές επικαλύψεις με άλλες πολιτικές που διαχειρίζονται τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη (επικουρούμενα από μια ντουζίνα νομικών προσώπων και οργανισμών με επικαλυπτόμενες και συχνά, δυσδιάκριτες αρμοδιότητες) και μεγάλη υστέρηση σε πόρους συγκριτικά με άλλες χώρες. Στη χώρα μας, ο νόμος 4662/2020Ο έξι μήνες μετά την ψήφισή του, παραμένει ανενεργός στα βασικά του σημεία».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι καθοριστικός ρόλος στη σύγχρονη Πολιτική Προστασία έχει το Πυροσβεστικό Σώμα τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό πολλά ν' αλλάξουν κι εκεί. Πολιτικές που δίχασαν, που διαίρεσαν και περιθωριοποίησαν το Σώμα, πρέπει να κοπούν με μαχαίρι.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί πεδίο πελατειακών διευθετήσεων και τοπικισμών. Όπως δεν μπορεί να συνεχίζουν να υπάρχουν εξαιρέσεις και αδιαφάνεια στην εξέλιξη και τον εργασιακό βίο των πυροσβεστών».

Επεσήμανε ακόμη τις δράσεις που αναπτύσσονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάνοντας ειδική μνεία στη συμμετοχή του Νίκου Ανδρουλάκη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη αναβάθμιση και επέκταση του προγράμματος RescEU.