ΚΚΕ για διάγγελμα Μητσοτάκη: Εργαζόμενοι και λαός πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά την καπιταλιστική κρίση
«Μέχρι τώρα η κυβέρνηση ζητούσε θυσίες απ’ το λαό για να μην καταρρεύσει το αποδυναμωμένο δημόσιο σύστημα υγείας. Σήμερα ζητάει νέες θυσίες από εργαζόμενους κι αυτοαπασχολούμενους, με το πρόσχημα της “ δίκαιης κατανομής των βαρών”, για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων» επισημαίνει ανακοίνωση του ΚΚΕ «για το διάγγελμα Μητσοτάκη σχετικά με την επανεκκίνηση της Οικονομίας».
«Το περιβόητο κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό αρχίζει και τελειώνει στη στήριξη των μεγάλων ομίλων του τουρισμού και των μεταφορών, θυσιάζοντας την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Αυτό το στόχο έχουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, με ουσιαστική ακύρωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, ειδικά στις μεταφορές, με αδρές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο που θα τις πληρώσει ο λαός και με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων» αναφέρει το ΚΚΕ προσθέτοντας «την ίδια στιγμή τα μέτρα για τους εργαζόμενους δεν εξασφαλίζουν στοιχειώδη επιβίωση, ενώ για όσους καταφέρουν να βρουν δουλειά, προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία και εντατικοποίηση, που θα παραμείνουν και μετά την όποια ανάκαμψη. Το ίδιο ισχύει για τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, οι οποίοι - πέρα απ’ τα νέα βάρη που γέννησε η κρίση - θα συνεχίσουν να πληρώνουν τους αντιλαϊκούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ».
«Το σχέδιο της κυβέρνησης φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη χρεοκοπία του μοντέλου της “ εξωστρέφειας” που είχαν κάνει σημαία τους όλες οι κυβερνήσεις, αναγορεύοντας τον τουρισμό σε “ ατμομηχανή” της οικονομίας, υπονομεύοντας παράλληλα τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.
Το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού, που πανηγύριζαν για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και κερδοφορίας, πρέπει να διασφαλίσουν ότι κανένας εργαζόμενος, άνεργος ή και αυτοαπασχολούμενος δε θα μείνει χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Να καταργηθούν εδώ και τώρα οι αντεργατικές ρυθμίσεις των ΠΝΠ. Απαλλαγή και κούρεμα χρεών για τα λαϊκά στρώματα» τονίζει η ανακοίνωση του ΚΚΕ καταλήγοντας:
«Οι εξελίξεις κάνουν ακόμη πιο αναγκαίο και ρεαλιστικό το δρόμο ριζικών αλλαγών στην οικονομία και την κοινωνική οργάνωση, που προβάλλει μέσα απ’ την πανδημία και τη χρεοκοπία του συστήματος. Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά την καπιταλιστική κρίση».