ΚΙΝΑΛ: Διακομματική συνεννόηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας
Tα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, η προστασία των υγειονομικών η στάση των τραπεζών και η κατάργηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είναι τα θέματα που σχολίαζει το Κίνημα Αλλαγής στον καθημερινό Ρυθμό Επικαιρότητας του κόμματος.
«Τα μέτρα θα κριθούν από το αποτέλεσμά τους και το αποτύπωμά τους στην αγορά εργασίας. Οι έλεγχοι για τη ρήτρα μη απόλυσης πρέπει να είναι διαρκείς. Η νέα κρίση δεν πρέπει να γίνει η αφορμή για το ξεχείλωμα της εργασίας και την εγκαθίδρυση της επισφάλειας ως βασικό μοντέλο απασχόλησης. Επισημαίνουμε ότι ο υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε σε συστάσεις προς τις τράπεζες, αντί να ανακοινώσει την αναστολή των πλειστηριασμών και την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, και την επέκταση της αναστολής των δόσεων για τα φυσικά πρόσωπα που είναι σήμερα ως 31-12- 2019» σημειώνει το ΚΙΝΑΛ και συνεχίζει: «Το οικονομικό επιτελείο δεν είπε κουβέντα για τους χιλιάδες δανειολήπτες που παλεύουν να ρυθμίσουν το δάνειό τους με τράπεζες και funds. Τα μέτρα για την τόνωση της ρευστότητας πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα και να μην επιβαρύνουν εκ νέου το τραπεζικό σύστημα». Στο παραπάνω πλαίσιο, το ΚΙΝΑΛ καλεί την κυβέρνηση να δείξει σθένος και αποφασιστικότητα, ώστε να μετατοπίσει το κέντρο λήψης αποφάσεων στην πολιτική. «Αν το επιλέξει, είναι βέβαιο ότι θα βρει συναίνεση και στήριξη από όλο το πολιτικό φάσμα. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η συγκρότηση και λειτουργία της διακομματικής επιτροπής για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό δίκαιο», σημειώνει.
Ταυτόχρονα το ΚΙΝΑΛ επικρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι στελέχη του ζητούν «την κατάργηση του μαξιλαριού ρευστότητας». Σύμφωνα με το Κίνημα, η πρόταση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν. «Όταν σήμερα τα επιτόκια δανεισμού της χώρας 'τραβούν την ανηφόρα', είναι κατανοητό το τι θα γίνει αν 'πούμε' στις αγορές ότι καταργούμε κάθε πρόβλεψη 'ασφάλειας' στην οικονομία. Και ποια αδιέξοδα θα δημιουργηθούν μεσοπρόθεσμα ιδιαίτερα αν η χώρα αντιμετωπίσει υφεσιακά φαινόμενα (λόγω της κρίσης). Το θέμα αυτό πρέπει να προσεγγίζεται με πολύ μεγάλη προσοχή και όχι λαϊκίστικα».
Για τη διακοπή των ελέγχων και στο υγειονομικό προσωπικό, «σε αντίθεση με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.», το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει πως πρόκειται για ολέθριο λάθος καθώς τα στελέχη του ΕΣΥ με συμπτώματα ίωσης, πρέπει να κάνουν τεστ αμέσως, ανεξάρτητα από την καραντίνα. «Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει την άμεση τροφοδοσία με αντιδραστήρια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πλασματικής εικόνας που οδηγεί σε εφησυχασμό. Ζητάμε από την πρώτη στιγμή αποφασιστικά μέτρα. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα, ότι αυτό που μετράει, είναι η πιστή εφαρμογή τους. Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εντείνουν τους ελέγχους. Ταυτόχρονα, φτάνουν από παντού φωνές αγωνίας για την κατάσταση των μονάδων Υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές και μικρά νησιά της χώρας. Έχει σχέδιο η κυβέρνηση, ή θα αφήσει τις μικρές κοινωνίες μόνες τους απέναντι στον ιό;» επισημαίνεται.
Τέλος, το Κίνημα Αλλαγής διαμαρτύρεται για την «συρρίκνωση» του κοινοβουλευτικού έλεγχου από την κυβέρνηση. «Ο περιορισμός του μόνου μέσου κοινωνικού ελέγχου προφανώς δεν έγινε λόγω κορωνοϊού αλλά με πρόφαση αυτόν» παρατηρεί στην ανακοίνωσή του.