Hellenic Cypriot Press Agency

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Παράρτημα ΙΕΚ στο Αργυρόκαστρο προτείνει ο Αμυράς!

Παράρτημα ΙΕΚ στο Αργυρόκαστρο προτείνει ο Αμυράς!

Τη δημιουργία παραρτήματος του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Ζίτσας ή Ιωαννίνων στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας προτείνει ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς με Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, για την ενίσχυση των δεσμών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με την Ελλάδα, καθώς και την υποστήριξη των Ελλήνων της Αλβανίας για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας που αριθμεί έως 300.000 μέλη σε 99 χωριά, χρειάζεται ένα εξελιγμένο εκπαιδευτικό σύστημα που θα δίνει τη δέουσα προσοχή και σεβασµό στις ιδιαιτερότητες των µελών της. Σημειώνεται ότι όποιες αλλαγές έχουν επιτευχθεί είναι απόρροια της πίεσης που ασκείται από την ελληνική κοινότητα.
Ο Γιώργος Αμυράς προτείνει χείρα βοηθείας με την ένταξη στον νέο Κανονισμό Λειτουργίας ΙΕΚ της χώρας μας της δυνατότητας λειτουργίας τμημάτων ΙΕΚ εκτός έδρας στη γειτονική χώρα.
Επισημαίνει τέλος ότι το ΙΕΚ Ζίτσας ή Ιωαννίνων μπορεί να στελεχώσει με διοικητικό προσωπικό ή αποσπασμένους εκπαιδευτικούς το παράρτημα στο Αργυρόκαστρο της γείτονος χώρας. Επίσης, οι εκπαιδευτές που θα επιλεγούν θα είναι από τον αξιολογικό πίνακα της περιφέρειας Ηπείρου και θα αφορά σε καταρτιζόμενους ομογενείς από την ευρύτερη περιοχή. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς εργασίας οι ειδικότητες που έχουν ζήτηση και άμεση επαγγελματική απορρόφηση είναι ενδεικτικά ο τομέας της μαγειρικής, της τυροκομίας, της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής και της ασφάλειας προσώπων και υποδομών.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:


Αθήνα, 26.11.2019
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «Δημιουργία παραρτήματος ΙΕΚ στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας»
Οι Έλληνες της Αλβανίας ή Βορειοηπειρώτες είναι Έλληνες που κατοικούν στη μειονοτική ζώνη της Αλβανίας, σε 99 χωριά και αναγνωρίζονται επίσημα από τη γείτονα χώρα ως Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι συγκεντρωμένο στο νότιο τμήμα της χώρας, στις περιοχές του βόρειου τμήματος της ιστορικής περιοχής της Ηπείρου. Το Αργυρόκαστρο, θεωρείται ένα από τα κέντρα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και στην πόλη υπάρχει ελληνικό προξενείο. Ο αριθμός των Ελλήνων της Αλβανίας εκτιμάται ότι είναι γύρω στις 200.000-300.000 ενώ 189.000 μέλη των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, που αριθμούν συνολικά 442.000, δηλώνουν ελληνικής καταγωγής.
Η παιδεία της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας αποτελεί ένα ξεχωριστό κοµµάτι του όλου εκπαιδευτικού συστήµατος της γειτονικής χώρας και παρά τα βήµατα εξέλιξης της παιδείας του αλβανικού κράτους, δεν έχει δοθεί η δέουσα προσοχή στον σεβασμό που απαιτείται στις ιδιαιτερότητες των µελών της κοινότητας αυτής.
Τα µέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας επιδεικνύουν πάντα το ζήλο για γνώση και πολιτισµό, ξέρουν να σέβονται και να τηρούν τους νόµους και δεν έχουν δηµιουργήσει ποτέ προβλήµατα στην κοινωνία και το κράτος. Αντιθέτως έχουν συμβάλλει δυναµικά στην πρόοδο και την εξέλιξη της χώρας. Η παιδεία της Μειονότητας παίζει καθοριστικό ρόλο όσον αφορά την εθνική ταυτότητα και τη δυνατότητα επιβίωσης της κοινότητας αυτής και όποιες αλλαγές έχουν επιτευχθεί είναι απόρροια της πίεσης που ασκείται από την ελληνική κοινότητα.
Προς αυτή την κατεύθυνση και προς ενίσχυση των δεσμών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με την Ελλάδα, καθώς και την υποστήριξη των Ελλήνων της Αλβανίας για ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας προτείνεται η δημιουργία παραρτήματος του Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) Ζίτσας ή Ιωαννίνων στο Αργυρόκαστρο της γείτονος χώρας. Το εν λόγω παράρτημα θα στελεχωθεί με διοικητικό προσωπικό από το ΙΕΚ Ιωαννίνων ή αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, οι εκπαιδευτές που θα επιλεγούν θα είναι από τον αξιολογικό πίνακα της περιφέρειας Ηπείρου και θα αφορά σε καταρτιζόμενους ομογενείς από την ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς εργασίας οι ειδικότητες που έχουν ζήτηση και άμεση επαγγελματική απορρόφηση είναι ο τομέας της μαγειρικής, της τυροκομίας, της αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής και της ασφάλειας προσώπων και υποδομών.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
  1. Θα εντάξετε στον νέο Κανονισμό Λειτουργίας των ΙΕΚ της χώρας μας τη δυνατότητα λειτουργίας τμημάτων ΙΕΚ εκτός έδρας σε γειτονική χώρα που να αφορά στην ελληνική μειονότητα;
  2. Θα προβείτε στις ενέργειες έγκρισης λειτουργίας παραρτήματος του Δημόσιου ΙΕΚ Ζίτσας ή Ιωαννίνων στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας;






Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, βουλευτής Ιωαννίνων