Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Ο κόσμος πρέπει να συγκρίνει πού είμαστε τώρα και πού ήμασταν χθες

Ο κόσμος πρέπει να συγκρίνει πού είμαστε τώρα και πού ήμασταν χθες


«Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή στην περιοχή, με ισχυρότερες από ποτέ συμμαχίες και ερείσματα και θα είναι ακόμα πιο ισχυρή και θα αισθάνονται ακόμα πιο ασφαλείς οι πολίτες αν σταματήσει η μικροπολιτική αντιπαράθεση και στα εθνικά θέματα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open.  Συνάντηση Αλ. Τσίπρα- Β. Βασιλικού
   Εν μέσω συνέχισης της τουρκικής προκλητικότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε ηχηρά μηνύματα, αναδεικνύοντας την παράμετρο των ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών, συνεργασιών και ερεισμάτων της Ελλάδας στην ΕΕ, την ευρύτερη περιοχή και στον διεθνή παράγοντα. Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε από τη σκοπιά της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής το ρόλο και τη σημασία που διαδραμάτισαν στη δημιουργία αυτών των νέων δεδομένων στήριξης της χώρας μας, οι κινήσεις σε σχέση με την επίλυση του Μακεδονικού και η στρατηγική που υπήρξε για το Κυπριακό, καθώς και οι τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην ευρύτερη περιοχή.

   Ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία στρέψει το γεωτρύπανο στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου, ο κ. Τσίπρας είπε πως έχει την εκτίμηση ότι δεν θα το κάνει και ταυτόχρονα διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό «ότι έχουμε σχέδιο και δεν θα τον αφήσουμε να το κάνει». Σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία και στηρίζει τις αποφάσεις της. Πρόσθεσε ότι είναι πάντα ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία και πως «αν κριθεί απαραίτητο και στρατηγικά επιβεβλημένο βεβαίως» και θα μιλήσει με τον Ρ. Τ. Ερντογάν, όμως «δεν είμαστε σε αυτή τη φάση αυτή τη στιγμή».
   Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το «ματς» μπορεί να γυρίσει στις εθνικές εκλογές και κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν «πού ήμασταν και πού είμαστε τώρα». Επιτέθηκε στο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη και στηλίτευσε ως ένδειξη φόβου την αποφυγή διεξαγωγής ντιμπέιτ μεταξύ τους. Παράλληλα, είπε ότι ο «υπαρκτός κίνδυνος» από μια επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές είναι ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο στις πολιτικές που ο λαός έζησε την περίοδο 2010-'14 και που θέλει να ξεχάσει.
   «Απομονωμένη, σε στρατηγικό αδιέξοδο η Τουρκία»
   Ο πρωθυπουργός είπε ειδικότερα πως όλα αυτά που βλέπουμε από την Τουρκία τις τελευταίες μέρες, την προκλητική συμπεριφορά, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, «δεν μας ξαφνιάζουν, τα περιμέναμε και γι' αυτόν τον λόγο δουλεύουμε τόσο καιρό για τις κατάλληλες συμμαχίες και τα κατάλληλα ερείσματα» (πλαίσιο τριμερών και πολυμερών συνεργασιών στην περιοχή, παρουσίαση με τον Κύπριο και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, του στρατηγικού σχεδίου) για τον EastMed). «Όλα αυτά έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον που οδηγούν την Τουρκία σε στρατηγικό αδιέξοδο», είπε και τόνισε πως οι αντιδράσεις αυτές από την πλευρά της Τουρκίας «δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας, είναι αποτέλεσμα της απόλυτης επιτυχίας της στρατηγικής και των συμμαχιών και συνεργασιών της Ελλάδας και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή».

    «Η Τουρκία δεν έχει συμμαχίες, αισθάνεται και είναι απομονωμένη στην περιοχή», είπε. «Βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να βλέπει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος- μέλος της ΕΕ, ότι δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι διμερές ζήτημα ούτε το Κυπριακό ούτε τα θέματα που αφορούν τα ενεργειακά ζητήματα και τους ενεργειακούς πόρους στην ευρύτερη περιοχή». Σημείωσε ότι το ίδιο ισχύει και για της ελληνοτουρκικές σχέσεις, και πως η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της Ευρώπης και τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι τα σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.
   Είπε ότι απώτερος στόχος των προκλητικών τουρκικών κινήσεων είναι να πουν ότι θέλουν μερτικό στους ενεργειακούς πόρους. «Όμως δεν βλέπουν την πραγματικότητα, η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, δεν βλέπουν ότι οι συσχετισμοί στην περιοχή έχουν αντιστραφεί, ότι το Ισραήλ είναι σύμμαχος της Ελλάδας και οι ΗΠΑ έχουν σαφέστερη θέση και ότι οι ενεργειακοί πόροι είναι της ΕΕ».
   «Έχουμε κλειδώσει συμμαχίες και ερείσματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς»
   Ερωτηθείς αν ανησυχεί για πιθανότητα θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, είπε πως μια τέτοια πιθανότητα είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι μια πιθανότητα που κάθε Έλληνας πρωθυπουργός κοιμάται και ξυπνάει με αυτή. Ως προς το πώς μπορεί να είναι κανείς προετοιμασμένος, σημείωσε πως το πρώτο είναι να έχει αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις και πως το προσωπικό όπως και η υποδομή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι άριστα. «Από αυτή την άποψη μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι», είπε και τόνισε πως «δεν αρκεί όμως μόνο αυτό, πρέπει κανείς να ενισχύει και τις στρατηγικές του κινήσεις, να κάνει συμμαχίες, να δημιουργήσει ερείσματα και δεδομένα ώστε να αποτρέψει τον γείτονα από οποιεσδήποτε τέτοιες σκέψεις και βλέψεις, γιατί πρέπει να σκεφτεί και τις συνέπειες που θα έχει». Παρέπεμψε ως προς αυτό στην «πολύ σκληρή απάντηση από το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ», την ομόθυμη καταδίκη της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, τις χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής με την πιθανότητα συγκεκριμένων μέτρων αν η Τουρκία συνεχίσει την προκλητική συμπεριφορά. Συγκρίνοντας τη σημερινή κατάσταση με το 1996, είπε ότι τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε μετά το επεισόδιο να βγει να ευχαριστήσει τις ΗΠΑ χωρίς να έχουν κάνει κάτι ουσιαστικό για να το έχουν αποτρέψει και πως και η ΕΕ είχε κρατήσει μια στάση «βρείτε τα». Σήμερα, συνέχισε, «έχουμε μια πάρα πολύ σκληρή απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πολύ σθεναρή στάση από την ΕΕ». Τόνισε επίσηςι πως η ομόθυμη καταδίκη εκ μέρους των 7 της Συνόδου του Νότου στη Μάλτα (ενός σχήματος έμπνευσης του ίδιου με τον Φρ. Ολάντ) έδωσε το έναυσμα να συνεχίσει η ΕΕ με παράλληλες αποφάσεις. «Έχουμε κλειδώσει συμμαχίες και ερείσματα που μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς», προσέθεσε.

   «Δεν φοβηθήκαμε να διαχειριστούμε το Μακεδονικό, πήραμε το κόστος για να γίνει η Ελλάδα πιο δυνατή»
   Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το Κυπριακό και η επίλυση της διαφοράς με τους βόρειους γείτονες μας ήταν δυο βασικά ζητήματα «που δεν φοβηθήκαμε να διαχειριστούμε, προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων».
   Αναφερθείς ειδικότερα στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε πως θεωρεί ότι «σήμερα και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης και αυτός που με βαρύ συναισθηματικό φορτίο βρέθηκε να έχει ένα σφίξιμο στο στομάχι με τη λύση του Μακεδονικού, καταλαβαίνει πόσο επωφελής ήταν για την πατρίδα μας αυτή η επίλυση, όταν ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται ανατολικά και όχι βόρεια και πόσο μέσα από αυτή την επίλυση καταφέραμε και να δημιουργήσουμε σε όλο τον διεθνή παράγοντα την εικόνα ότι δεν είμαστε χώρα- σκαντζόχοιρος». «Δεν είμαστε χώρα που θέλουμε να καταπιέζουμε τους άλλους, αλλά ανοικτοί σε λύσεις, θέλουμε το διεθνές δίκαιο, την κυριαρχία μας και απέναντι στην Τουρκία δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω», σημείωσε, προσθέτοντας ότι στα βόρεια σύνορά μας τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας δεν τον επιτηρούν τουρκικά F16 αλλά πολεμικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Όλα αυτά τα έχουν καταλάβει όλοι τώρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός εστιάζοντας σε «αυτή τη στρατηγική μας κίνηση να πάρουμε το κόστος προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων, για να γίνει η Ελλάδα πιο δυνατή, να αποκτήσουμε μεγαλύτερα ερείσματα στην ΕΕ και στον διεθνή παράγοντα». «Λοιδορηθήκαμε γι' αυτό. Θα τα γράψει η ιστορία κάποια στιγμή», είπε.
   Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε για μικροπολιτική στάση τα κόμματα και για μέγιστη υποκρισία να μιλούν για προδοτική συμφωνία και τώρα πριν από τις εκλογές να λένε ότι αν εκλεγούν θα επιτηρούν την «προδοτική» κατά τα άλλα συμφωνία. «Δεν πρέπει τα εθνικά θέματα να μπουν στη ζυγαριά της προεκλογικής αντιπαράθεσης, αλλά να υπάρξει ομοψυχία και ομοφωνία σε αυτή την εθνική γραμμή, ανέφερε».
   Είπε γενικότερα πως σε όλες τις κρίσιμες στιγμές ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς και ότι ο ΥΠΕΞ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία τούτες τις μέρες και συνεπώς δεν υπάρχει το έλλειμμα επικοινωνίας που καταλογίζεται στην κυβέρνηση. «Να μας λένε ότι είναι δραματοποίηση να συνεδριάζουν τα κυβερνητικά όργανα μάλλον είναι εκτός τόπου και χρόνου, άρα είναι δραματοποίηση και η στάση της ΕΕ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ», σχολίασε δηκτικά.

   Ο πρωθυπουργός σημείωσε για το Κυπριακό ότι «διαχειριστήκαμε έναν δεύτερο σημαντικό γύρο επίλυσης μετά το σχέδιο Ανάν» και πως «η στρατηγική μας δεν ήταν να αφήσουμε τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά να αναδείξουμε ως κυρίαρχο θέμα στη λύση του Κυπριακού, το θέμα των εγγυήσεων και των στρατευμάτων». Είπε ότι αυτή ήταν μια νέα στρατηγική που έδωσε τη δυνατότητα σε όλη τη διεθνή κοινή γνώμη να κατανοήσει ότι η μη επίλυση του Κυπριακού οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία «συνεχίζει να θέλει να έχει το πόδι της βαθιά ριζωμένο στο νησί αυτό με στρατεύματα και να θέλει τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων». «Καταλήξαμε σε αδιέξοδο εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης της τουρκικής πλευράς», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό έδωσε πόντους για τον διεθνή παράγοντα και στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
   Στο τέλος κέρδισε... η Λίβερπουλ
   «Είναι τελείως διαφορετική αυτή η κάλπη, γιατί τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας», είπε ο κ. Τσίπρας επιχειρηματολογώντας ότι μπορεί να συμβεί η ανατροπή από τις ευρωεκλογές. Μιλώντας με ποδοσφαιρικούς όρους, παρέπεμψε στους πρόσφατους αγώνες μεταξύ Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ, όταν όλοι θεώρησαν πως με το 3-0 υπέρ της Μπαρτσελόνα στο πρώτο ματς όλα τελείωσαν. «Κι όμως Λίβερπουλ έβαλε 4 γκολ και το γύρισε», πρόσθεσε, για να τονίσει πως στο ποδόσφαιρο, στην πολιτική και τη ζωή ανατροπές υπάρχουν. Είπε ότι δεν είναι αδύνατο να συμβεί η ανατροπή, όμως είναι μια η προϋπόθεση: να το πιστέψει ο κόσμος που θα έρθει στην κάλπη. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 24% στις ευρωκάλπες γιατί ένας κόσμος ήθελε να δείξει τη δυσαρέσκεια του, καθώς, ενώ πιστώνει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο, έκανε και λάθη και παραλείψεις και ίσως να μην την οδήγησε στην έξοδο νωρίτερα. «Όμως τώρα έχει να συγκρίνει πού είμαστε τώρα και πού ήμασταν τότε».
   «Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει το ντιμπέιτ γιατί ίσως κάτι φοβάται»
   Ο πρωθυπουργός στηλίτευσε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μην δεχτεί ντιμπέιτ μεταξύ τους, ιδιαίτερα ενώ πριν από τις ευρωεκλογές έλεγε ότι «στις εθνικές θα γίνουν όσα ντιμπέιτ θέλει ο κ. Τσίπρας». «Επιλέγει τώρα να αρνηθεί την ευθεία αντιπαράθεση. Ίσως κάτι φοβάται, όμως το να αρνείσαι την αντιπαράθεση δίνει στους πολίτες αίσθηση αδυναμίας», «κάνει λάθος και για τη δική του στρατηγική», ανέφερε.

   Θύμισε ότι ντιμπέιτ έκαναν μεταξύ τους οι κ.κ. Σημίτης-Καραμανλής, Καραμανλής-Παπανδρέου, και ο ίδιος με τον κ. Μεϊμαράκη. «Αυτά βοήθησαν τη δημοκρατία και τον διάλογο. Οι μόνοι που αρνήθηκαν ήταν ο Αντ. Σαμαράς και ο κ. Μητσοτάκης. Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι ένα δείγμα της ταύτισης απόψεων και του χαρακτήρα των δύο πολιτικών», σχολίασε και πρόσθεσε σκωπτικά ότι ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια με τα άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα δίπλα και πως «και σε αυτή την αντιπαράθεση των 5 εγώ προτείνω να μην είναι παράλληλοι μονόλογοι».
   «Το πρόγραμμα Μητσοτάκη έχει κάποια σημεία αιχμής ιδιαίτερα αποκρουστικά για τη μεγάλη μερίδα των πολιτών»
   Ο κ. Τσίπρας είπε πως το πολιτικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη έχει πολύ μεγάλες αντιφάσεις και κάποια σημεία αιχμής που όταν αποσαφηνιστούν γίνονται ιδιαιτέρως αποκρουστικά για μεγάλη μερίδα πολιτών. Κάποια από αυτά, σχολίασε, του ξέφυγαν, μιλώντας ειδικότερα για τη θέση περί μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις από το Δημόσιο, την «εμμονή του για επιθετική πολιτική στις εργασιακές σχέσεις όπου του ξέφυγε η 7ημερη εργασία». «Δεν θέλει διάλογο σε αυτά γιατί θέλει να πάει ασφαλής, όπως λένε οι επικοινωνιολόγοι, στις εκλογές». Τον κατηγόρησε ότι λέει γενικότητες για μείωση φόρων, ότι αυτές κοστίζουν 1,5 δισ. και θα ευνοήσουν μόνο τους πλούσιους, δηλαδή, είπε, όσο όλο το πακέτο ελαφρύνσεων που έφερε η κυβέρνηση και που αφορά το σύνολο της κοινωνίας.
   Επισήμανε ότι τα προγράμματα που παρουσιάζονται θα κινηθούν σε δεδομένο πλαίσιο της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας και πως ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, ότι μίλησε για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις και για το '19 και για το '20.
   «Εμείς έχουμε καταθέσει ένα σχέδιο που λέει ότι όλοι πέρασαν δυσκολίες έως εδώ, αλλά καταφέραμε κάτι που δεν ήταν αυτονόητο το '15, να βγούμε από τα μνημόνια -και όλοι μαζί χωρίς να μείνει κανείς μόνος του αβοήθητος- και τώρα είναι ώρα να ελαφρύνουμε αυτούς που έβαλαν μεγαλύτερη πλάτη να πάει το κάρο μπροστά. Η άλλη πλευρά λέει μειώσεις φόρων γενικόλογα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.
   «Γιατί δεν τα έκαναν αυτά όταν κυβερνούσαν;», είπε για τη ΝΔ και σχολίασε πως όταν λέει εκείνη πως τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις θα βρεθούν από περικοπή δαπανών, σημαίνει ότι οι δαπάνες είναι οι μισθοί, συντάξεις, ο προϋπολογισμός για την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος και τα επιδόματα (αλληλεγγύης, αναπηρίας, οικογενειακό, στέγης). «Ποια απ' όλα αυτά τα επιδόματα θα περικοπούν;», αναρωτήθηκε.
   «Δεν έφεραν ούτε μια σοβαρή επένδυση»
   «Αυτοί που μιλάνε για μειώσεις φόρων και επενδύσεις, όταν ήταν κυβέρνηση είχαν τρελάνει το λαό στους φόρους (83% της συνολικής φορολογίας) που του επέβαλαν και δεν έφεραν ούτε μια σοβαρή επένδυση», είπε. Αντίθετα, συνέχισε, το 2018 η Ελλάδα είχε ρεκόρ δεκαετίας ξένων άμεσων επενδύσεων. «Εκεί που μας χρωστάγανε, θα μας πάρουν και το βόδι», σχολίασε για την αναφορά του κ. Μητσοτάκη περί άμεσου ξεμπλοκαρίσματος της επένδυσης του Ελληνικού εφόσον γίνει πρωθυπουργός. Είπε ότι το θέμα υπάρχει από το 2006 και βρίσκεται μόνο τώρα στο τέλος του και αυτό διότι, όπως είπε, η κυβέρνηση βρήκε μια προβληματική για το δημόσιο σύμβαση, την άλλαξε, την κύρωσε, έλυσε όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες «και τώρα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης ενώ ξέρει ότι είναι στο τέλος και λέει ότι θα το πιστωθεί».
   «Κανείς πια δεν μπορεί να βγάλει κίτρινες κάρτες στην Ελλάδα, η χώρα είναι εκτός μνημονίων»
   Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι όλα όσα εξήγγειλε και εφαρμόζει η κυβέρνηση είναι απολύτως εντός του δημοσιονομικού περιθωρίου και των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας.
   Πρόσθεσε δε, ότι η ΕΕ έχει ευθύνη γιατί υποεκτιμούσε μέχρι τώρα τις αποδόσεις των θετικών μέτρων. Ανέφερε ότι δεν υπάρχουν «κίτρινες κάρτες» από την Κομισιόν γιατί η Ελλάδα έχει βγει από τα μνημόνια. «Καμία κίτρινη κάρτα, έχουμε βγει από το μνημόνιο», η Ελλάδα υπόκειται στις δεσμεύσεις όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όμως στο βαθμό που καταφέρνει τους στόχους, δεν μπορεί κανείς να σηκώσει κίτρινη κάρτα, ανέφερε.
   Είπε ότι οι φωνές που ακούστηκαν το βράδυ όταν ανακοίνωσε θετικά μέτρα στο Ζάππειο, ήρθαν από τον κ. Βέρμπερ, «στενότατο φίλο του κ. Μητσοτάκη που είναι γνωστός για την εμμονή του στην επιθετική λιτότητα» και σχολίασε πως η αναφορά του ότι οι παροχές της κυβέρνησης είναι με λεφτά των Ευρωπαίων, δηλαδή ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού είναι λεφτά των Ευρωπαίων, «είναι η μεγαλύτερη προσβολή που έχουμε ακούσει από την εποχή του Σόιμπλε».
   Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ο Γιάννης Στουρνάρας έχει πέσει έξω σε όλες του τις προβλέψεις και πρόσθεσε ότι συγχέει τον θεσμικό του ρόλο με τις πολιτικές του απόψεις. «Παίρνει το αποτέλεσμα του πρώτου τετραμήνου και κάνει προβολή πολλαπλασιάζοντας το επί τρία», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν στέκει σε καμία λογική και είναι κάτι που ξέρουν ακόμα και τριτοετείς φοιτητές της ΑΣΟΕ.
   «Υπαρκτός ο κίνδυνος επιστροφής στις μνημονιακές πολιτικές, αν κερδίσει η ΝΔ»
   Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι κ.κ. Βέμπερ και Ρέγκλινγκ που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια και έχουν την ίδια ιδεολογική προσέγγιση με τον κ. Μητσοτάκη, δεν λένε τυχαία αυτά που λένε και ότι «και ο κ. Στουρνάρας δεν τα λέει τυχαία αυτά, είναι σε συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη».
   Σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι «επειδή ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι αυτά που λέει περί μειώσεων φόρων είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα, ο υπαρκτός κίνδυνος είναι την επομένη εκλογών, αν δεν υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή (με επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ), να έχουν έτοιμο ένα κοστούμι κομμένο και ραμμένο για να επιστρέψουμε πάλι σε πολιτικές που ζήσαμε το 2010 έως το 2014 και που ο λαός δεν θέλει να ξαναζήσει».
   «Προκλητικό να μιλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για σκευωρία στην υπόθεση της Novartis»
   Είναι προκλητικό να μιλά ο κ. Μητσοτάκης για σκευωρία στην υπόθεση της Novartis, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και εξήγησε ότι πρόκειται για σκάνδαλο που προέκυψε από διεθνείς έρευνες. Πρόσθεσε ότι η υπόθεση είναι ευθύνη της δικαιοσύνης να φτάσει μέχρι το κόκαλο. «Εγώ δεν ήμουν ούτε είμαι από αυτούς που θα απειλήσω ή θα εκφοβίσω, ακριβώς γιατί δεν έχω κανένα άγχος, αλλά έχουν αυτοί που ερευνώνται».
   Είπε ότι δεν είναι ο ίδιος εκείνος που θα πει αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων και πως αυτό το ερευνά η δικαιοσύνη. Σχολίασε όμως ότι η χώρα δεν εξόκειλε στα βράχια έτσι απλά, δεν έγινε «μία» στραβοτιμονιά. «Δεν είναι αρμοδιότητα των κομμάτων αλλά της δικαιοσύνης που πρέπει απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της, αλλά όχι και να μας μιλάνε για σκευωρία», είπε.