Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Η καλή πορεία της οικονομίας, που μόνο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί, θα φέρει καλύτερες ημέρες για τους πολίτες.-

14 Μαΐου 2019
Η καλή πορεία της οικονομίας, που μόνο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί, θα φέρει καλύτερες ημέρες για τους πολίτες.-





Εμβληματικό χαρακτήρισε το Σχέδιο Νόμου για την ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων η Βουλευτής Μεσσηνίας Παναγιώτα Κοζομπόλη. Τόνισε ότι έρχεται προς ψήφιση, αφού προηγουμένως έχουν νομοθετηθεί και υλοποιούνται όλες οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, και η αντιπολίτευση αντί να συμβάλει στη διαμόρφωσή του, επαναλαμβάνει μονότονα,"πήρατε 10 και γυρίζετε ένα", "εξαφανίσατε τη μεσαία τάξη" και ότι δήθεν, μετά από 5 χρόνια επιστρέφουμε στο σημείο που ήμασταν το 2014!
Η παρούσα κυβέρνηση δεν πήρε από τους Έλληνες πολίτες. Βρήκε μια χρεοκοπημένη χώρα, με τα ταμεία άδεια μετά από 12 οριζόντιες περικοπές στους μισθούς και συντάξεις, επιβολή μέτρων 65 δις, και συνολική μείωση του ΑΕΠ κατά 25%. Η δήθεν επιστροφή στο 2014 υποτιμά τη νοημοσύνη μας.
Η 5η αξιολόγηση δεν είχε κλείσει, ούτε επρόκειτο να κλείσει. Το επιτόκιο δανεισμού ανερχόταν σε 10%, 140 δις είχαν μεταναστεύσει από τις ελληνικές τράπεζες στο εξωτερικό και η ανεργία προσέγγιζε το 28%. Η δε ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 0,3% , έναντι πρόβλεψης για 2,7%. Είναι ύβρις, να παρουσιάζεται η πρόβλεψη για ανάπτυξη, που διαψεύσθηκε παταγωδώς, ως η πραγματοποιηθείσα ανάπτυξη, το 2014.
Τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν υπό κατάρρευση με έλλειμμα 1,1 δις και 400 χιλ. συντάξεις απλήρωτες, για τις οποίες μάλιστα δεν υπήρχε πρόνοια κονδυλίων για την εξόφλησή τους.
Σήμερα, υπολείπονται 40.000 κύριες συντάξεις, 45.000 επικουρικές και 90.000 εφ' άπαξ παροχές, ενώ έχουν δοθεί 850.000 συνολικά παροχές.
Η πορεία της οικονομίας επιτρέπει τη λήψη μέτρων ανακούφισης και αποκατάστασης αδικιών. Από τα 6.5 δις μέτρων που συνολικά πήρε αυτή η κυβέρνηση, ήδη σήμερα επιστρέφει 1,1 δις. Ενώ ήδη επαναθεμελιώσαμε το κοινωνικό κράτος, ανατάξαμε τον τομέα της υγείας, ενισχύοντας και θωρακίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του, επιτρέψαμε την πρόσβαση σ' αυτό σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας και εισάγουμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την φιλοσοφία της πρόληψης. Παράλληλα δημιουργήσαμε ταμειακά αποθέματα 31 δις, που επιτρέπουν να ασκήσουμε πολιτικές υπέρ των πολλών, που σήκωσαν το βάρος της κρίσης.
Η κ. Κοζομπόλη χαρακτήρισε παροχολογία το 500άρικο που έδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου το φθινόπωρο του 2014 και την σχετική δαπάνη την ενέγραψε στον προϋπολογισμό του 2015!
Αντίθετα ο νόμος που ψηφίζεται, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για την 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και την ενέργεια, είναι μέρος ενός σχεδίου, που έχει εκπονήσει αυτή η κυβέρνηση, με ασφάλεια για τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Αποβλέπει στην ανακούφιση των ασφαλισμένων, στην προστασία της εργασίας, στην ανάκτηση και διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και στη διευκόλυνση των οφειλετών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και το Ελλ. Δημόσιο.
Οι διατάξεις που αφορούν στην ρύθμιση των οφειλών των ασφαλισμένων, δεν είναι μια τεχνική διακανονισμού του χρέους. Για όλες τις οφειλές των μη μισθωτών, που δημιουργήθηκαν μέχρι 31-12-2018, γίνεται επανυπολογισμός της οφειλής, ώστε να υπολογιστούν, με τις χαμηλότερες εισφορές του νόμου 4387/2016, αλλά και να αφαιρεθούν ποσά που υπολογίσθηκαν αχρεωστήτως. Οι ασφαλισμένοι τελειώνουν οριστικά με τα βάρη του παρελθόντος. Είτε αυτά δημιουργήθηκαν από το προηγούμενο ανορθολογικό σύστημα, είτε γιατί συρρικνώθηκε το εισόδημά τους και απεγκλωβίζονται 80.000, ασφαλισμένοι που δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν.
Εμβληματική είναι η διάταξη με την οποία ρυθμίζεται η σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου. Εδώ φαίνεται ο στρατηγικός σχεδιασμός αυτής της κυβέρνησης. Για την ρύθμιση ενός τεράστιου χρέους, που δημιούργησαν προηγούμενες κυβερνήσεις, ψηφίστηκε κατ' απαίτηση των δανειστών, ένα όντως δύσκολο μέτρο, για τις συντάξεις χηρείας. Όμως δεν χάθηκε ο στόχος. Πριν την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, αυτό διορθώθηκε.
Προβλέπεται η αιτιολογημένη απόλυση και θεσπίζονται κυρώσεις για την παραβίαση της διάταξης. Εισάγονται διατάξεις για να την θωράκιση της πλήρους απασχόλησης με καθαρούς κανόνες για την μερική απασχόληση, ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα να παρουσιάζεται το 8ωρο, ως μερικής απασχόλησης εργασία, ενώ θεσπίζεται άδεια φροντίδας τέκνου αναπληρωτών εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ.
Εισάγονται διατάξεις για την υγεία και ασφάλεια μια μεγάλης μερίδας εργαζομένων, που εργάζονται με μεγάλο κίνδυνο: Οι εργαζόμενοι για την μεταφορά φαγητού, ταχυδρομικών υπηρεσιών κλπ, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με μοτοσικλέτα ή ποδήλατο.
Ακόμη στο παρόν σχέδιο νόμου, φαίνεται η σταθερή βούληση για την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Τέλος η Βουλευτής χαρακτήρισε εμπαιγμό την τροπολογία της ΝΔ, για την τη μη μείωση του αφορολόγητου. Η ΝΔ γνωρίζει ότι είναι μέτρο ψηφισμένο στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης και μόνο με διαπραγματεύσεις και των δύο μερών και βεβαίως με την καλή πορεία της οικονομίας, μπορεί να τροποποιηθεί.
Η καλή πορεία της οικονομίας, που μόνο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί, θα φέρει με ασφάλεια καλύτερες ημέρες για τους πολίτες.-

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ [ΒΟΥΛ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ΣΥΡΙΖΑ]