Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στα dikaiologitika.gr και στο δημοσιογράφο Μ. Σιάρκο

Συνέντευξη της Ράνιας Σβίγκου, εκπροσώπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στα dikaiologitika.gr και στο δημοσιογράφο Μ. Σιάρκο


«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη που θα θεμελιώνεται στην προάσπιση και επέκταση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, την ανάσχεση της λιτότητας, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη»

Καλησπέρα, η Συμφωνία των Πρεσπών πέρασε, δημιουργήθηκε νέα πλειοψηφία στην Βουλή ωστόσο, δημιουργήθηκαν έντονες αντιδράσεις. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση ανέλαβε να κλείσει ένα χρόνιο ζήτημα ενώ γνώριζε ότι θα ζημιωθεί;
Πράγματι, θα μπορούσε και η σημερινή κυβέρνηση, όπως όλες οι προηγούμενες, τις τελευταίες δεκαετίες, να αρχίσει μια διαπραγμάτευση, για το θεαθήναι, και τελικά να κληροδοτήσει το ζήτημα στους επόμενους. Αυτή θα ήταν, για κάποιους, η πιο ανέξοδη λύση. Ποιος θα μας κατηγορούσε; Εμείς, όμως, δεν είμαστε σαν τους άλλους. Εκμεταλλευθήκαμε την ευνοϊκή συγκυρία της ύπαρξης, στη γειτονική χώρα, μιας κυβέρνησης η οποία, κι αυτή, αναζητούσε μια βιώσιμη λύση, και, σεβόμενοι απολύτως την εθνική γραμμή, προχωρήσαμε στην επίλυση άλλου ενός λιμνάζοντος ζητήματος.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα τολμηρό και αναγκαίο βήμα, τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και ως τέτοιο χαιρετίστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Είναι ένα τολμηρό βήμα, διότι διακινδυνεύσαμε την κυβερνητική πλειοψηφία, και δεν φοβηθήκαμε το, όποιο, πρόσκαιρο, πολιτικό κόστος.
Είναι, όμως, και μια αναγκαία συμφωνία, με την οποία κλείνει, επιτέλους, ένα ζήτημα που δέσμευε κρίσιμο πολιτικό κεφάλαιο από την εξωτερική μας πολιτική, πυροδοτούσε εθνικιστικές εξάρσεις κι από τις δυο πλευρές των συνόρων, αποτελούσε εμπόδιο για την ειρηνική συνύπαρξη των βαλκανικών κρατών. Τα πολύπλευρα οφέλη από τη Συμφωνία θα φανούν άμεσα, ιδιαίτερα στην οικονομία της Βόρειας Ελλάδας. Κι όσο περνά ο καιρός, οι όποιες ανησυχίες των καλοπροαίρετων πολιτών θα διαψευστούν.
Όσο για τη ΝΔ, στην οποία, και σε αυτό το ζήτημα, τον τόνο έδωσε η ακροδεξιά της συνιστώσα, με επικεφαλής τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη, η κινδυνολογία και η σκόπιμη παραπληροφόρησή της έχουν ήδη πέσει στο κενό. Το μόνο που κατάφερε είναι να κάνει ακόμα πιο έκδηλη την πολιτική, κοινωνική, αξιακή, ιδεολογική διάκριση δυο πόλων στην εσωτερική πολιτική σκηνή, του αριστερού και προοδευτικού πόλου, με επίκεντρο τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτόν της συντήρησης, με πρωταγωνιστή τη ΝΔ. Όσο για το ΚΙΝΑΛ, τα όσα επακολούθησαν της συμφωνίας, είναι ενδεικτικά της αποσυσπείρωσής του εξαιτίας της αδιέξοδης και ανεύθυνης συμπόρευσής του με τη ΝΔ.

Στην πρόσφατη ΚΕ συζητήσατε διεξοδικά για τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου. Τι άλλες πρωτοβουλίες θα πάρετε προς αυτήν την κατεύθυνση; Επιπλέον, στελέχη του ΚΙΝΑΛ σας κατηγορούν ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο διεμβολισμού τους. Τι απαντάτε;
Αυτό που τέθηκε στον πυρήνα του προβληματισμού μας είναι το μέλλον της Ευρώπης, με το βλέμμα στραμμένο στις επικείμενες ευρωεκλογές οι οποίες είναι οι πιο κρίσιμες των τελευταίων ετών. Απέναντι στην κυριαρχία ενός απάνθρωπου νεοφιλελευθερισμού, και μιας επέλασης του εθνικισμού, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, σε όλο και περισσότερες χώρες, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός αριστερού, προοδευτικού μετώπου, που θα θέσει στο επίκεντρο τις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας των πολιτών, και θα ανακόψει την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών δικαιωμάτων, των δημοκρατικών αξιών. Ένα νέο, κοινωνικό συμβόλαιο, που θα θεμελιώνεται στην προάσπιση και επέκταση των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, την ανάσχεση της λιτότητας, τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, είναι επείγον κι απαραίτητο, στις μέρες μας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω είναι εφικτά, με τη σύγκλιση δυνάμεων από την Αριστερά, από τα κινήματα, από το χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας που αποδεσμεύεται από το νεοφιλελευθερισμό, καθώς και από τους Πράσινους.
Δεν πρόκειται ούτε για προσπάθεια διεμβολισμού, ούτε για μεταγραφές. Φαίνεται ότι η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, σε αντίθεση με μια μεγάλη μερίδα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, δεν ενδιαφέρεται για ένα προοδευτικό μέτωπο, διότι έχει αποφασίσει τη συμπόρευση με την ΝΔ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη, με τον άγριο νεοφιλελευθερισμό της ιδιωτικοποίησης των πάντων, με την ακροδεξιά ρητορική. Δεν γίνεται, όμως, και να στοιχίζεσαι με τη Δεξιά, και να θεωρείς ότι είσαι ο πολιτικός εκπρόσωπος του προοδευτικού χώρου. Αυτό το αντιλαμβάνονται πρωτίστως οι κεντροαριστεροί και προοδευτικοί πολίτες που στήριξαν στο παρελθόν το ΚΙΝΑΛ.
Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια συνεννόησης, προγραμματικής σύγκλισης και συμμαχίας με εκείνες τις δυνάμεις που πιστεύουν στην αναγκαιότητα εφαρμογής αριστερών, οικολογικών και προοδευτικών πολιτικών τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα. Η μάχη των ευρωεκλογών θα είναι ένας πρώτος κρίσιμος σταθμός αυτής της συνάντησης. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το αίτημα των καιρών.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ότι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβρη. Ωστόσο, διάφοροι υπουργοί εμφανίζονται έτοιμοι για εκλογές και τον Μάιο. Πόσο πιθανό θεωρείτε να στηθούν κάλπες τον Μάιο;
Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, και τότε οι πολίτες θα έχουν την ευκαιρία να κρίνουν και να συγκρίνουν,όχι μόνο τα πεπραγμένα της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων, αλλά και τα δύο ριζικά διαφορετικά σχέδια για την προοπτική της χώρας. Τότε, θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, την προστασία και ενδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ανασυγκρότηση του κράτους πρόνοιας, την ισχυροποίηση της δημόσιας, δωρεάν υγείας και παιδείας, ή αν θέλουν την ιδιωτικοποίηση των πάντων, υγεία και παιδεία για τους λίγους, ένα ασφαλιστικό σύστημα Πινοσέτ, και τόσα άλλα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη.

Μια από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις ήταν και η πάταξη της διαφθοράς. Θεωρείτε πως θα πληρώσουν τελικά οι υπαίτιοι για το «πάρτι» στην Υγεία; Τι απαντάτε στην αντιπολίτευση που σας κατηγορεί για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.
Η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής ήταν και παραμένει βασική μας έγνοια. Άλλωστε, ακριβώς επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό από τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα, το οποίο δεν ενεπλάκη ποτέ σε σκάνδαλα, είναι και το μόνο κόμμα που πολέμησε τη διαφθορά και πολεμήθηκε από τη διαπλοκή.. Όλες οι μεγάλες υποθέσεις βρίσκονται πλέον στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία, έχει αφεθεί απερίσπαστη, χωρίς παρεμβάσεις και πιέσεις, να επιτελέσει το έργο της. Ας μη μιλούν για παρεμβάσεις όσοι καταστρατήγησαν κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών, όταν κυβερνούσαν. Όσοι ακόμα και σήμερα επιτίθενται σε λειτουργούς της δικαιοσύνης. Οι πολίτες διαθέτουν και γνώση και μνήμη.
Άλλωστε, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που με μια σειρά θεσμικών του παρεμβάσεων θωρακίζει τον τομέα του φαρμάκου και των προμηθειών και συνολικά το δημόσιο σύστημα υγείας, ενισχύει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ώστε να μην υπάρξει ξανά κανένα περιθώριο για σπατάλη και διαφθορά.

Ο τελευταίος ανασχηματισμός έφερε νέα πρόσωπα στο κυβερνητικό σχήμα αλλά προκάλεσε και αντιδράσεις εντός του κόμματος. Θεωρείτε ορθό το άνοιγμα στην κεντροαριστερά;
Η συνάντηση με τον προοδευτικό χώρο δεν είναι κάτι πρόσφατο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάτι ευκαιριακό. Να σας θυμίσω ότι, ήδη από το 2012, ένα μεγάλο μέρος κεντροαριστερών πολιτών, εγκατέλειψε το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ κι έκανε το τολμηρό βήμα της συνάντησης μαζί μας, διότι αντιλήφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τις προσδοκίες, τις αγωνίες και τις ανάγκες του. Αυτήν ακριβώς τη σύγκλιση με δυνάμεις του αριστερού και προοδευτικού χώρου συνεχίζουμε, η οποία οφείλει να θεμελιώνεται, πάντα, στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας και να έχει ένα ισχυρό πολιτικό στίγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται σε αυτό το διάλογο ως μια δύναμη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με τις δικές της ιδέες και αναφορές, τη δική της ιστορία. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κεντροαριστερός, ούτε η κεντροαριστερά θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά πιστεύουμε πραγματικά ότι υπάρχει κοινό έδαφος για συνεργασίες και συγκλίσεις, ότι μπορούν να δοθούν κοινές απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις της μεταμνημονιακής περιόδου από μια συμπαράταξη ευρύτερων δυνάμεων.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
7/03/2019