Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Μύθος τα περί κατάργησης του ΙΓΜΕ



Μύθος τα περί κατάργησης του ΙΓΜΕ
 
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
Δικηγόρος - Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α


6 Μαρτίου 2019

Η μισή αλήθεια ισοδυναμεί με ψέμα και αυτό συμβαίνει με όσα  διακινούνται μέσω δημοσιευμάτων,  περί κατάργησης του ΙΓΜΕ και καταπάτησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Το Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά αναβαθμίζεται με τη σύσταση  διαδόχου σχήματος  με την επωνυμία "Ελληνική Αρχή Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών" (ΕΑΓΜΕ).
Το μέχρι σήμερα θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου λειτουργεί το ΙΓΜΕ, είναι απαρχαιωμένο και χωρίς εξέλιξη από την δεκαετία του 1970, με αποτέλεσμα ο αρμοδιότητές του να είναι παρωχημένες, γνωμοδοτικές και να περιορίζονται στην αποτύπωση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, η δομή εκσυγχρονίζεται κατά τα πρότυπα των ευρωπαϊκών γεωλογικών φορέων. Η νέα Αρχή (ΕΑΓΜΕ), αναλαμβάνει, για λογαριασμό του κράτους ρυθμιστικό, εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο σε ζητήματα γεωλογικών κινδύνων, καταστροφών από πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.ά, προστασίας του περιβάλλοντος, όπως έλεγχο ποιότητας υπεδάφους και υπογείων υδάτων και έλεγχο των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων στο υπέδαφος της Ελλάδας. Η νέα αρχή αναλαμβάνει, όχι μόνο την αποτύπωση, αλλά και την ανάπτυξη της πληροφορίας του κράτους σε ορυκτά μέταλλα , καθώς και την κεντρική καταγραφή όλων των υδρογεωτρήσεων.
Οι εργαζόμενοι του ΙΓΜΕ διασφαλίζονται πλήρως, με διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, με την ίδια έννομη σχέση και την ένταξη τους σε τακτικές οργανικές θέσεις της νέας Αρχής. Αναγνωρίζεται ο χρόνος προϋπηρεσίας για την μισθολογική και βαθμολογική κατάταξη, καθώς προβλέπεται και μισθολογική προστασία με διατήρηση και μεταφορά της προσωπικής διαφοράς.


Επομένως, η νέα αρχή αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τον εργαστηριακό εξοπλισμό του ΙΓΜΕ, μετατρέπεται από γνωμοδοτικό όργανο, σε εργαλείο που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην αποτελεσματική προστασία της ζωής και των περιουσιών των πολιτών από γεωλογικούς κινδύνους και καταστροφές, στην οργάνωση της πολιτικής προστασίας της χώρας και στην ενεργειακή αναβάθμισή της, με πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 


Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
Δικηγόρος - Βουλευτής Μεσσηνίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α

6 Μαρτίου 2019