Hellenic Cypriot Press Agency

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Σημεία Ομιλίας της Ειδικής Αγορήτριας του Κινήματος Αλλαγής, Εύης Χριστοφιλοπούλου επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών

Σημεία Ομιλίας της Ειδικής Αγορήτριας του Κινήματος Αλλαγής, Εύης Χριστοφιλοπούλου επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών


Απευθυνόμενη στον κ. Βορίδη που μίλησε για τη δεκαετία του ’80 και την «πασοκοποίηση» την οποία συνέδεσε με όλα τα δεινά του τόπου, ερωτώ: ποια μεταρρύθμιση έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφικής πενταετίας 2004-2009 όπου και επήλθε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας; Επίσης, ποια μεγάλη μεταρρύθμιση των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ψήφισε η ΝΔ ως αντιπολίτευση; Το ΕΣΥ, το δεύτερο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη Διαύγεια, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το οικογενειακό δίκαιο;
Είναι απαράδεκτο τελευταία στιγμή να φέρνετε αλλαγές στην εκλογική διαδικασία για την Αυτοδιοίκηση, τη Βουλή και την Ευρωβουλή!

Για το Νομοσχέδιο
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο 3 σε 1, με διατάξεις πρόχειρες, της τελευταίας στιγμής!
Η κυβέρνηση, δύο μόλις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές αλλάζει τα εκλογικά δεδομένα.

    Ισότητα
    Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο πλήρη συνταγματικών κατοχυρωμένα     θεσμικά συστήματα ισότητας των φύλων. Σήμερα ισχύει ο πληρέστατος Ν.     1250/1982 για το οικογενειακό δίκαιο, ο Ν.1414/1984 «για την εφαρμογή της     αρχής της ισότητας των δύο φύλων στις εργασιακές σχέσεις», ο Ν. 3896/2010     για την εφαρμογή και προώθηση της εφαρμογής της αρχής των ίσων     ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα     απασχόλησης και εργασίας ο ν. 3500/2006 για την αντιμετώπιση της     ενδοοικογενειακής βίας και ο νόμος για την ενσωμάτωση της Συνθήκης της     Κωνσταντινούπολης που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί επομένως κανείς από     την κυβέρνηση να λέει ότι πρώτη φορά έρχεται ενιαίο πλαίσιο για την     ισότητα!
    Στο παρόν νομοθέτημα απαριθμείται πλειάδα ορισμών που σε πολλές     περιπτώσεις είναι ταυτόσημοι με τους ήδη ισχύοντες ενώ σε άλλες δεν είναι.     Που    διευκολύνει,     λοιπόν στην πράξη μια γυναίκα που διεκδικεί τα     δικαιώματά της σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο η συνύπαρξη     τόσων ορισμών; Επομένως, χρειάζεται κωδικοποίηση     ώστε να μην     υπάρχουν επικαλυπτόμενες διατάξεις και να μην     περιπλέκεται η κατά     συρροή εφαρμογή τους.
    Όσον αφορά τις δομές φιλοξενίας και τα συμβουλευτικά κέντρα γυναικών     χρειάζονται ενίσχυση. Αποτελούν αρμοδιότητα που έχει περάσει στην     Αυτοδιοίκηση χωρίς όμως τους απαιτούμενους πόρους για τη λειτουργία τους.
    Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής θα προτείνουμε βελτιώσεις στα άρθρα αλλά     και προσθήκες όπως η λειτουργία ιατροδικαστικών κέντρων για όσες     γυναίκες έχουν υποστεί βία προκειμένου να τις βοηθήσουμε και να μην     σιωπούν!
   
Για τα ζητήματα σεξισμού
Το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε ανακοίνωση-καταπέλτη για κατάπτυστο πρωτοσέλιδο εφημερίδας κατά γυναικών πολιτικών. Δεν γίνεται, όμως, η ΓΓΙΦ να βγάζει καταδικαστικές ανακοινώσεις μόνο όταν τα σεξιστικού περιεχομένου σχόλια αφορούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ή την σύζυγο του Πρωθυπουργού. Κώφευσε όμως και δεν είπε κουβέντα για τα σεξιστικά σχόλια εναντίον της Προέδρου του κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά από τον εκδότη φιλοκυβερνητικής εφημερίδας κ. Βαξεβάνη και τον Συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής Αρκαδίας  του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΓΓΙΦ έχει έναν σκοπό: Να προφυλάξει όλες τις γυναίκες ασχέτως κόμματος, χρώματος ή θρησκείας. Αλλιώς θα μετατραπεί σε όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης.

    Ιθαγένεια
    Όσον αφορά τις προτεινόμενες διατάξεις για την ιθαγένεια     υπάρχουν αντιρρήσεις και επί της ουσίας και επί της διαδικασίας. Όσον αφορά την διαδικασία είναι προφανώς κατώτερη των περιστάσεων η συμπερίληψη διατάξεων για ένα τόσο σοβαρό θέμα σε ένα πολυνομοσχέδιο που αφορά και εκλογές οι οποίες θα γίνουν σε λιγότερο από 3 μήνες.  Αυτό είναι μεθόδευση! Να μην προλάβουμε να καταλάβουμε τι ψηφίζουμε!
    Υπάρχουν και θετικές διατάξεις. Χαιρόμαστε ας πούμε για την πρώτη παράγραφο του άρθρου 47. Την κατάργηση της διάκρισης σε βάρος των πολιτογραφηθέντων όσον αφορά το δικαίωμα διορισμού στο δημόσιο. Είναι δική μας πρόταση που κατατέθηκε ως τροπολογία πριν ένα χρόνο από την κοινοβουλευτική μας ομάδα. Τότε την απορρίψατε μετ’ επαίνων και την φέρνετε τώρα μάλλον για να χρυσώσετε το χάπι.  Αργήσατε…
Έχει και άλλες διατάξεις που φαίνονται, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, θετικές. Και για τους ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ και για τους Ρομά που δεν έχουν δημοτολογηθεί.
Στις κύριες διατάξεις όμως υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Υπάρχει και εδώ οπισθοδρόμηση. Εμείς είμαστε περήφανοι για το νόμο 3838/2010 που ψηφίσαμε υπό δύσκολες συνθήκες για τη χώρα.
Εσείς αλλάζετε το πνεύμα και την ουσία του.
Ισχυρίζεστε ότι πήρατε μέτρα για την οργάνωση και επιτάχυνση των διαδικασιών. Λέτε ότι συστήσατε Ειδική Γραμματεία για την Ιθαγένεια. Αποκρύπτετε ότι η ανάγκη προέκυψε από τον βίαιο αποχωρισμό των υπηρεσιών της Μετανάστευσης με τη σύσταση του Υπουργείου, που μέχρι τώρα μόνο προβλήματα έχει δημιουργήσει. Ισχυρίζεστε πως ήταν μέτρο εξορθολογισμού ότι πήρατε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις την αρμοδιότητα της Ιθαγένειας και την φέρατε στην κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου.  Δομείτε σιγά σιγά ένα συγκεντρωτικό σύστημα που θυμίζει άλλες εποχές.
Εμείς δεν προσχωρούμε στη συντηρητική κριτική που σας κατηγορεί ότι χρησιμοποιείτε την ιθαγένεια για ψηφοθηρικούς λόγους. Γνωρίζουμε ότι δεν δίνετε αφειδώς ιθαγένειες. Βέβαια, η πραγματικότητα οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Χρειάζονται 6-7 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες. Και σε ό,τι προτείνετε τώρα δεν υπάρχει ούτε μισό μέτρο που να οδηγεί στην επιτάχυνση.
Υπαινίσσεστε πως μέχρι σήμερα η διαδικασία πολιτογράφησης είναι διαβλητή.  Όχι για τα κάθε είδους κυκλώματα, που προφανώς υπάρχουν, αλλά στη διαδικασία της συνέντευξης. Δίνετε επιχειρήματα στην ακροδεξιά και παράλληλα κλείνετε το μάτι στους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Μετατρέπετε τη διαδικασία της συνέντευξης σε μια διαδικασία εξέτασης. Σαν να δίνετε δίπλωμα οδήγησης. Αλλά ακόμα κι έτσι, δεν μας λέτε ποια είναι η διαδικασία και το περιεχόμενο της εξέτασης, αλλά παραπέμπετε τα σχετικά θέματα σε μεταγενέστερες αποφάσεις του ΥΠΕΣ. Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό που κάνετε! Εμείς θέτουμε και ζήτημα συνταγματικότητας (υπό το φως του άρθρου 43 Συντ. που επιτάσσει το ουσιαστικό περιεχόμενο της κανονιστικής ρύθμισης να περιλαμβάνεται στο νόμο). Αναμένουμε, λοιπόν, αλλαγές στα άρθρα. Και το άκρον άωτο; Κοροϊδεύετε τους νέους! Εισάγετε μια νέα ρύθμιση που, σε όσους δεν γνωρίζουν, ακούγεται εύλογη. Είναι παρανοϊκή και παράνομη όμως. Λέτε πως για όσους απουσιάζουν από τη χώρα μετά την υποβολή της αίτησης, η διαδικασία παγώνει είτε η αίτηση απορρίπτεται. Δηλαδή, λέτε ότι εσείς δεν έχετε υποχρέωση να εξετάσετε τα αιτήματα εντός της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος και το κόστος της καθυστέρησης θα το έχει αποκλειστικά ο αιτών ή η αιτούσα που θα χάνει εκπαιδευτικές ή επαγγελματικές ευκαιρίες λόγω της δικής σας καθυστέρησης. Αν μείνει έτσι αυτό θα κατηγορηθείτε ευλόγως ότι προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα βαθύ κράτος, ένα κράτος μυστικών υπηρεσιών ή ένα κράτος κομματικών κομισάριων.

Εκλογές των ΟΤΑ
Στο παρά πέντε των αυτοδιοικητικών εκλογών φέρνετε αλλαγές σε ένα νόμο, στον Κλεισθένη, που είχαμε χαρακτηρίσει μνημείο κακονομίας και ομολογίας πλήρους κυβερνητικής αποτυχίας. Πριν προλάβουν ακόμη να εφαρμοστούν οι νέες διατάξεις, και λίγους μόλις μήνες μετά την ψήφιση τους, τα ψηφισμένα ανατρέπονται και αντικαθίστανται. Φέρνετε μια σειρά αλλαγών και νομοθετικών βελτιώσεων που δείχνει ότι επρόκειτο περί γονατογραφήματος.
Ερωτώ: Δημιουργείτε τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης; Το Σύνταγμα μιλά για δύο βαθμούς και δεν επιτρέπει τρίτο. Όμως, η τέταρτη κάλπη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές παραπέμπει σε αυτοτελή βαθμό και σας καλούμε να το προσέξετε!
Στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι από την πίσω πόρτα, με τον τρόπο που πάτε να κάνετε εκλογές, θα υπάρξουν τεράστια θέματα!

Πακτωλός διευθετήσεων

Κύριε Υπουργέ οφείλετε να δώσετε πειστικές εξηγήσεις στη Βουλή για την κάθε ρύθμιση που φέρνετε διότι αλλιώς θα κατηγορηθείτε για διευθετήσεις εν μέσω πολλαπλής προεκλογικής περιόδου.