Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Απάντηση Κομισιόν σε Δημ. Παπαδημούλη

Απάντηση Κομισιόν σε Δημ. Παπαδημούλη: “Βασικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης της Αλβανίας στην Ε.Ε. οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα”.


· “Η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας -Δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος - Εξετάζεται η παροχή οικονομικής και τεχνικής συνδρομής στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων”.

· “Σημαντική η εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η προστασία των μειονοτήτων”.

· Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την «προστασία της περιουσίας των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας από αυθαίρετες και παράνομες πολιτικές αποφάσεις».


Την παροχή οικονομικής και τεχνικής συνδρομής στην Αλβανία για την αντιμετώπιση των ελλείψεων όσον αφορά την εφαρμογή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας στη γείτονα χώρα εξετάζει η Κομισιόν, όπως προκύπτει από απάντηση του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, αρμόδιου για θέματα Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων για τη Διεύρυνση, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο Επίτροπος Χαν σημειώνει ότι η Κομισιόν «είναι ενήμερη για τις ανησυχίες που εκφράζει ο Δημ. Παπαδημούλης όσον αφορά την εφαρμογή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την Αλβανία και παρακολουθεί στενά τις σχετικές εξελίξεις ως προς αυτό το ζήτημα». Υπενθυμίζεται ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει σχετική ερώτηση σε συνέχεια απόφασης του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας που «παραχωρεί αυθαιρέτως και με απόλυτη αδιαφάνεια στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας». Ο Δημ. Παπαδημούλης είχε χαρακτηρίσει την απόφαση «αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις», θυμίζοντας ότι «το θέμα των περιουσιών έχει αναδειχθεί ως μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας». Μάλιστα, ρωτούσε την Κομισιόν «τι μέτρα θα λάβει για να προστατέψει την περιουσία των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας από αυθαίρετες και παράνομες πολιτικές αποφάσεις και να ενισχύσει το κράτος δικαίου, καταπολεμώντας την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή και τη διαφθορά στην Αλβανία», αλλά και «πώς θα εγγυηθεί τα δικαιώματα στην περιουσία και την προστασία των μειονοτήτων, που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η Αλβανία στην ευρωπαϊκή της πορεία, βάσει της θέλησής της να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».
Ο Επίτροπος Χαν απαντά πως «η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στην εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και στον σεβασμό του κράτους δικαίου για την επίλυση περιουσιακών διαφορών σε ολόκληρη την Αλβανία», και σημειώνει ότι «στην ετήσια έκθεσή της για την Αλβανία, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2018, η Επιτροπή ανέφερε ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, την απαλλοτρίωση και την αποζημίωση». Ακόμη επισημαίνει πως «η Επιτροπή αποδίδει επίσης μεγάλη σημασία στην προστασία των μειονοτήτων και παρακολουθεί το θέμα αυτό εκ του σύνεγγυς, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας διαδικασίας θέσπισης του παράγωγου δικαίου».
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για την ενίσχυση του κλίματος καλής γειτονίας, ο αρμόδιος Επίτροπος αναφέρει: «Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως ενθαρρύνει τις αρχές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους στον εν λόγω τομέα, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης».




Ακολουθούν πλήρεις η ερώτηση και η απάντηση:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης
προς την Επιτροπή
Dimitrios Papadimoulis (GUE/NGL)
Θέμα: Περιουσιακά δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία
Το θέμα των περιουσιών έχει αναδειχθεί ως μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας. Εκτός από θέμα κράτους δικαίου και δικαιώματος στην ιδιοκτησία, αγγίζει ευαίσθητα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού των μειονοτήτων. Πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας παραχωρεί αυθαιρέτως και με απόλυτη αδιαφάνεια στο Υπουργείο Τουρισμού, για τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες μελών της ελληνικής μειονότητας. Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Τι μέτρα θα λάβει για να προστατέψει την περιουσία των μελών της ελληνικής γηγενούς μειονότητας από αυθαίρετες και παράνομες πολιτικές αποφάσεις και να ενισχύσει το κράτος δικαίου, καταπολεμώντας την αδιαφάνεια, τη διαπλοκή και τη διαφθορά στην Αλβανία;
2. Πώς θα εγγυηθεί τα δικαιώματα στην περιουσία και την προστασία των μειονοτήτων, που αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσει η Αλβανία στην ευρωπαϊκή της πορεία, βάσει της θέλησής της να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ;
3. Τι μέτρα θα λάβει για να ενισχύσει το κλίμα καλής γειτονίας στην περιοχή, που τραυματίζεται από τέτοιες αποφάσεις, και που αποτελεί επίσης προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας;




Απάντηση του κ. Hahnεξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26.2.2019)
Η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στην εδραίωση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και στον σεβασμό του κράτους δικαίου για την επίλυση περιουσιακών διαφορών σε ολόκληρη την Αλβανία. Στην ετήσια έκθεσή της για την Αλβανία, η οποία δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου 2018, η Επιτροπή ανέφερε ότι δεν έχει σημειωθεί ακόμη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για την καταγραφή, την απαλλοτρίωση και την αποζημίωση.

Η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις ανησυχίες που εκφράζει ο κύριος βουλευτής όσον αφορά την εφαρμογή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε ολόκληρη την Αλβανία και παρακολουθεί στενά τις σχετικές εξελίξεις ως προς αυτό το ζήτημα. Δεδομένης της πολυπλοκότητας και της σημασίας του ζητήματος των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, η Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος την παροχή οικονομικής και τεχνικής συνδρομής στη χώρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στον συγκεκριμένο τομέα.

Η Επιτροπή αποδίδει επίσης μεγάλη σημασία στην προστασία των μειονοτήτων και παρακολουθεί το θέμα αυτό εκ του σύνεγγυς, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας διαδικασίας θέσπισης του παράγωγου δικαίου.

Όσον αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Επιτροπή έχει επανειλημμένως ενθαρρύνει τις αρχές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους στον εν λόγω τομέα, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο της διαδικασίας προσχώρησης.